Ove jednostavne i fine recepte s bananama htjet ćeš isprobati već danas

Često zanemarene banane možeš u tren oka pretvoriti u jednostavnu, a bogatu i ukusnu slasticu za koju možda nećeš ni trebati otići u dućan

Ove jednostavne i fine recepte s bananama htjet ćeš isprobati već danas

Ovo je voće često zanemareno u kulinarstvu jer zbog svoje popularnosti i bazičnosti jednostavno ne izgleda zanimljivo. Banane su vjerojatno među prvim voćem koje ti pada na pamet kada netko spomene voće, a najvjerojatnije ga jedeš kao brzi međuobrok ili koristiš u smoothie-ima. Većina ljudi ih gotovo uvijek ima u kuhinji, a isto tako većini ljudi jako često istrunu. Uz samo malo kreativnost i mašte ovo naizgled dosadno voće možeš pretvoriti u vrlo ukusan i bogat desert (a istovremeno je zdraviji od većine deserata koje inače jedeš). Banane prirodno imaju bogat okus i teksturu tako da su zapravo idealne za slastice. Ono što nam se najviše sviđa kod recepata s bananama je to da su vrlo jednostavni i s njima teško nešto može poći po zlu. S ovim receptima ti garantiramo uspjeh iz prve, a izdvojile smo ti njih 7 koji su nas se najviše domili. Ovi recepti su savršen završetak svakog nedjeljnog ručka (pogotovo ako se zbog sve ostale hrane nemaš previše vremena posvetiti desertu), zar ne?

Kremasta pita od banane

Sastojci:
1 šalica šećera
¼ šalice kukuruznog škroba
½ žličice soli
3 šalice mlijeka
2 velika jaja
3 žlice maslaca
1 vanili šećer
2 velike banane
1 šalica slatkog vrhnja
1 pakiranje kupovnog prhkog tijesta (ako imaš neki svoj dobar recept za prhko tijesto, možeš napraviti i domaće)

Priprema:
Pomiješaj šećer, kukuruzni škrob, mlijeko i sol. Smjesu kuhaj na laganoj vatri neprestano miješajući, dok ne postane gusta. Makni s vatre i s malom količinom smjese umuti jaja. Umiješaj jaja u smjesu te postepeno dodaj maslac i vanili šećer. U namašćeni kalup stavi koru za tijesto i peci ga 10 minuta na 180°C (na tijesto stavi papir za pečenje i sirovu rižu kako se ne bi napuhalo u pećnici). Pola smjese stavi na pečeno i ohlađeno tijesto, na njega slaži kolutiće banana, te preko njih stavi ostatak smjese. Pitu ostavi u frižideru bar 3 sata, a najbolje je preko noći.

Jednostavne kocke od banana

Sastojci:
½ šalice omekšalog maslaca
1 šalica smeđeg šećera
½ šalice kikiriki maslaca (ili još ¼ šalice maslaca)
1 veliko jaje
1 zrela banana, zgnječena
1 žličica ekstrakta vanilije
1 šalica integralnog brašna (ili pola oštrog i pola glatkog bijelog brašna)
1 žličica praška za pecivo
½ žličice soli
1 šalica šećera u prahu
½ žličice vanili šećera
1-2 žlice mlijeka
par kapi limunovog soka
¼ žličice limunove kore

Priprema:
Zagrij pećnicu na 180°C. I velikoj zdjeli pomiješaj maslac, šećer i kikiriki maslac. Postepeno umiješaj bananu, jaje i vaniliju. U drugoj posudi pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sol, pa ih postepeno umiješaj u mokre sastojke. Smjesu ulij u manji kalup za pečenje koji si prethodno namastila. Kolač peci 25-30 minuta, izvadi iz pećnice i pusti da se malo ohladi. Na laganoj vatri zagrijavaj šećer u prahu, vanilin šećer, mlijeko te limunov sok i koru. Dok se šećer potpuno otopio, makni s vatre, pusti da se malo ohladi te prelij preko kolača. Kolač reži na kocke.

Najjednostavniji sladoled od banane

Sastojci:
4 zrele banane
1/3 šalice vrhnja za šlag
med ili šećer po želji

Priprema:
Banane nareži na kolutiće i stavi ih u zamrzivač na najmanje 3 sata, a najbolje je preko noći. Prebaci ih u blender (možeš koristiti i štapni mikser), dodaj vrhnje za šlag i miksaj dok ne dobiješ glatku smjesu. Sladoled zasladi po želji (ako koristiš zrele banane ne moraš stavljati dodatni zaslađivač). Vrati sladoled u zamrzivač na najmanje pola sata. Kuglice sladoleda prelij otopljenom tamnom čokoladom ili Nutellom.

