Gastro hit

Pavlova s jagodama mnogima je omiljeni kolač, a mi imamo recept poznatog chefa Roberta Hromalića

Zagrebačka gastro scena već je dulji period jako uzbudljiva i ima sjajnu slatku i slanu ponudu. Chef Robert Hromalić zauzeo je važno mjesto na gastro sceni s bistrom Le Kolač, a sada je predstavio ljetni meni i otkrio nam recept za svima omiljeni kolač

BeFunky-collage (10).jpg
Foto: Paula Šantić

Ljetne temperature sve su više i potrebno je pronaći jednostavno mjesto u Zagrebu u kojem se može nešto lagano pojesti, zasladiti se ručno rađenim kolačima ili provesti ugodnu večer u društvu s koktelima. Upravo sve ove stvari se mogu pronaći u Le Kolaču. Iako je kratko vrijeme na gastro sceni, bistro Le Kolač je postao vrlo popularan zbog finih zalogaja, a nalazi se i na vrlo atraktivnoj lokaciji, Parku kneževa.

Le Kolač se otvorio tijekom svibnja i sada su za ljetne dane pripremili novu i atraktivnu ponudu tosteva i slatkih kroasana s pistacijom i malinama za doručak, koji se poslužuje do 11.30 h. No u svojoj ponudi imaju i sedam vrsta gurmanskih sendviča s pečenim lososom, piletinom i pistacijama i slatko slanom varijantom tune i kroasana s lososom, idealnih za brunch ili ručak.

Image
Foto: Paula Šantić

Uz craft sladolede za vruće ljetne mjesece chef Robert Hromalić osmislio je i Ice Donuts, slasne tostirane krafnice punjene sladoledom koji će sigurno postati novi hit. Sladokusci će moći uživati u različitim okusima te isprobati krafne s različitim okusima - čokolada i karamel, limun, pistacija i malina te vanilija.

Image
Foto: Paula Šantić

Le Kolač u svojoj ponudi ima ručno rađene kolače i svaki od njih je poseban vatromet okusa. Hladna lave cake je kolač koji se može jesti tijekom cijele godine, lješnjak & karamela je okusima vrlo bogat kolač, dok je Yuzu Chessecake poseban zbog badema i marmelade od yuzua. Međutim većina ljudi će se ipak odlučiti za Pavlovu sa sezonskim voćem. Radi se o vrlo laganom kolaču s kremom od vanilije koja uz sezonsko voće stvara pravu rapsodiju okusa. Upravo zbog toga nam je chef Hromalić i dao recept za svoju Pavlovu s jagodama.

Pavlova s jagodama

  • 80 g bjelanjaka
  • 80 g šećera u prahu
  • 80 g šećer kristal

Bjelanjak i šećer kristal miksate u čvrsti snijeg te zatim dodate prosijani šećer u prahu. Nakon što sve umiješate kroz dresir vrećicu napravite željeni oblik, istisnete na masni
papir i ostavite sušiti na 80 stupnjeva 3 sata.

Image
Foto: Paula Šantić

Creme patissiere

  • 500 g mlijeka
  • 90 g jaja
  • 50 g brašna
  • 90 g šećera
  • 1 štapić vanilije

Mlijeko prokuhati s očišćenom vanilijom dok u drugoj posudi izmiješate šećer, jaja i brašno te sve zajedno stavite u mlijeko i kuhate 2 min nakon što zakipi. Maknite kremu s vatre i stavite da se ohladi. Kad je krema ohlađena ukrasite prethodno osušene bjelanjke i na vrhu posložite jagode.

Image
Foto: Filip Bašić