Osvježavajuće salate za ljeto

Lagani ljetni obrok

Osvježavajuće salate za ljeto

Ljeto je kao stvoreno za neka laganije jela jer, budimo realni, nitko nema volje 'nakuhavati' na plus 30. Jednostavna jela sa svježim sastojcima najbolji su izbor tijekom vrućih ljetnih dana, a idealan su obrok salate kojima će biti oduševljeni svi koji se vole hraniti zdravo.

Brzo se pripremaju, a ako ih ostavite u hladnjaku možete ih jesti i drugi dan. Najčešći sastojci salata su povrće, voće, orašasti plodovi, razne sjemenke, sirevi, mahunarke... Želite li malo bogatiju salatu koja će vas zasititi, dodajte joj rižu, tjesteninu ili kuhane žitarice poput heljde ili ječma. 

Razne salate mogu poslužiti kao prilog, hladno predjelo a ako su dovoljno izdašne mogu zamijeniti čak i glavno jelo. Vodite računa o tome da uvijek koristite sezonske i svježe namirnice, po mogućnosti lokalnih proizvođača. 

Za vas smo odabrali nekoliko vrlo primamljivih recepata za ljetne salate koje vam donosimo u nastavku. Dobar tek! 


Foto: Unsplash

Salata od tjestenine s orasima i gorgonzolom



Sastojci za 4 osobe

500 g tjestenine farfalle
8 žlica ekstradjevičanskoga maslinova ulja, i još malo za poškropljavanje
250 g hladne gorgonzole, narezane na kockice veličine 1 cm
100 g polovica oraha
200 g rikole
2 žlice balzamičnoga octa
sol i papar po želji

Priprema

1. Ulijte 4 litre vode u veliki lonac, dodajte 2 žlice soli i pustite da zakipi.
2. Kuhajte tjesteninu u velikome loncu punom posoljene kipuće vode dok ne postane al dente. Ocijedite u cjedilu i odmah stavite pod mlaz hladne vode kako bi se tjestenina prestala kuhati. Kada se ohladi, poškropite je maslinovim uljem i ostavite da se cijedi 5 minuta. Dobro je protresite svakih šezdesetak sekundi.
3. U međuvremenu stavite gorgonzolu, orahe i rikolu u veliku zdjelu. Prelijte s 8 žlica ekstradjevičanskog maslinova ulja i balzamičnim octom. Posolite i popaprite pa dobro promiješajte. 
4. Dodajte tjesteninu u zdjelu pa lagano promiješajte kako bi se okusi proželi.
5. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite 5 minuta na sobnoj temperaturi. Promiješajte svake 2 minute.
6. Odmah poslužite ili stavite u zatvorenu posudu i ostavite u hladnjaku do sutra. Nemojte jelo držati u hladnjaku dulje od 48 sati i uvijek ga jedite posluženo na sobnoj temperaturi. 

Izvor: Najbolja talijanska tjestenina, Gino D'Acampo

Nakladnik: Mozaik knjiga, Zagreb

Salata od cikorije i pancete s dagnjama



Sastojci za 4 osobe

400 g kuhanih čančica
400 g kuhanih dagnji
2 glavice cikorije, odvojenih listova
4 kriške pancete, pržene i narezane
45 ml maslinovog ulja
1 jušna žlica limunovog soka
sol i papar, prema ukusu
1 mrkva, oguljena i narezana na ploške
1/2 luka, narezanog na kolutove
1/2 narezane stabljike celera
15 zgnječenih sjemenki korijandera
sol i papar
30 ml octa od serija
2,5 dl vode

Način rada

Pripremite marinadu od soli, papra, octa od serija i vode, te u njoj 2 minute kuhajte luk, mrkvu i celer. Pustite povrće da se ohladi, a zatim procijedite tekućinu od kuhanja i odložite povrće. Dodajte preostale sastojke. Stavite u hladnjak na barem 15 minuta. Poslužite uz hrskavi, svježe pečeni kruh ili grizine.

