Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Najbolji barmeni otkrili kako učiniti ljetne koktele zdravijima

Alkohol definitivno nije zdrav, no postoji način na koji svoje ljetne koktele možeš učiniti manje štetnima za zdravlje

Najbolji barmeni otkrili kako učiniti ljetne koktele zdravijima
Budi najbolja verzija sebe.


Ukusan koktel ili ledeno pivo odlično pašu uz ovo doba godine. No loša vijest je da baš sada mogu biti štetniji za tvoj organizam nego inače. Naime, ljeti alkohol lakše uzrokuje dehidraciju a pošto nam je metabolizam već ionako usporen, može čak uzrokovati lakše debljanje. A da ne počinjemo o svom šećeru koji dolazi uz one prefine koktele. 

Kao i u svemu ostalome ključ je u umjerenosti. Dok god alkohol ne utječe na tvoje dnevne aktivnosti, uživaj u svojim ljetnim koktelima (ipak smo sve odrasle osobe, i ipak je ljeto, smijemo se malo opustiti). Svejedno, dobro je u svakom trenutku ostati svjesna utjecaja pića na tvoje zdravlje, a ako te takve stvari brinu imamo za tebe dobre vijesti. Postoji par trikova uz koje možeš učiniti svoje ljetne koktele malo zdravijima, a mi smo za tebe okupile najbolje savjete iskusnih barmena. 


Budi svjesna svojih porcija

Svi cijene ljude koji ne škrtare na porcijama, no ako želiš učiniti svoje piće zdravijim morati češ naučiti ''štedjeti'' na alkoholu. Postoje mnogi fantastični recepti za ljetne koktele, a oni neće izgubiti na kvaliteti ako u njih staviš dvostruko manje alkohola nego što je navedeno u receptu.

Napravi svoje sirupe za koktele

Sigurno si primijetila da recepti za koktele sadrže razne sirupe koji im daju fini okus. Ti su sirupi prepuni šećera i umjetnih aroma, pa mogu štetniji za zdravlje od kupovnih sokova. Većinu tih sirupa je lako izraditi od svježeg ili smrznutog voća i zdravijih zaslađivača poput meda ili agavinog sirupa. Osim što su zdraviji, domaći sirupi često imaju i bolji okus.


Prije nego što kreneš u provod, napuni se hranom

Pokušaj pojesti balansiran obrok prije nego što navališ na šarena alkoholna pića. Pijenje alkohola na prazan želudac može jako iritirati tvoj probavni trakt, a i rezultirati bržom apsorpcijom alkohola. Ako želiš da ti alkohol dobro ''sjedne'', idealno je prije pijenja kombinaciju visokokvalitetnih proteina, zdravih masti i kompleksnih ugljikohidrata. 

Izbjegni gazirana pića

Gazirani sokovi se nekad mogu činiti kao odličan dodatak alkoholnim pićima, no oni mogu dodati čak do 140 kalorija tvom ljetnom koktelu. Osim toga, višak šećera može učiniti mamurluke još gorima. Ako želiš mjehuriće u svom koktelu, radije izaberi mineralnu vodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.


Ne zaboravi na hidrataciju

Alkohol je diuretik i može te jako dehidrirati, iako ti se čini da si popila mnogo tekućine. Alkohol ispire važne elektrolite iz tvog organizma, a to može uzrokovati grozan mamurluk. Rješenje? Popij barem jednu čašu vode prije svake sljedeće čaše alkoholnog pića. Jedna čaša vode na istu količinu alkohola može znatno popraviti tvoje stanje sljedećeg dana.

Biraj pića s manjim udjelom alkohola

Obrati pozornost na udio alkohola u tvojim pićima. Prosječno pivo sadrži oko 5% alkohola, no postoje neke vrste piva kojima se taj udio penje i na više od 10%. S druge strane postoje vrste piva koje ne spadaju u radlere, a udio alkohola im je čak i manji od 5%. Ako želiš uživati u hladnoj pivi, a ipak ostati ''pristojna'' prema svojoj jetri, uvijek biraj pivo koje ima manje od 5% alkohola. Okus tih piva vjerojatno će ti se i više svidjeti, a i više te osvježiti.

Ovo vrijedi i za vina. Ako želiš malo zdraviju opciju, biraj vina iz sjevernih zemalja (poput Belgije). Iako ti se vina iz južnijih regija mogu učiniti boljima jer tamo ima više sunčanih dana kroz godinu, ta vina uglavnom sadrže veće količine šećera i alkohola. Ovdje vrijedi pravilo – čim je više alkohola u vinu, tim je više šećera. Ako želiš uživati u čaši vina a istovremeno smanjiti udio popijenog šećera i alkohola, barmeni savjetuju odabir butelja iz sjevernijih regija.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.