Dupli keksići s punjenjem od banane

Sastojci:
Za keksiće
1 šalica omekšalog maslaca
1 šalica šećera
1 zrela banana
1 vanili šećer
2, 1/3 šalica brašna (miješanog oštrog i glatkog)
½ žličice soli
½ šalice kikirikija
Za punjenje:
3 šalice šećera u prahu
2 žlice maslaca 
3 žlice maslaca od kikirikija (ili još 1, ½ žlice maslaca)
1 žličica ekstrakta vanilije
1 zrela banana (zgnječena u glatku pastu)

Priprema:
Pomiješaj maslac i šećer dok ne dobiješ glatku smjesu. Nakon toga dodaj bananu i vaniliju. U posebnoj zdjeli miješaj brašno i sol, te ih postepeno dodaj u maslac. Na kraju u smjesu umiješaj kikiriki. Tijesto podijeli u 2 jednaka dijela, zamotaj ih u prozirnu foliju pa stavi u hladnjak na pola sata. Tijesto izvadi iz hladnjaka te ga oblikuj u dvije ''kobasice'', promjera otprilike 4 cm. Umoči nož u brašno pa reži tijesto na kolutiće kako bi dobila oblik keksića. Peci ih na papiru za pečenje 10-12 minuta na 180°C. Miješaj sastojke za punjenje do dok ne dobiješ glatku smjesu. Punjenje bi trebalo biti dovoljno gusto da ne curi između keksića (ako je previše tekuće, zagrijavaj ga kratko na laganoj vatri s malo kukuruznog škroba. Smjesu maži na keksiće te ih preklopi s drugim keksićem.


''Složenac'' od banana

Sastojci:
1/4   šalice šećera
1 velika žlica brašna 
¼ žličice soli
1, 1/2 šalice mlijeka
1 veliko jaje
1 žličice vanilin šećera
30 keksića od vanilije (po izboru)
4 velike zrele banane

Priprema:
Pomiješaj šećer, brašno i sol, te u njih umiješaj mlijeko. Kuhaj sve na srednjoj  vatri, konstantno miješajući, do dok se ne zgusne. U manjoj posudi razmuti jaja, ulij u nju manju količinu vruće smjese te dobro izmiješaj pjenjačom. Jaja ulij u smjesu i kuhaj još 2 minute na laganoj vatri miješajući. Makni s vatre, umiješaj vaniliju i pusti da se malo ohladi. U nižu četvrtastu posudu slaži red keksića, red kolutića banana pa red smjese, do dok ne potrošiš sve sastojke. Sve dobro zatvori prozirnom folijom i ostavi u hladnjaku najmanje 2-4 sata, a idealno preko noći.


Keksići od banana s čokoladom

Sastojci:
1/3 šalice omekšalog maslaca
½ šalice šećera
1 veliko jaje
½ šalice zrelih gnječenih banana
½ vanili šećera
1, ¼ šalice brašna (pola oštrog, pola glatkog)
¼ šalice soli
1 žličica praška za pecivo
1 šalica komadića čokolade

Priprema:
Miješaj maslac i šećer do dok ne dobiješ glatku smjesu. Postepeno umiješaj jaje, banane i vaniliju. U posebnoj zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sol te ih postepeno dodaj u smjesu. Na kraju umiješaj komadiće čokolade. Na papir za pečenje slaži keksiće pomoću žlice. Peci ih 13-16 minuta na 180°C.

?Nabujak od banane

Sastojci:
4 velika jaja
1 bjelanjak
1 šalica gnječenih zrelih banana
1/3 šalice šećera
1 žlica kukuruznog škroba
1 žlica limunovog soka
1 žlica ruma
malo limunove kore

Priprema:
Odvoji bjelanjke od žumanjaka i pusti da odstoje pola sata na sobnoj temperaturi. Otopi maslac te u njega umiješaj banane, šećer i kukuruzni škrob tako da dobiješ glatku smjesu. Sve kuhaj na laganoj vatri te pusti da lagano zavrije, konstantno miješajući. Pusti da se zgusne, skini s vatre i prebaci u drugu posudu, te dodaj limunov sok, rum i limunovu koru. Manju količinu smjese umiješaj u žumanjke, pa i dodaj ostatku smjese i dobro umiješaj. Bjelanjke utuci u snijeg pa ih lagano dodaj u smjesu sa žumanjcima, četvrtinu po četvrtinu. Namasti male keramičke posudice (ako nemaš keramičke posudice za nabujak poslužit će ti i silikonski kalupi za muffine, ili slične manje vatrostalne posudice). Peci na 180°C 25-30 minuta, te posluži odmah.