Oreo cheesecake: savršena kombinacija kreme i keksa

Po mnogima najbolji keksi na svijetu odsad imaju i svoj kolač koji je toliko ukusan da nijedan ljubitelj legendarnog Orea definitivno neće ostati razočaran. Isprobaj popularni kolač od sira u sasvim novoj crno-bijeloj varijanti po ovom jednostavnom receptu.

Oreo cheesecake: savršena kombinacija kreme i keksa
Foto: www.profimedia.hr
Crni keksić s ukusnom bijelom kremom jedna je od najpopularnijih poslastica kako među malima, tako i među onim malo većima. Ovaj okrugli dupli keks na tržištu se pojavio prije 110 godina i od tada nije izgubio na popularnosti - najprije su ga otkrili sladokusci Amerike, a zatim je osvojio cijeli svijet. Zanimljivo je što Oreo kolačić zadovoljava i veganske i košer standarde jer među njegovim sastojcima nema namirnica životinjskog porijekla - pa tako ni jaja, ni kravljeg mlijeka, a 1997. svinjska je mast u ovom keksu zamijenjena onom biljnom. Oreo keksu dakle ne možemo naći zamjerke i kao takav idealna je inspiracija za razne torte i kolače - baš kao što je i ovaj cheesecake. Oreo cheesecake čini hrskava podloga od keksa, kremasta sredina i tučeni šlag na vrhu - san snova kojem je nemoguće odoljeti.

Sastojci

24 komada Oreo keksa (za podlogu)
3 jušne žlice rastopljenog maslaca ili margarina (za podlogu)
1 kg svježeg sira (za punjenje)
250 grama šećera (za punjenje)
1 vrećica vanilin šećera (za punjenje)
230 grama kiselog vrhnja (za krmeu)
4 srednja jaja (za punjenje)
7 komada Oreo keksa u komadima (za punjenje)
240 grama vrhnja za šlag
30 grama šećera u prahu
7 komada usitnjenih Oreo keksa

Priprema

01.

Oreo kekse za podlogu usitni u sjeckalici, u smjesu dodaj rastopljeni maslac.

02.

Dno posude za pečenje (promjera 22 cm) premaži uljem.

03.

Utisni podlogu od keksa i maslaca da bude čvrsta i glatka.

04.

Svježi sir miješaj te dodaj jaja, šećer vanilin šećer i kiselo vrhnje. Na kraju dodaj Oreo kekse u većim komadićima.

05.

Smjesu od sira stavi na podlogu od keksa i unaprijed zagrijanoj pećnici peci na 175 stupnjeva oko 1 sat. Nakon toga neka se kolač hladi u pećnici otvorenih vrata oko pola sata.

06.

Izvadi kolač iz pećnice i kad se sasvim ohladi pokrij ga folijom pa neka se kolač još minimalno 4 sata hladi u hladnjaku, a najbolje preko noći.

07.

Istuci vrhnje za šlag skupa sa šećerom u prahu i rasporedi po površini kolača te ukrasi preostalim Oreo keksima.

Savjet

Kolač ima najbolji okus dan nakon što ga pripremiš jer je dobro da preko noći odstoji u hladnjaku. Za ukrašavanje osim samih Oreo keksa možeš upotrijebiti i komadiće jagoda, za posebno svjež i proljetan okus.

žena.hr
7.5.2022.