Rok trajanja

Mogu li se začini pokvariti? Evo kako znati treba li ih baciti

Zašto začini gube na boji i okusu, mogu li se pokvariti i kako im produžiti životni vijek, pročitaj u našem malom vodiču

tamanna-rumee-dqVPEGkuR_U-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Mogu li se začini pokvariti

Kao i kod mnogih namirnica, tiskani datumi ne odnose se na rok trajanja, već na kvalitetu. "Datum prodaje začina je proizvoljan broj, povezan samo s datumom kad su začini spakirani u staklenke i koji uopće nisu povezani s datumom berbe začina", kaže Frisch. Ipak, postoje opće smjernice za cjelovite i mljevene začine, začinsko bilje, sjemenke i ekstrakte te koliko dugo ostaju u najboljem stanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Unsplash
  • Cjeloviti začini: Mljevenje vlastitih začina ne samo da daje bogatije okuse, već i cjeloviti začini traju dulje. Budući da je izložena manja površina, pojedini cjeloviti začini mogu trajati čak cijele četiri godine. Ova kategorija uključuje zrna papra, korijander, muškatni oraščić, klinčiće, štapiće cimeta, limunsku travu, pa čak i cijele suhe čili papričice.
  • Cijele sjemenke: Potkategorija cjelovitih začina, uključuju sastojke poput maka, sezama ili sjemenki kima. Za razliku od začina, oni se zapravo mogu pokvariti, jer ulja u sjemenkama mogu užegnuti. Tvrde suhe sjemenke (senf, komorač, kim itd.) mogu u smočnici izdržati i do tri godine, ali one vlažnije, poput sirovih sjemenki sezama, mogu izdržati maksimalno godinu dana.
  • Mljeveni začini: Ovo su mljevene verzije cjelovitih začina, uključujući crni papar, čili pahuljice i mješavine začina. Najbolje ih je potrošiti u roku od tri mjeseca od punjenja u bočice, ali ostat će u vrhunskoj formi najmanje dvije, čak i tri godine ako se dobro čuvaju. Mljeveni začini imaju veću površinu i stoga brže oksidiraju nego cjeloviti začini.
  • Sušeno bilje: Unutar ove kategorije nalaze se svi zeleni začini - bosiljak, origano, timijan i sve ostalo što je nekada bila zelena biljka. To također uključuje biljne mješavine. U njima mogu biti prisutni začini, ali ako su zelenije od bilo koje druge boje, ubroji ih u travu koja će ostati bogatog okusa jednu do tri godine ako ne blijedi na svjetlu.
  • Ekstrakti: Kad većina ljudi pomisli na ekstrakte, obično pomisle na one slatke: vaniliju, limun, badem ili javor. Međutim, ekstrakti mogu sadržavati okuse koji se kreću od tekućeg dima do bilja i začina, poput đumbira. Sjajno ih je imati pri ruci kako bi poboljšali ili potaknuli novi život umornih biljaka i začina, a trebat će dvije do tri godine prije nego što ekstrakt nestane. Vanilija traje još i duže - njezin rok trajanja obično je naveden kao "neodređen", naravno - ako je prava.
3/4