Originalno iz Italije: najbolji recept za sočni tiramisu

La Dolce Vita - uz piškote, mascarpone i amaretto

Originalno iz Italije: najbolji recept za sočni tiramisu
Foto: www.profimedia.hr
Tiramisu spada u klasike među desertima, a mi ti donosimo originalni recept koji uključuje one najbolje iz talijanske kuhinje: piškote, mascarpone i dakako, amaretto. Priprema je jednostavna ,a nakon što ga kušaš više nikad nećeš odjuriti u trgovinu po kupovni tiramisu – garantito!

Sastojci

2 komada svježih bjelanjaka
100 grama bijelog šećera
1 prstohvat soli
750 grama mascarpone sira
4 komada svježih žutanjaka
600 grama crne kave
2 jušne žlice amaretto likera
250 grama piškota
2 jušne žlice kakao praha

Priprema

01.

U bjelanjke stavi sol i miksaj dok ne dobiješ čvrstu smjesu.

02.

Pomiješaj šećer i žumanjke i miksaj 3 do 4 minute.

03.

Pažljivo umiješaj mascarpone sir u kremu od žumanjka, a zatim dodaj čvrste bjelanjke i nježno sjedini smjese.

04.

U kuhanu i ohlađenu kavu dodaj liker i promiješaj.

05.

Piškote umači u ovu mješavinu, svaki keks odloži na kuhinjski ručnik.

06.

Kekse slaži na dno četvrtaste posude dimenzija 20 x 30 cm.

07.

Na piškote stavi sloj kreme - nešto manje od pola ukupne količine.

08.

Na ovo lagano utisni još jedan sloj keksa umočenih u kavu i liker.

09.

Preostalu kremu stavi u plastičnu vrećicu s rupom na dnu i na gornji sloj keksa nanesi je kao točke - sve dok ne pokriješ cijelu površinu.

10.

Kolač se treba hladiti u hladnjaku 2 sata. Ohlađeni tiramisu posipaj kako prahom.

Savjet

Jaja ostaju sirova zato je izuzetno bitno da su sasvim svježa. Gotov kolač treba se hladiti, ali nakon hlađenja preporučuje se pojesti ga unutar jednog dana.

žena.hr
12.1.2022.