Namirnica u fokusu: Jagode - osvježavajući deserti za proljetne dane

Delicija na proljetnom stolu

Namirnica u fokusu: Jagode - osvježavajući deserti za proljetne dane

S dolaskom proljeća, na tržnicama i u trgovinama već su se pojavile prve jagode, a uskoro njihove plodove možemo očekivati i u vlastitom vrtu. 


Jagode su omiljeno voće mnogih, a osim što su uksune i sočne, također posjeduju i mnoga ljekovita svojstva.

Riječ je o bobičastom voću čije su dobre karakteristike za ljudsko zdravlje poznate još od davnina. Osim samog ploda jagode, koristan je i njezin korijen te lišće od kojeg se može spremiti čaj koji pomaže kod raznih zdravstvenih tegoba.

Potiču detoksikaciju organizma, a posjeduju i analgetička svojstva pa su dobre za glavobolju. Osim toga, jagode imaju i antiupalna i antbakterijska svojstva. Sadrže brojne vitamine i minerale, a najbolje ih je jesti svježe. 


Image


Mogu ih jesti čak i dijabetičari te osobe koje imaju problema s povišenim kolesterolom. Vjeruje se i kako jagode posjeduju neka afrodizijačka svojstva.

Sve u svemu, mogli bismo reći da su jagode gotovo savršeno voće koje biste svakako ovih dana trebali uvrstiti u svoj jelovnik.
Jagode su često glavni sastojak mnogih kolača i slastica, a mi vam u nastavku otkrivamo koji su nama najdraži recepti s jagodama…



Foto: Unsplash 

Proljetna torta s jagodama

Sastojci (Broj osoba: 12)

Biskvit:
8 bjelanjaka
150 g šećera
6 žlica ulja
100 g brašna
1 puna žličica praška za pecivo

Krema:
1 l mlijeka
300 g šećera
3 vrečice vanilin šečera
200 g brašna
250 g Zvijezda margarina za kreme
jagode


Postupak pripreme

Najprije pripremite kremu tako da u vruće mlijeko umiješate brašno i šećer. Kad zakuha, maknuti s vatre i dodati vanilin šećer. Kad se krema ohladi, umiješati margarin.
Jagode oprati, ocijediti i narezati na ploške. 
Pećnicu zagrijte na 170°C, a plitki lim (36 x 28 cm) obložite papirom za pečenje.
Za pripremu biskvita mikserom umutite bjelanjke i dodajte im 2 žlice šećera, pa napravite čvrst snijeg. U drugoj posudi dobro promiješajte šećer i ulje. Dobivenoj smjesi dodajte brašno prosijano s praškom za pecivo. Kada nastane jednolična masa, u nju najprije umiješajte četvrtinu snijega od bjelanjaka, a onda pažljivo dodajte i preostali snijeg. Dobivenu smjesu izlijte na pripremljeni lim. Poravnajte je i pecite 10 do 12 minuta ili dok gornja strana ne počne dobivati boju. Pečeni biskvit izvadite, malo ga ohladite i
prerežite na pola. Kad se biskvit ohladio, premažite ga kremom. Na kremu posložite jagode narezane na ploške te preklopite drugim biskvitom. Postupak ponoviti dok ne potrošite sve biskvite. Tortu možete premazati kremom i ukrasiti po želji.

Kolač od jagoda

Sastojci (Broj osoba: 6)

Biskvit:
3 jaja
3 žlice šećera
1 žlica ulja
1 žlica vode
1/2 praška za pecivo
6 žlica brašna

Krema:
jagode
3 pudinga od vanilije
3 žlice šećera
1l mlijeka
100 g margarina

Nadjev:
2 šlag kreme

Postupak pripreme

Biskvit:
Umutite navedene sastojke redoslijedom kako su napisani te izlijte u protvan i pecite na 180 stupnjeva.

