Potpuno nova razina salata: ovi recepti za carpaccio od povrća zamijenit će sve tvoje ljetne salate

Jednostavno, ukusno, elegantno i drugačije – ovo moraš spremiti prijateljima na ljetnim večerama i vrtnim zabavama!

Potpuno nova razina salata: ovi recepti za carpaccio od povrća zamijenit će sve tvoje ljetne salate

Sigurno si čula za Carpaccio, a vjerojatno ga i probala. Ako nisi - to je jelo koje se obično pravi od sirovog i vrlo tanko rezanog mesa ili ribe (najčešće govedine, teletine, divljači, lososa ili tune), i poslužuje se kao predjelo. Samo ime jela ukazuje na njegovo talijansko porijeklo, a prvi ga je puta poslužio chef Giuseppe Cipriani 1950. godine. Ime je dobio po venecijanskom slikaru Vitoriou Carpacciou, poznatom po svojim crvenim i bijelim tonovima.


Prvi carpaccio sastojao se od govedine i bio je poslužen u marinadi od limuna i maslinovog ulja, uz dodatak bijelog tartufa i Parmigiano reggiano sira. Kasnije se izraz proširio na bilo koju tanko rezanu namirnicu koja je poslužena s umakom od limuna ili octa, i maslinovog ulja. Carpaccio voli i razne dodatke poput orašastih plodova, začinskog bilja, pa čak i voća. Često se poslužuje i uz salate od kojih pak je najuobičajenija rikola.

Kako se jelo populariziralo u drugoj polovici 20. stoljeća, tako je dobilo svoje razne varijante i proširilo se u smislu namirnica. Nama su ovog ljeta za oko (i nepce) zapele verzije s povrćem. Ova tehnika pripreme povrću daje potpuno novu dimenziju i prekrasno ističe njegov okus. Možeš se odlučiti za samo jednu vrstu povrća, a možeš kombinirati i različite vrste u istom tanjuru.Važno je samo da sve povrće bude vrlo tanko rezano (što ćeš najlakše postići s alatom za guljenje), i da se neko vrijeme prije posluživanja marinira u mješavini limuna ili octa i maslinovog ulja, uz dodatak soli i papra prema ukusu. Idealno je ostaviti ga u hladnjaku sat vremena prije posluživanja.


Ovako pripremljeno povrće može biti posluženo kao što je prvotno i zamišljeno – kao predjelo, no može poslužiti i kao fantastična salata. Možeš ga poslužiti samog ili uz svoje omiljene dodatke. Uz povrće će se najbolje slagati dodaci poput oraha, tostiranih listića badema, svježeg bosiljka, vlasca, timijana ili origana, te slanih tvrdih ili meki sireva.

Recept za umak uglavnom je isti, a ti ga možeš prilagođavati svom ukusu. U njega ide 1 dcl maslinovog ulja, sok jednog limuna, i jedna velika žlica Aceta balsamica ili octa, te sol i papar po želji. Umak možeš raditi i bez limuna pa staviti više octa ili Aceta, a možeš ga raditi i samo s limunom i maslinovim ulje. Po želji možeš u umak dodati malu žličicu meda što će biti posebno ukusno u kombinaciji s ciklom, orasima i mekim slanim sirom.

Mogućnosti su ti beskrajne, a mi smo ti ovdje izdvojile nekoliko prijedloga koji ti mogu poslužiti kao inspiracija.

Carpaccio od rotkvica sa sviježom mentom, timijanom i koprom

Carpaccio od celera s kremom od tartufa, kiselim lisičarkama i pečenim sjemenkama maka

Carpaccio od tikvica s tostiranim sjemenkama suncokreta i listićima Parmigiana

Carpaccio od cikle i repe


Carpaccio od cikle s orasima, slanim sirom i matovilcem


Carpaccio od cvjetače i jagoda s bademima i ribanim tvrdim sirom

Carpaccio od zelenih rajčica s pireom od bundeve i ukiseljenim gljivama

Carpaccio od gljiva

Carpaccio od komorača