Izvor: Dagnje
Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb
http://www.veble.hr/

Salata od dinje


Vrijeme pripremanja: 30 minuta, plus 3 sata ili više za hlađenje • Za 4 osobe

Sastojci

1 velika dinja rebrača
1 mango    
4 velike ili 8 malenih svježih jagoda
4 ličija iz limenke, plus sok iz limenke

Način rada

1. Ogulite dinju i očistite je od sjemenki, a zatim je narežite na tanke kriške.
2. Ogulite mango i očistite mu koštice, a zatim ga narežite na tanke kriške.
3. Koristeći se posebnim nožem za izrezivanje kuglica, napravite što je moguće više kuglica od jagoda.
4. Kriške dinje ravnomjerno rasporedite na 4 malena tanjura za posluživanje.
5. Preko dinje raširite sloj manga. Na sredinu svakog tanjura stavite liči, a oko njega složite nekoliko kuglica od jagoda.
6. Sok od ličija ravnomjerno rasporedite na 4 tanjura. Prije posluživanja stavite u hladnjak da se dobro ohladi.

Prijedlog za serviranje

Poslužite uz malo sorbeta od dinje ili jagoda, ili sa sladoledom od vanilije ako želite bogatiji desert.

Napomena

Umjesto jagoda, upotrijebite cijele maline. Upotrijebite papaju umjesto manga.

Savjet

Ovaj je desert najbolje poslužiti nakon nekoliko sati hlađenja.

Izvor: Kineska kuhinja
Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb
http://www.veble.hr/

Salata od brokule i cvjetače


Način rada

1. Papriku očistite od sjemenki i narežite na prutiće. Odložite.
2. Očistite brokulu i cvjetaču, te razlomite na malene cvjetove.
3. Papriku, brokulu i cvjetaču stavite u zdjelu za miješanje.
4. Za preljev, jogurt, limunov sok, ulje, sol, papar i muškatov orah stavite u staklenku s poklopcem i dobro protresite.
5. Preljevom prelijte salatu i dobro promiješajte.
6. Mješavinu podijelite na 4 tanjura za serviranje ili zdjelice i ukrasite ljuskicama prženih badema. Poslužite.

Prijedlog za serviranje

Poslužite uz krekere, zobene kolače ili uz hrskavi svježi kruh.

Napomena

Umjesto muškatovog oraha u preljev stavite malo nasjeckanog svježeg bilja. Cvjetaču zamijenite minijaturnim rajčicama ili šampinjonima. Upotrijebite svježi sok Iimete umjesto limunovog soka.


Jednostavna, hrskava salata od povrća poslužena s preljevom od grčkog jogurta.

Vrijeme pripremanja: 10 minuta • Za 4 osobe

Sastojci

1 crvena paprika 280 g brokule 280 g cvjetače 15 ml (1 jušna žlica) ljuskica prženih bademaZa preljev 60 ml (4 jušne žlice) jogurta

30 ml (2 jušne žlice) svježeg limunovog soka 30 ml (2 jušne žlice) maslinovog ulja Sol i svježe mljeveni crni papar Prstohvat mljevenog muškatovog oraha

Izvor: Vegetarijanska kuhinja
Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb
http://www.veble.hr/

Salata od zelenih paprika


Način rada

1. Papriku očistite od sjemenki i jezgre, a zatim je narežite na tanke ploške.
2. Narežite rajčice i luk.
3. Papriku, rajčice i luk složite na tanjur za posluživanje, a odozgo stavite leću.
4. U zdjeli dobro pomiješajte sve sastojke za preljev i njime prelijte povrće.
5. Pokrijte i ostavite da se barem 1 sat marinira na sobnoj temperaturi prije posluživanja.
6. Malo prije posluživanja, ukrasite raspolovljenim bobama crnoga grožđa.

Prijedlog za serviranje

Poslužite uz pečeni krumpir sa sirom ili pečenom palentom.

