Neodoljivi okusi Mediterana - smokva i rogač

Sezonski, ukusno i zdravo

Neodoljivi okusi Mediterana - smokva i rogač

Smokva, kraljica kasnog ljeta, prava je riznica zdravlja. Bogata je kalijem i kalcijem, svježa smokva sadrži vitamine B kompleksa, vitamin E i K.  Vrijednost smokve je i u vlaknima, jer je bolji izvor vlakana od većine voća. Čak 28 posto vlakana je topivo što pomaže kod kontrole razine šećera u krvi te snižava razinu kolesterola.

Smokva potiče vitalnost i zdravlje i usporava proces starenja. Sušene smokve imaju trostruko više magnezija od svježih. I svježe i suhe smokve odlične su u kombinaciji s orašastim plodovima kao što su bademi ili pistacije. Smokvama možete puniti pite ili savijače, a od začina ih kombinirajte s muškatnim oraščićem i cimetom.

„Mediteransko suho zlato“

Jedan je od naziva za rogač, koji ima široku primjenu, od zaslađivača, zamjene za kavu i kakao pa sve do sirupa, soka i nadjeva za kolače. Ugljikohidrati čine 80 % sastava rogača. Sadrži vitamine A, B, B2, B3 i D. Osim toga, sadržava i znatne količine kalcija, fosfora, kalija, magnezija.

Rogač se upotrebljava kao zgušnjivač, stabilizator i zamjena za kakao, a njegov ekstrakt kao aroma u proizvodnji široke palete proizvoda (alkoholna i bezalkoholna pića, smrznuti mliječni proizvodi, bomboni, pekarski proizvodi, pudinzi, mesni proizvodi, mješavine začina, voćni proizvodi i dr.). Dodaje se i juhama, umacima za salate, sladoledima i mesnim konzervama.

U domaćinstvu se često upotrebljava kao zamjena za kakao i kavu, jer se od fino mljevenog brašna mogu napraviti ukusni i zdravi topli napitci ili se njime može dati ukusna aroma raznim pudinzima i kolačima. Brašno rogača upotrebljava se na jednak način kao kakao u prahu. Ono što rogač čini posebnim jest to što je sličan čokoladi, a zdraviji je, pa se često umjesto čokolade dodaje u razne slastice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Foto: © musaci - fotolia

1/5