Osvježavajuća rolada s malinama i kremom od vanilije

Lagani ljetni desert idealan za cijelu obitelj

Osvježavajuća rolada s malinama i kremom od vanilije
Foto: Pexels
Sezona je ukusnih i zdravih malina koje će obogatiti okus svake slastice. Rolade izgledaju vrlo lijepo, a nije ih uopće komplicirano napraviti. Ova lagana i prozračna rolada s pahuljasto mekanim biskvitom i punjenjem od ukusne kreme s vanilijom oduševit će svakog sladokusca. Iznenadit će te kremastim okusom, a vrlo je osvježavajuća ljetna poslastica idealna za cijelu obitelj.

Sastojci

6 većih jaja
200 grama šećera
1 žličica ekstrakta od vanilije
120 grama brašna
60 grama šećera u prahu
200 grama pekmeza od maline
250 mililitara slatkog vrhnja
3 šalice svježih malina

Priprema

01.

Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva i pripremi tepsiju u kojoj ćeš peći biskvit za roladu. Obloži ga papirom za pečenje.

02.

U posudi izmiksaj bjelanjke sa 100 grama šećera. Miksaj dok ne dobiješ lijep i čvrst snijeg od bjelanjaka. Ostavi sa strane.

03.

U drugoj posudi pomiješaj žumanjke s preostalim šećerom te dodaj pola žličice ekstrakta vanilije. Miksaj dok smjesa ne postane pjenasta i blijedo žute boje. U tu smjesu laganim pokretima dodaj snijeg od bjelanjaka i nježno promiješaj kako bi se smjese sjedinile. Na kraju dodaj brašno i promiješaj. Smjesu za roladu ravnomjerno rasporedi po tepsiji uz pomoć špatule.

04.

Peci roladu 10 do 12 minuta odnosno dok lagano ne porumeni. Dok se biskvit za roladu peće, pripremi si čistu krpu i posipaj je šećerom u prahu.

05.

Nakon što izvadiš biskvit za roladu iz pećnice, pažljivo ga odstrani s papira za pečenje te prebaci na čistu kuhinjsku krpu posutu šećerom. Dok je biskvit još topao, zamotaj ga u krpu u čvrstu spiralu kako bi formirala roladu. Ostavi da se hladi na sobnoj temperaturi.

06.

U posudu izmiksaj pola slatkog vrhnja sa šećerom u prahu i ekstraktom vanilije. Miksaj dok smjesa ne bude čvrsta. U drugoj posudi vilicom izgnječi 1 šalicu svježih malina i prebaci ih u kremu od slatkog vrhnja. Lagano promiješaj.

07.

Odmotaj roladu i pripremi si džem od maline te ga ravnomjerno rasporedi po biskvitu, u tankom sloju.

08.

Nakon toga, po sloju od džema ravnomjerno rasporedi i kremu od malina. Ostatak cijelih malina lagano utisni u kremu. Pažljivo zamotaj kolač u roladu i prebaci na tepsiju te ostavi da se hladi u hladnjaku oko dva sata.

09.

Nakon što se rolada ohladila, napravi kremu od preostalog slatkog vrhnja, šećera u prahu i ekstrakta vanilije. Rasporedi je po površini kolača i ukrasi malinama. Ostavi u hladnjaku do posluživanja. Prije samog posluživanja, narezane komade možeš posipati šećerom u prahu.

Savjet

Umjesto malina možeš koristiti i neko drugo bobičasto voće

M.G.
9.8.2021.