Napomena

Šljivolikim rajčicama zamijenite obične. Upotrijebite izdanke lucerne umjesto proklijale leće. Maslinovo ulje možete zamijeniti orahovim ili lješnjakovim uljem. Kumin možete zamijeniti mljevenim korijandrom.

Savjet

Da bi leća proklijala, mora biti cijela; raspolovljena crvena leća neće klijati. Salatu možete pripremiti unaprijed i držati je u hladnjaku dok vam ne zatreba, ali je izvadite iz hladnjaka 30 minuta prije posluživanja.


Ovu salatu poslužite u zasebnim zdjelicama kao predjelo s hrskavim crnim kruhom, ili kao lagani ručak s kruhom i komadićima sira.

Vrijeme pripremanja: 10 minuta, plus vrijeme za mariniranje • Za 4 - 6 osoba

Sastojci

3 zelene paprike srednje veličine 3 rajčice srednje veličine 2 luka srednje veličine 85 g proklijale leće Crno grožđe, za ukrašavanje

Za preljev 60 ml (4 jušne žlice) maslinovog uja 30 ml (2 jušne žlice) crvenog vinskog octa 10 ml (2 čajne žlice) mljevenog kumina 2,5 ml (1/2 čajne žlice) nasjeckanog svježeg korijandra

Izvor: Vegetarijanska kuhinja
Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb
http://www.veble.hr/

Grčka salata



Način rada

1. Maslac rastopite u posudi, dodajte luk i pržite dok ne omekša, povremeno miješajući.
1.  Maslinovo ulje zagrijte u tavi i pržite tikvice dok ne dobiju ravnomjernu svijetlosmedu boju, povremeno miješajući. Pospite koprom.
2. Tekućinu što su je pustile tikvice izlijte u zdjelu i dodajte orahovo ulje, limunov sok, ocat, papar, sol i šećer. Dobro promiješajte i odložite.
3. Rajčice narežite na ploške, papriku na prutiće, a luk na kolutiće.
4. Rajčice, papriku i luk stavite u marinadu te dobro promiješajte.
5. Dodajte ploške tikvica, feta sir i bilje, te sve sastojke dobro promiješajte.
6. Pokrijte i ostavite da se sat vremena marinira u hladnjaku.
7. Prije serviranja, natrgajte listove zelene salate i pomiješajte s povrćem. Odmah poslužite.

Prijedlog za serviranje

Poslužite uz lepinje ili topli beskvasni kruh.

Napomena

Upotrijebite crveni luk umjesto običnog. Orahovo ulje zamijenite lješnjakovim ili maslinovim uljem. Upotrebijite ocat začinjen drugim biljem umjesto tarkanja. Feta sir možete zamijeniti vegetarijanskim cheddar sirom ili mozzarellom.

Vrijeme pripremanja: 15 minuta, plus vrijeme za mariniranje • Vrijeme kuhanja: 5-10 minuta • Za 4 osobe


Sastojci

60 ml (4 jušne žlice) maslinovog ulja 4 malene tikvice, narezane na ploške 15 ml (1 jušna žlica) sitno nasjeckanog svježeg kopra 30 ml (2 jušne žlice) orahovog ulja 30 ml (2 jušne žlice) svježeg limunovog soka 15 ml (1 jušna žlica) octa od tarkanja Sol i svježe mljeveni crni papar, prema ukusu Šećer, prema ukusu 4 velike rajčice, oguljene

1 crvena paprika, očišćena od sjemenki 1 zelena paprika, očišćena od sjemenki 2 luka 250 feta sira, razmrvljenog 30 ml (2 jušne žlice) silno nasjeckanog svježeg peršina 5 ml (1 čajna žlica) sitno nasjeckane svježe metvice ili matičnjaka 1 glavica zelene salate

Izvor: Vegetarijanska kuhinja
Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb
http://www.veble.hr/

