Najbolji recept

Uz ovaj tajni sastojak pomfrit od batata uvijek će biti hrskav i sočan

Nemaš fritezu na vrući zrak ili klasičnu fritezu? Nema problema - sve što ti treba za hrskavi pomfrit od batata je jedan sastojak koji vrlo vjerojatno već imaš

profimedia-0251785846.jpg
Foto: Profimedia

U teoriji, pomfrit od batata iz pećnice zdrava je alternativa tvom uobičajenom pomfritu. U stvarnosti, mnogi od nas dali su šansu zdravijoj verziji pomfrita i napravili onaj od batata u pećnici, pa na kraju dobili mlohave narančaste štapiće natopljene vlagom koja nisu ni blizu okusa ili teksture pravom pomfritu.

Image
Bogat vlaknima, siromašan kalorijama

Sve što trebaš znati o batatu – krumpiru koji to nije

Ako si i sama jedna od tih ljudi, na pravom si mjestu. Pomfrit od batata može biti itekako hrskav i sočan, a ne treba ti ni friteza na vrući zrak ni klasična friteza kako bi postigla taj neodoljiv faktor hrskavosti. Ali kako postići tu savršenu hrskavost izvana, a mekoću i sočnost iznutra?

Image
Foto: Unsplash

Odgovor se vrlo vjerojatno već nalazi u tvojoj smočnici, a radi se o kukuruznom škrobu.

Ako si napravila pomfrit od batata, a bio je mlohav, vlažan i jednostavno nije postao hrskav u pećnici, prije pečenja pospi svoje štapiće od batata batata tankim slojem kukuruznog škroba. Kukurzni škrob prekrit će batat, dati mu malo svojevrsne zaštite koja će izvući vlagu i ostaviti hrskave krumpiriće baš poput prženih, samo puno zdravijih. A evo i recepta:

Najbolji recept za uvijek hrskavi pomfrit od batata iz pećnice

Image
Foto: Unsplash

Sastojci:

  • 3 batata srednje veličine
  • 3 žlice kukuruznog škroba
  • 3 žlice chillija
  • 2 žličice češnjaka u prahu
  • 3 žlice ulja (suncokretovo, maslinovo ili ulje repice)
  • prstohvat soli (po mogućnosti krupne)

Priprema:

  1. Očisti batat četkom za povrće kako bi uklonila svu prljavštinu. Dobro operi i osuši. Možeš oguliti koru, ali predlažemo da je ipak ostaviš - ona će dati dodatnu 'crispy' notu. Nareži batat na štapiće oko 1.5 cm debljine.
  2. Potopi narezani batat u ledeno hladnu vodu oko 45 minuta. Time se uklanja višak škroba iz batata. Zatim ocijedi vodu i potpuno osuši batat.
  3. Pospi kukuruznim škrobom. Premažite škrob preko batata dobro i ravnomjerno, a zatim začini čilijem u prahu i prelij uljem pa dodaj i češnjak. Dobro promiješaj da se začini ujednače po cijelom batatu.
  4. Poredaj batate u namašćeni pleh za pečenje u jednom sloju. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 15 minuta. Izvadi pleh iz pećnice. Okreni sve krumpiriće jednom. Vrati u pećnicu i nastavi peći još 25 minuta.
  5. Kada je vrijeme za pečenje gotovo, pomfrit nemoj vaditi odmah iz pećnice. Napola otvori vrata pećnice i ostavite krumpiriće u pećnici oko 10 minuta. Kako se krumpirići ohlade, postaju ultra hrskavi! Prebaci krumpiriće u veliku zdjelu i pomiješaj ih s dobrim prstohvatom morske soli.