Krema:
Stavite kuhati 8 dl mljieka sa šećerom, a u preostala 2 dl razmutite pudinge i zakuhajte u kipućem mlijeku. Ostavite da se ohladi.
Posebno umutiti margarin pa sjedinite sa ohlađenim pudingom.
Na biskvit namazati malo kreme,pa poredati isjeckane jagode, a zatim premazati preostalom kremom.

Nadjev:
Umutiti šlag kremu i premazati kolač.

Ukusne rolice

Sastojci (Broj osoba: 4)

7 šnita bijeloga kruha
2 jaja
3 velike žlice mlijeka
1 šalice šećera
1 žlica cimeta
100 grama maslaca
Nutella
100 grama jagoda


Postupak pripreme

1. Šnitama kruha pažljivo odstranite koricu. Rukama ih utisnite tako da se ne mrve. Premažite ih po cijeloj površini tankim slojem Nutelle ili namaza po želji.
2. Jagode operite u hladnoj vodi, ocijedite i dobro osušite. Izrežite ih na kocke. Poslažite ih po svakoj šniti kruha koliko stane uz rub.
3. Pažljivo zarolajte šnitu sa jagodama da dobijete rolicu. Ponovite postupak sa preostalim kruhom i jagodama.
4. U dubljoj posudi, pomiješajte jaja i mlijeko i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
5. U drugoj posudi, pomiješajte šećer i cimet.
6. Na tavi otopite maslac. Svaku rolicu umočite u mješavinu jaja i mlijeka i položite na tavu, tako da je preklop sa donje strane. Kada dobije zlatnu boju, okrenite ga i zapecite sa drugih strana. Ponovite postupak sa svim rolicama.
7. Redoslijedom kako ih vadite iz tave, uvaljajte ih sa svih strana u mješavinu šećera i cimeta.
8. Poslužite vruće uz svježe jagode.

Ledene kocke sa sirom i jagodama

Sastojci (Broj osoba: 6)

250 g piškota
3 dl mlijeka
1 žlica kakaa
250 ml vrhnja za šlag
100 g šećera u prahu
250 g svježeg sira
250 g jagoda
200 ml vode
2 žlice šećera
1 paket preljeva za torte

Postupak pripreme

Kakao pomiješajte sa mlijekom pa u to namočite piškote i poredajte ih po dnu tepsije.
Umutite vrhnje za šlag sa šećerom u prahu i tome dodajte svježi sir pa sve dobro umutite mikserom da se smjesa sjedini.
Na piškote nanesite malo pripremljene kreme, a onda 200 g narezanih jagoda pa ostatak kreme.
50 g jagoda propasirajte štapnim mikserom, dodajte 200 ml vode te u tu smjesu dodajte pomiješan preljev za torte sa šećerom. Kuhajte dok smjesa ne provrije stalno miješajući. Preljev ohladite 1 minutu pa prelijte preko kolača.

Ohladite najmanje 3 sata u frižideru prije posluživanja.

Muffini s jagodama

Sastojci:

200 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
1 obični jogurt
200 g jagoda
1 vanilin šećer
1 jaje
80 g šećera
60 g maslaca

Priprema:

U zdjeli pomiješajte brašno sa praškom za pecivo. Jaja izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom te umiješajte otopljeni maslac i jogurt. Spojite smjese i izmiksajte. Na kraju dodajte i jagode narezane na kockice. Kalupe za muffine punite malo više od pola. Pecite na 180 stupnjeva oko 20-25 minuta.

Desert u čaši

Sastojci:

200 g keksa
25 g maslaca

Krema

250 ml slatkog vrhnja
200 g mascarponea
60 g šećera u prahu
jagode


Priprema

1. Sameljite kekse ili ih smrvite rukama na sitne komadiće te ih pomiješajte s otopljenim maslacem.
2. Od slatkog vrhnja izmiksajte šlag te dodajte mascarpone i malo šećera u prahu.
3. Jagode operite i narežite na komadiće.
4. U čaše slažite redom kekse, kremu i jagode. Prije posluživanja dobro ohladite desert.