Najbolji recept za domaće kroasane koji se tope u ustima

Priprema domaćih kroasana ne mora biti komplicirana. Za samo nekoliko sati i uz par osnovnih sastojaka možeš postići savršeno zlatni i hrskavi kroasan izvana s prekrasnom mekanom, laganom i prozračnom teksturom iznutra.

Najbolji recept za domaće kroasane koji se tope u ustima
Foto: Unsplash
Pečenje klasičnih francuskih kroasana višednevni je zadatak kojem su dorasli samo oni s mnogo iskustva. Od brojnih koraka i presavijanja, ovo je jedan od onih recepata za koji su obično potrebna tri ili četiri pokušaja da se ispravno izvede. Ali što ako ti kažemo da postoji način na koji bilo tko, čak i početnik, može napraviti savršeno mekane domaće kroasane u samo nekoliko sati i to iz prvog pokušaja? Za razliku od klasičnog načina izrade ovih francuskih peciva, za čiju je izradu potrebno nekoliko dana, brzi i lagani kroasani s maslacem mogu se napraviti u samo nekoliko sati ovom posebnom tehnikom. Kako bi uštedjela vrijeme, umjesto da stvaraš nabore preklapanjem tijesta, u ovom receptu režeš tijesto na 12 komada, razvaljaš ga u pravokutnike i slažeš s maslacem između svakog sloja. Zatim ohladiš tijesto, razvaljaš ga, izrežeš i razvaljaš u polumjesece. Rezultat su istovremeno lagani, prozračni, zlatni, hrskavi i mekani kroasani koji izgledaju i imaju okus kao da si ih upravo pokupila u pariškoj pekari.

Sastojci

0.5 žličice suhog kvasca
160 mililitara vode
330 grama glatkog brašna
30 grama šećera
1 žličica soli
200 grama maslaca sobne temperature
1 veće jaje

Priprema

01.

Pripremi tijesto: U maloj šalici otopi kvasac u vodi i promiješaj da se sjedini (smjesa bi trebala početi stvarati mjehuriće i razvijati aromu kvasca). Ostavi da odstoji 2 minute.

02.

U veliku zdjelu dodaj brašno, šećer i sol. Ulij smjesu kvasca i umuti dok se potpuno ne sjedini, stružući po stranicama zdjele (ne smiju biti vidljive suhe čestice brašna). U smjesu za tijesto dodaj 20 grama maslaca i umiješaj ga u tijesto mijeseći nekoliko sekundi.

03.

Pokrij plastičnom folijom i ostavi da odstoji 1.5 do 2 sata na sobnoj temperaturi, dok tijesto ne udvostruči svoju veličinu. (Imaj na umu da će viša sobna temperatura ubrzati proces fermentacije i uzrokovati brže dizanje tijesta).

04.

Stavi tijesto na blago pobrašnjenu površinu i lagano pritisni da istisneš zrak. Tijesto razvaljaj u oblik rolade, a zatim izreži na 12 jednakih komada. Uzmi jedan komad tijesta i razvaljaj u pravokutnik veličine otprilike 15 x 25 cm. Na tijesto nanesi obilnu količinu maslaca i ravnomjerno rasporedi.

05.

Uzmi drugi komad tijesta i razvaljaj ga u istoj veličini te ga složi na prvi dio. Nanesi obilnu količinu maslaca i ravnomjerno rasporedi. Ponovi sa naizmjeničnim slojevima razvaljanog tijesta pravokutnog oblika i maslaca, koje završava slojem tijesta.

06.

Namotano tijesto zamotaj prozirnom folijom i ostavi u hladnjaku barem sat vremena ili preko noći da se potpuno ohladi. Oblikuj tijesto: Izvadi naslagano tijesto i razvaljaj ga u veći pravokutnik, otprilike 25 x 45 cm.

07.

Rezačem za pizzu napravite 3 jednaka vodoravna reza kako bi oblikovala 4 manja pravokutnika, svaki dimenzija približno 12 x 45 cm. Svaki od ovih pravokutnika prepolovi dijagonalno kako bi oblikovala 8 trokuta (ili na početku odmah izreži tijesto u cik-cak uzorku na 8 jednakih trokuta).

08.

Uzmi svaki trokut i čvrsto ga smotaj od baze trokuta u oblik polumjeseca. Zavuci vrh ispod i stavi kroasan sa vrhom prema dolje na lim obložen papirom za pečenje. To je važno jer ako se vrh ne ugura, dignut će se i moguće odvojiti od kroasana. Ponovi s ostatkom trokuta i složi ih na lim u razmaku od cca 5 cm.

09.

Ostavi kroasane da se dižu na sobnoj temperaturi 1.5 sati ili na hladnijem mjestu 2-3 sata. Kad budu spremni, kroasani će se početi napuhavati i gotovo će se udvostručiti.

10.

Peci kroasane: Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva. Na svaki kroasan nanesi malo razmućenog jaja. Peci 10 minuta na 220, a zatim smanji temperaturu na 190 i nastavi peći još 12 minuta dok ne porumene. Izvadi kroasane iz pećnice i stavi na rešetku da se ohlade najmanje 10 minuta prije posluživanja.

Savjet

Iako su kroasani najbolji kad se posluže svježi.,na dan kad su pečeni, možeš ih čuvati do 3 dana u vrećici sa zatvaračem na sobnoj temperaturi ili do 3 mjeseca u zamrzivaču. Da bi opet postali hrskavi i pahuljasti, samo ih zagrij nekoliko minuta u u pećnici na 175 stupnjeva.

žena.hr
20.9.2021.