Zašto ovo prije nismo znale?

Trik s kojim ćeš oguliti krumpire za svega par sekundi

Reci zbogom nožu i gulilici, jer guljenje krumpira upravo je postalo 100 puta jednostavnije uz ovaj trik s YouTubea

potatoes-g2c7df8c2d_1920.jpg
Foto: Pixabay

Iako zapravo nemamo ništa protiv guljenja krumpira (štoviše, smatramo da je ovaj proces ponekad čak i pomalo terapeutski), ponekad, kada kuhamo za više od dvoje ljudi ili velika obiteljska okupljanja i moramo oguliti cijelu hrpu krumpira - ovaj proces gubi svu svoju čar i lako može potrajati puno previše.

Image

Ušteda vremena i novca: Jesi li znala da i krumpir možeš zamrznuti?

Upravo zato cijenimo sve trikove koji nam mogu pomoći ubrzati bilo koji kuhinjski proces. Baš poput ovog za koji garantiramo da će ti olakšati život.

Kad smo vidjele trik za guljenje krumpira bez korištenja (strašno) zamorne gulilice povrća, znale smo da odmah moramo isprobati djeluje li.

Image
Foto: Pexels

Nevjerojatan video korisnika Foody Tube na YouTubeu tvrdi da možeš preskočiti proces guljenja prije kuhanja krumpira i umjesto toga jednostavno skinuti koricu s krumpira nakon što je skuhan. Zvuči gotovo previše dobro da bi bilo istinito, ali pogodi što? Funkcionira.

Evo kako to učiniti ispravno:

  1. Oštrim nožem 'probuši' samo koru i povuci površinsku crtu sve do sredine krumpira. Učinite to brzo okrećući krumpir jednom rukom, a drugom drži nož koliko mirnije možeš.
  2. Premjesti krumpir u ogromnu posudu s hladnom vodom. Krumpir skuhaj dok ne omekša (provjeri s vilicom), a zatim ga ocijedi. Kad se dovoljno ohladi da možeš rukovati s njim, oguli koricu krumpira tako da sa svake strane probušene linije povučeš koru prema van i voilà - kora će samo skliznuti bez ikakvog uloženog napora!

Ovo ne samo da drastično ubrzava proces pripreme kuhanog, pire ili restanog krumpira, već i čišćenje čini manje napornim. Kad jednom isprobaš ovaj trik guljenja krumpira, vjerojatno se više nećeš vratiti starim načinima.

Uostalom, kuhanje krumpira prije nego što ga oguliš ima i druge prednosti. Krumpir će upiti manje vode, čime ćeš osigurati da neće biti ljepljiv kada se izgnječi ili reže i da će bolje upiti sve mliječne dodatke koje ćeš koristiti radiš li pire krumpir. Također, kora krumpira sadrži puno dobrih okusa, ali i vlakana (posebno ako se radi o domaćem krumpiru) pa ćeš zadržati ove dobre stvari slijedeći ovu metodu. U svakom slučaju, radi se o win-win metodi.

Na putu si do najbržeg i najboljeg načina guljenja kuhanog krumpira. A da ne spominjemo da prethodno tako (gotovo) skuhan krumpir možeš ubaciti i u pećnicu i puno brže dobiti hrskavi zapečeni krumpir.