Sočno i slatko

Najjednostavniji i najukusniji kolač od jabuka koji možeš zamisliti

Za ovaj kolač trebaš tek nekoliko sastojaka koje, gotovo smo posve sigurne, već imaš doma

jo-rae-kikgs1Nt4Vk-unsplash (1).jpg
Foto: Unsplash

Ako te kuhinja ne privlači (osim noćnih sila iz hladnjaka) i ako ti je priprema slastica jednako razumljiva kao i aeronautika, imamo kolač koji će ti, jamčimo ti, super ispasti.

Riječ je zaista o receptu stvorenom za one koji ne peku kolače, što govori i činjenica da u njega ne ide prašak za pecivo ni soda bikarbona. Jer tko bi imao prašak za pecivo ako ne peče kolače? Sodu bikarbonu možda i imaš, ukoliko te ponekad muči probava (poznato je da ona olakašva želučane probleme).

Image
Jesenski klasik

Brza, jednostavna i sočna: Pita od jabuka čije se tijesto ne mijesi

Stoga, zbog čega ne bi oduševila svoje ukućane pa im napravila najfiniji kolač od jabuka i zauvijek iz njihovog vokabulara izbrisala rečenice: "…ali moja mama ne peče kolače" ili "mi ne preferiramo slatko" ili "moja žena vodi računa o tome da se zdravo hranimo, izbacili smo šećer" ili neku drugu notornu laž.

U nastavku ti donosimo recept za kolač od jabuka. Osim što ćeš napraviti sočni i ukusni kolač, dom će ti mirisati po vaniliji i jabukama.

Najjednostavniji kolač od jabuka

Sastojci:

  • četiri veća jaja
  • jedna šalica šećera
  • 15 žličica omekšalog maslaca
  • žličica ekstrakta vanilije
  • žličica cimeta
  • naribana korica jednog limuna (samo žuti dio, bijeli je gorak pa ga izbjegni)
  • jedna i pol šalica mekog brašna
  • prstohvat soli
  • dvije velike jabuke
  • po želji grožđice i rum

Postupak:

Zagrij pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Sve sastojke ikoji su u hladnjaku izvadi kako bi došli na sobnu temperaturu prije, no što ih upotrijebiš. Razdvoji žumanjke od bjelanjaka pa žumanjke dobro izmiksaj sa šećerom te im dodaj omekšali maslac, vaniliju, koricu limuna, cimet, sol i miksaj dok se sastojci ne sjedine. Sada dodaj brašno i prašak za pecivo te miksaj još minutu. U drugoj posudi istuci bjelanjek u čvrst snijeg, a jabuke izribaj i rukama iz njih istisni višak soka. Grožđice desetak minuta namoči u rumu.

U smjesu nježno umiješaj špatulom jabuke, grožđice i bjelanjak te smjesu izlij u kalup za kruh koji si namazala maslacem i lagano pobrašnila. Stavi kolač u pećnicu i peci 55 minuta. Kako bi vidjela je li gotov, zabodi u njega čačkalicu. Trebala bi biti suha kada je izvadiš. Prije serviranja pusti ga da se ohladi, odnosno spusti na sobnu temperaturu. Uz ovaj kolač možeš servirati čašu mlijeka, bijelu kavu ili čaj.