Predmet žudnje - „Tajni božićni čokoladni kolačići“

Ovi će kolačići biti vaše božićno kulinarsko čudo!

Predmet žudnje - „Tajni božićni čokoladni kolačići“

Imate li jedan savršen recept za božićne kolačiće, koji nitko drugi nema i koji je vaša mala tajna, a predmet zavisti svih vaših prijateljica?

Iako recepti služe za dijeljene i razmjenjivanje, uvijek je lijepo imati malu slatku tajnu koju svi obožavaju i po kojoj ste poznati.
Ako još niste pronašli takav recept, mi smo odlučili ponuditi jedan savršeni – „Tajne božićne čokoladne kolačiće“! Napravite ih jednom i više neće biti samo božićni kolačići, nego ćete ih peći cijele godine.

Image


Sastojci:
115 g maslaca, mekanog
2 žlice punomasnog sirnog namaza, neslanog
150 g smeđeg šećera
50 g bijeloga kristalnog šećera
1 veliko jaje ili 2 manja
2 žlice ekstrakta vanilije
280 g oštrog brašna
2 žličice gustina s vrhom
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
2 i ¼ šalice čokoladnih listića (chocolate chips) ili sitno nasjeckane tamne čokolade ili čokolade za kuhanje

Priprema:
Mikserom pomiješajte maslac, sir, šećere, jaje, ekstrakt vanilije. Dodajte jedan po jedan sastojak, te smjesu dobro pomiješajte na srednjoj brzini, tako dugo dok ne postane lagana i prozračna (oko 5 min). Nakon toga lagano miješajući dodajte brašno pomiješano s gustinom, praškom za pecivom i soli, te miješajte dok se sve zajedno ne prožme – oko dvije minute. Na kraju ručno umiješajte čokoladne listiće.

S pomoću obične žlice ili manje žlice za sladoled, načinite kolačiće, slažući ih na pladanj koji vam stane u hladnjak. Složene kuglice na pladnju lagano spljoštite da dobiju oblik kolačića. Neka budu podjednake veličine. Iz smjese bi vam trebalo ispasti oko 28 keksa. Ostavite ih da se hlade u hladnjaku barem dva sata.

Nakon dva sata zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje, te posložite kekse s razmakom od otprilike pet centimetara. Pecite ih oko 8 - 9 minuta, na polovici pečenja (4 minute) zarotirajte lim. Pečeni su kada se vrh počeo slijegati, iako će vam se činiti da sredina nije pečena. Nikako ih ne pecite dulje od 10 minuta.

Kolačići će očvrsnuti dok se ohlade. Ostavite kolačiće da se ohlade barem pet minuta na limu, te ih tada možete premjestiti na daljnje hlađenje. Bez obzira na to što će kolačići biti ohlađeni, oni će izgledati kao na slici, s polurastopljenom čokoladom.
Kolačići se mogu držati na sobnoj temperaturi do tjedan dana, a nepečena smjesa u hladnjaku može stajati i do pet dana. Smrznuta nepečena smjesa može držati i do tri mjeseca u zamrzivaču.


Image

(vam)