Namirnica u fokusu: prefini recepti s piletinom

Zahvalna namirnica koja se može pripremati na mnogo načina

Namirnica u fokusu: prefini recepti s piletinom

Piletina s rajčicom, bosiljkom i kremastom palentom

Image


(za 8 porcija)

Sastojci:
15 ml maslinovog ulja
250 g pancete, tanko narezane (i svaki "list" prerezan na još 4 dijela)
8 manjih pilećih zabataka i 8 bataka (može i bijelo meso u zamjenu)
4 poriluka, nasjeckana
4 režnja češnjaka, protisnuta
250 ml pilećeg temeljca
1 tetrapak pasirane rajčice
2 lovorova lista
15 g bijelog glatkog brašna
125 ml vrhnja za kuhanje
15 ml soka od limuna
250 g cherry rajčica
pola šalice natrganog svježeg bosiljka (ne treba biti natiskano)
malo šećera (po ukusu, ako umak bude prekiseo)
sol i papar

Palenta:
1 l pilećeg temeljca
250 g palente
pola žličice sitno sjeckanog ružmarina
30 g maslaca
naribani parmezan - količina po želji (od 50 g na više)
sol i papar po ukusu

Zagrijte maslinovo ulje i na njemu popržite pancetu. Izvadite pancetu iz tave, ali masnoću ostavite te na njoj zapecite kratko piletinu (ne sve od jednom nego nekoliko komada, pa u više tura). Zapečenu piletinu stavite u lim za pečenje.
Dodajte poriluk na masnoću, pirjajte par minuta i onda dodajte češnjak. Pirjajte još nekoliko minuta pa dodajte temeljac, pasiranu rajčicu i lovorov list. Kada zakuha skinite s vatre i prelijte preko piletine. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva nekih 30 minuta.
Pomiješajte brašno i limunov sok u vrhnje, a zatim dodajte i jednu veliku žlicu vrućeg umaka od rajčice. Dobro promiješajte a zatim to umiješajte u rajčicu u limu za pečenje. Dodajte cherry rajčice i polovicu listića bosiljka i vratite u pećnicu na još 20-30 minuta.
Izvadite iz pećnice i začinite po ukusu solju i paprom, a po potrebi ako je prekiselo dodajte i malo šećera.
Za palentu - zakipite temeljac, pa umiješajte palentu i kuhajte prema uputama. Na kraju umiješajte ružmarin, maslac i parmezan sir te začinite solju i paprom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
2/5