Mmmm.... Te savršene trešnje!

Isprobajte recepte s ovom finom sezonskom namirnicom

Mmmm.... Te savršene trešnje!

Trešnje su sezonska namirnica koja cvate u svibnju i lipnju, slatkog okusa i fine arome. Idealne su kao međuobrok, a po svojim svojstvima odlične za zdravlje. Bogate su vlaknima, pomažu u smanjenju tjelesne težine, sadrže vitamine i minerale te pomažu u snižavanju kolesterola u krvi. Osim ovih svojstava, trešnje su odlična namirnica za isprobavanje različitih recepata. Mogu se koristiti za pripremu slatkih i slanih jela poput pita, voćnih salata, nadjeva, umaka, za džemove i kompote. Donosimo vam par jednostavnih recepata koje svakako isprobajte!



Pita od trešanja i sira

1 paket petit keksa
600 grama trešanja
500 grama svježeg sira ili krem sira
250 ml mlijeka
dvije žličice šećera
1/3 šalice soka od limuna
1 žličica ekstrakta vanilije

Izmiksajte krem sir i šećer dok smjesa ne postane lagana i bez grudica. Dodajte unutra mlijeko, sok od limuna i ekstrakt vanilije te sve skupa zajedno izmiksajte. U kalup za pite posložite petit kekse koje ćete prethodno usitniti u blenderu. Na njih ulijte smjesu od sira i stavite u hladnjak na 2-4 sata da se stisne. Neposredno prije posluživanja, na kremu stavite trešnje kojima ćete prethodno izvaditi koštice. Isto tako, možete napraviti sirup koji ćete polijati po cijeloj piti.


Enchiladas od trešanja

1/2 šalice vode
1/2 šalice maslaca
1/2 šalice šećera
gotove tortilje 
500 g trešanja za punjenje
1/2 žličice cimeta
1 žlica smrvljenih narezanih badema

Pomiješajte vodu, maslac i šećer u malom loncu dok ne zavrije. Tome dodajte očišćene trešnje i svime punite tortilje. Zamotane i okrenute rubovima prema dolje stavite u posudu za pečenje. Pokrijte i ostavite da odstoji preko noći. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva, a prije nego stavite peći izmiješajte cimet, bademe te žličicu šećera u maloj čaši i prelijte preko tortilja. Pecite 35 do 40 minuta u zagrijanoj pećnici, to jest dok rubovi tortilja ne postanu smeđi. Malo ohladite prije posluživanja.


Piletina sa salatom i trešnjama

1 komad piletinu bez kože i kostiju
2 žlice ulja
1 žlica mljevenog svježeg đumbira
2 žlice octa od riže
2 žlice teriyaki umaka
1 žlica meda
10 komada očišćenih trešanja bez koštica
1/2 šalice iscjeckane mrkve
1/2 šalice nascjekanog luka
1/3 šalice isprežnih i nasjeckanih badema
par listova zelene salate

Na tavi zagrijte jednu žlicu ulja na srednjoj temperaturi. Popecite piletinu i đumbir te ostavite da pirja 7-10 minuta. Stavite na stranu. Posebno izmiješajte ocat, teriyaki umak, preostalu 1 žlicu ulja i med. Piletini dodajte trešnje, luk, mrkvu i bademe te izmiješajte. Na svaki list salate stavite piletinu s dodacima i prelijte umakom od meda. Zarolajte i poslužite.


Keksići od trešanja

3 šalice brašna (bijelo i integralno)
1 žličica sode bikarbone
1/2 žličice soli
1/2 šalice maslaca
1 1/2 šalica bijelog šećera
2 jaja
1 žlica soka od trešanja
1 žličica ekstrakta vanilije
2 šalice zobenih pahuljica
1/2 šalice trešanja, očišćenih
1 šalica mljevenih oraha

Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. Promiješajte brašno, sodu i sol. U posebnu zdjelu stavite maslac, šećer, jaja, sok od trešanja i ekstrakt vanilije. Umiješajte sve skupa u brašno i dobro izmiješajte. Sve to na kraju izmiješajte sa zobenim pahuljicama, očišćenim trešnjama i mljevenim orasima. Smjesu ostavite da malo odstoji. Radite kuglice i stavite na papir za pečenje. Pecite 8-10 minuta.


Izvor: allrecipes.com
Photo credit: Julie Danielle / Photo / CC BY-SA