Salata od prženog povrća i tofua

Sastojci

250 g tofua (sira od soje)
115 g mahuna
55 g gljiva
2 mrkve
2 korijena celera
4 mlada luka
60 ml (4 jušne žlice) maslinovog ulja
55 g cvjetova brokule
45 ml (3jušne žlice) limunovog soka
10 ml (2 čajne žlice) meda
5 ml (1 čajna žlica) naribanog svježeg đumbira
45 ml (3jušne žlice) sojinog umaka
Nekoliko kapi sezamovog ulja
25g neslanog pečenog kikirikija
115 g izdanaka graha
1/2 glavice kineskog kupusa (bijelog, crvenog)

Priprema

1. Dobro ocijedite tofu. Narežite na kockice od 1 cm. Odložite.
2. Očistite mahune. Oštrim nožem tanko narežite gljive.
3. Mrkvu i celer dijagonalno narežite na tanke ploške.
4. Očistite mladi luk i dijagonalno ga narežite. Odložite.
5. Zagrijte 15 ml (1 jušna žlica) maslinovog ulja u woku ili velikoj tavi. Dodajte mahune, gljive, mrkvu, celer i brokule, te pržite i miješajte 2 minute.
6. Izvadite povrće iz woka i ostavite u zdjeli ili na tanjuru da se ohladi.
7. Ostatak maslinovog ulja stavite u malenu zdjelu i tucite s limunovim sokom, medom, đumbirom, sojinim umakom i sezamovim uljem.
8. Umiješajte mladi luk, kikiriki i izdanke graha u ohlađeno povrće.
9. Umiješajte preljev u povrće, a zatim dodajte tofu. Oprezno promiješajte da se tofu ne bi razmrvio.
10. Natrgajte kupus i složite na pladanj za posluživanje. Odozgo stavite povrće i tofu, dobro rashladite i poslužite.

Prijedlog za serviranje
Poslužite uz pečeni krumpir ili hrskava svježa peciva.

Napomena
Ako ne želite vegetarijansko jelo, upotrijebite kuhanu nemasnu piletinu ili govedinu umjesto tofua. Mahune možete zamijeniti slatkim graškom. Češnjakom zamijenite đumbir. Upotrijebite orahe umjesto kikirikija.

Savjet
Pazite da prženo povrće bude sasvim hladno prije dodavanja ostalih sastojaka salate, jer će inače izgubiti svoju hrskavost.


Izvor: Dijetalna hranjiva i ukusna jela bez masnoća
Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb
http://www.veble.hr/

Salata od naranče, grejpa i metvice

Sastojci

2 grejpa
3 naranče
Tekući zasladivač, prema ukusu (ako želite)
8 grančica svježe metvice   


Priprema

1. Služeći se nazubljenim nožem, ogulite koru i bijelu srčiku grejpa i naranči.
2. Oprezno prerežite opnu svake kriške i izvadite meso.
3. Stisnite opne iznad zdjelice kako biste izvukli sav sok. Sok zasladite tekućim zasladivačem, ako ga koristite.
4. Kriške naranče i grejpa naizmjence složite na 4 zasebna tanjura.
5. Oštrim nožem veoma sitno nasjeckajte 4 grančice metvice. Nasjeckanu metvicu umiješajte u voćni sok.
6. Sokom zalijte složene kriške agruma i dobro rashladite prije posluživanja.
7. Svaku porciju ukrasite svježom grančicom metvice i poslužite.

Prijedlog za serviranje
Poslužite uz čašu svježe ocijeđenog narančinog soka, ili uz zobene kolačiće ili krekere.

Napomena
Upotrijebite crveni ili ružičasti grejpfrut i crvene naranče, kad ih možete nabaviti, umjesto obične vrste voća. Umjesto metvice upotrijebite listiće boražine i ukrasite s nekoliko plavih cvjetova.

Savjet
Pazite da s voća uklonite svu bijelu srčiku jer to stvara gorak okus. Ovo jelo možete pripremiti dan ranije i držati ga u hladnjaku.


Izvor: Dijetalna hranjiva i ukusna jela bez masnoća
Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb
http://www.veble.hr/