Isprobaj ih

Slatka jesen: Tri recepta za deserte kao stvorene za hladnije dane

Jabuka i rogač česti su gosti jesenskih trpeza, osobito kada je o desertima riječ, no jesi li probala tortu od mrkve?

pexels-chudesabyvaut-2612373.jpg
Foto: Pexels

Vrijeme se pogoršalo, a s obzirom da ne možemo utjecati na vanjske okolnosti, djeluj iznutra. Uljepšaj ove jesenske dane kolačima koji će mirisati ne samo u stanu, već u cijelom susjedstvu. Napravi štrudlu od jabuka, tortu od mrkve ili jednostavni kolač od rogača.

Image

Vrijeme je za jela na žlicu: Imamo 3 super recepta za jesenske juhe

Za štrudlu od jabuka trebat će ti malo više vremena dok umijesiš i razvučeš tijesto, ali isplati se. Tortu od mrkve ispeci za specijalne prilike - rođenda, godišnjicu ili obiteljski ručak, a kolač od rogača napravi kad se zaželiš nečeg slatkog. Brz je za pripremu i zdrav. U svim navedenim receptima koriste se sezonske namirnice i prava je prilika da ih isprobaš, ako dosad nisi. Ove jeseni usavrši svoje slastičarske vještine na opće oduševljenje ukućana i prijatelja. U nastavku ti donosimo recepte za spomenute deserte.

POGLEDAJ VIDEO: Nauči kako kuhati prema načelu uravnotežene prehrane

Torta od mrkve

Sastojci

Biskvit:

  • 200 grama smeđeg ili bijelog šećera
  • četiri jaja
  • šalica soka od jabuke
  • prašak za pecivo
  • pola žličice soli
  • žličica mljevenog cimeta
  • na vrh žličice muškatnog oraščića
  • na vrh žličice mljevenih klinčića
  • 150 ml ulja
  • 260 g glatkog brašna
  • četiri velike ribane mrkve

Krema:

  • 450 grama punomasnog krem sira
  • maslac, 115 grama
  • 140 grama šećera
  • žličica - dvije ekstrakta vanilije
  • malo soli

Postupak:

Maslac omekšaj na sobnoj temperaturi. U jednoj posudi izmiksaj jaja, dodaj šećer, sok od jabuke i aromu vanilije, a u drugoj suhe sastojke pa ih dodaj jajima i špatulom umiješaj naribanu mrkvu. Zagrij pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Kalup za tortu obloži papirom za pečenje. Ukoliko želiš tri biskvita peci ih po 20-ak minuta, ukoliko želiš dva, vrijeme pečenje produži na 30 do 35 minuta. Probodi biskvit čakalicom. Ako je suha, gotov je. Ostavi ih da se ohlade u potpunosti.

Za to vrijeme u velikoj zdjeli izmiksaj krem ​​sir i maslac. Miksaj dvije minute na srednjoj do visokoj brzini dok ne postane glatka smjesa. Dodaj šećer, ekstrakt vanilije i prstohvat soli. Miksaj na niskoj brzini još 30 sekundi, zatim povećaj brzinu i miksaj još tri minute dok se sastojci potpuno ne sjedin i smjesa postane kremasta. Dodaj više šećera ako je prerijetko, malo mlijeka ako je pregusto ili malo soli ako je preslatko. Smjesa bi trebala biti mekana, ali ne tekuća.

Sada pomoću velikog nazubljenog noža skini sloj s vrha biskvita kako bi ga izravnala. Stavite prvu koru biskvita na stalak za tortu pa nanesi porvi sloj kreme. Potom stavi drugi biskvit i drugi sloj kreme pa treći i onda kremom premaži vrh torte i stranice. Tortu stavi u hladnjak barem na sat vremena kako bi se stisnula i lakše rezala kada za to dođe vrijeme.

Štrudla od jabuka

Sastojci

Tijesto:

  • 50 dkg glatkog brašna
  • dva dcl mlake vode
  • prstohavat soli
  • šest žlica ulja

Nadjev:

  • kilogram očišćenih jabuka
  • četiri žlice šećera
  • grožđice, po želji
  • ribana korica limuna, sok polobice limuna

Postupak

Tijesto:

U brašno dodaj sol, ulje i vodu te umijesi glatko tijesto. Gotovo je kada se odvaja od stijenki posude. Za dobro tijesto bitno je i lupanje. Izlupaj ga o stol. Ovo je ujedno, kao što vidiš, vrlo efektan način da se ispucaš i oslobodiš svih frustracija, a pritom dragim ljudima pipremiš nešto fino i slatko. Nakon što umijesiš tijesto premaži ga uljem, pokrij krpom i ostavi da odmori pola sata minimalno. Za to vrijeme napravi nadjev od jabuka.

Nadjev:

Oguli i naribaj jabuke, grožđice namoči u rumu 15 minuta pa dodaj jabukama zajedno sa šećerom. Na stol stavi čisti pamučni stolnjak i pospi ga brašno te na njega stavi tijesti i razvaljaj ga valjkom koliko ide, a potom jagodicama prstiju pažljivo razvuci do ruba stola i preko njega ako ide. Kada je tijesto toliko tanko da je prozirno, spremno je za nadjev. Jabuke ravnomjerno rasporedi po njemu, debele rubove tijesta odreži i smotaj savijaču. Pomogni si stolnjakom. Štrudlu ili savijaču stavi u nauljeni pleh i u pećnicu prethodno zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva. Štrudla će biti gotova za otprilike 45 minuta. Po želji je možeš posuti šećerom u prahu.

Kolač od rogača i jabuka

Sastojci:

  • četiri velike jabuke
  • tri jaja
  • 100 grama šećera
  • 125 ml mlijeka
  • 75 ml ulja
  • 100 g brašna
  • 100 g rogača u prahu
  • grubo mljeveni orasi (količina po želji)
  • prašak za pecivo
  • tri reda čokolade za kuhanje
  • žlica grožđica natopljenih u rumu
  • sok od polovice naranče
  • žlica maslaca
  • 100 grama čokolade za kuhanje

Postupak:

Umuti jaja i šećer pa dodaj brašno, prašak za pecivo, mlijeko, ulje i rogač. Izribaj jabuke pa ih zajedno s grožđicama i orasima umiješaj u smjesu. Pećnicu zagrij na 180 celzijevih stupnjeva, smjesu izlij u pleh dimenzija 20x30 i peci 30-ak minuta. Čakalicom provjeri je li kolač gotov. Za glazuru ugrij maslac, dodaj kockice čokolade i nekoliko žlica vode. kada se čokolada otopi, glazuru prleij preko kolača. Možeš i preko toplog i prkeo hladnog. Nama je bolje preko toploga, jer kolač bude još sočniji.