Mramorni kolač spada u skupinu biskvitnih kolača no to ne znači da je suh. Imamo recept za sočnu, mekanu verziju koja ostavlja bez daha

Tradicionalan recept na moderan način
Klasični mramorni kolač bezvremenski je hit među desertima. Pekle su ga naše mame i bake, a desetljećima se nalazi na stolovima obitelji diljem Hrvatske. Ovaj klasični kolač asocira nas na djetinjstvo, a savršeno se slaže sa svim vrstama toplih napitaka.
Iako spada u kategoriju biskvitnih kolača, mramorni kolač, ako ga se napravi kako spada, ne ispada nimalo suh – upravo suprotno. Biskvit mramornog kolača je sočan i mekan, a okusi čokolade i vanilije u bijelom biskvitu sjajno se upotpunjuju.
Mramorni kolač sjajan je u različitim oblicima – možeš ga raditi u obliku kuglofa, torte ili pak štruce i uvijek će ispasti sjajno. Uz glazuru ili posip od šećera u prahu postaje prava delicija, a uz ovaj ga recept pripremi jednostavno i brzo.
Mramorni kolač
Sastojci:
- 150 g maslaca sobne temeprature
- 4 jaja, odvojeno
- 1 žličica arome vanilije
- 200 g šećera
- 300 g glatkog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 150 ml mlijeka
- 30 g kakaa u prahu
- šećer u prahu za posipanje (po želji)
Priprema:
Pećnicu ugrij na 185 stupnjeva. Pripremi željeni kalup te ga namasti uljem u spreju ili omekšalim maslacem u tankom sloju. Maslac i šećer pjenasto izradi. Dodaj im žumanjke miksajući cijelo vrijeme. Smjesi dodaj mlijeko i brašno te sve poveži mikserom. Od bjelanjaka stuci snijeg te ga postepeno dodaj preostaloj smjesi. Umiješaj ga špatulom ili mikserom na najmanjoj brzini. Smjesu podijeli na dva dijela. U jedan dio dodaj kakao u prahu. Umiješaj ga kako bi smjesa bila jednolična.
Žlicom vadi jednu pa drugu smjesu (žlica bijele pa žlica tamne smjese) kako bi biskvit bio prošaran. Mramorni kolač peci 35-40 minuta, odnosno dok vilica zabodena u sredinu ne izađe suha. Kolač ostavi u kalupu 10-ak minuta pa ga potom prebaci na rešetku za hlađenje. Ohlađen kolač pospi šećerom u prahu i posluži.