Odobrili nutricionisti: Tri deserta u kojima možeš uživati bez grižnje savjesti

Zobeni keksi s čokoaldom, čokoladne košarice s maslacem od kikirikija ili drobljenac sa šumskim voćem uz kuglicu sladoleda

Odobrili nutricionisti: Tri deserta u kojima možeš uživati bez grižnje savjesti

Samo zato jer su nutricionisti najčešće na onoj savjetodavnoj strani kad je u pitanju prehrana, ne znači da ne uživaju u finim desertima, čak i ako se radi samo o par zalogaja. Nakon svega, i oni su samo ljudi. 

Image

Nutricionisti otkrili 8 namirnica koje nikad ne bismo trebali jesti


Osim toga, izgleda da postoje i razna istraživanja koja odobravaju desert uz konkretan obrok, štoviše potiču ga. Studija objavljena ranije ove godine otkrila je da su ljudi koji su prije glavnog jela odabrali blagi desert (primjerice, kolač od sira) zapravo jeli zdraviji obrok i manje kalorija u usporedbi s drugom skupinom koja je odabrala zdraviji desert, poput voća, na kraju obroka, odnosno nakon glavnog jela. Postoji još jedna studija, iako malo starija, koja sugerira da izbacivanje deserta može potaknuti žudnju za hranom, i u konačnici, rezultirati prejedanjem.

Ako si znatiželjna oko toga što nutricionisti jedu za desert ili trebaš ideju za 'guilt free' poslasticu - u nastavku pogledaj što su izdvojili za portal Eating Well:

Zobeni keksi s čokoladom


"Najradije biram jednostavne pečene zobene kekse s čokoladom jer su fini i bogati tako da me samo jedan može zasititi, ali i zadovoljiti." - nutricionistica Jamie Vespa

Mokri sastojci

  • 3/4 šalice maslaca od kikrikija ili badema
  • 2/3 šalice smeđeg šećera
  • 1/4 šalice javorovog ili agavinog sirupa
  • 1/3 šalice otopljenog kokosovog ulja
  • žličica ekstrakta od vanilije

Suhi sastojci:

  • šalica i pol zobenih pahuljica
  • šalica zobenog brašna (uistnjenih zobenih pahuljica)
  • 2 žličice praška za pecivo
  • žličica sode bikarbone
  • žličica cimeta
  • pola šalice čokoladnih kapljica ili usitnjene tamne čokolade
  • prstohvat soli

*koriste se šalice od 2 dcl

Priprema:

Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva. U velikoj zdjeli pomiješaj sve mokre sastojke, a zatim dodaj sve suhe sastojke osim čokolade. Špatulom sve dobro pomiješaj. Na kraju dodaj i čokoladu.

Žlicom ili rukama oblikuj kuglice po željenoj veličini te ih smjesti na papir za pečenje. 

Peci 12-15 minuta i pusti da odstoje još desetak minuta nakon što ih izvadiš iz pećnice. Napravljene keksme možeš čuvati do tjedan dana u hermetički zatvorenoj posudi. 

Čokoladne košarice s maslacem od kikirikija



"U desertu uživam gotovo svaki dan, samo se trudim klasične recepte prilagoditi te napraviti zdravije verzije koje su jednako ukusne. Jedan od mojih favorita su čokoladne košarice s maslacem od kikirikija." - nutricionistica Lisa Valente

Sastojci:

Čokoladni sloj od tamne čokolade:

  • 145 g tamne čokolade
  • 2 žlice kokosovog ulja

Orašasti sloj:

  • 90 g maslaca od kikirikija
  • 1 žlica kokosovog ulja

Čokoladni sloj od mliječne čokolade:

  • 90 g mliječne čokolade
  • 1 žlica kokosovog ulja

Priprema:

Tamnu čokoaldu i kokosovo ulje rastopi na pari ili u mikrovalnoj pećnici na 30 sekundi i promiješaj. Ravnomjerno napuni silikonske kalupe za muffine i stavi u zamrzivač na 15 minuta.

Jednako rastopi i maslac od kikirikija i koksovo ulje, dobro promiješaj i prelij preko smrznute tamne čokolade. Ponovno stavi u zamrzivač na 15 minuta.

Ponovi sve s mliječnom čokoladom i još jednom stavi u zamrzivač na 15 minuta. Izvadi košarice iz kalupa i posluži, a možeš ih čuvati u hladnjaku do tjedan dana.

Drobljenac od zobenih pahuljica i šumskog voća + kuglica sladoleda 


"Kad jedem desert, volim da bude pošteni, bogat okusom, ali i nekim hranjivim sastojcima. Za mene je jedan takav drobljenac od zobenih pahuljica i šumskog voća. Obožavam toplo-hladne kombinacije pa uz ovaj desert iz pećnice savršeno ide i malo sladoleda." - nutricionist Chris Mohr

Sastojci:

  • 5 šalica šumskog voća po izboru
  • 1/4 šalice šećera
  • pola žličice cimeta
  • 3/4 šalice zobenih pahuljica
  • šalica brašna
  • 1/2 šalice maslaca (narezanog na komadiće)
  • sladoled po želji

*koriste se šalice od 2 dcl

Priprema:

Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva. Pripremi kalup za pečenje.

Šumsko voće raspodijeli po kalupu, ravnomjerno dodaj šećer i cimet na vrh i stavi sa strane. 

U manjoj zdjeli pomiješaj zobene pahuljice, brašno, prstohvat soli i još šećera po želji. Dodaj maslac narezan na komadiće i sve raspodijeli preko voća. 

Peci dok hrskavi dio ne dobije lagano smeđu boju, oko 35-40 minuta. Posluži dok je toplo, zajedno s kuglicom sladoleda po želji.