Mirisne dunje… i kolači

Ukusno voće koje se može pripremati na mnogo načina

Mirisne dunje… i kolači

Voćni sir od dunja


Dunja se danas uglavnom priprema kao dio pita i kolača od voća, često uz jabuku. Umak od dunja je također poznat pratilac pečenog fazana. U Portugalu je nastala tradicija spremanja marmelade od dunja, a u Italiji se još uvijek na jugu priprema isti specijalitet pod nazivom kotonjata - cotognata. Od mirisnih dunja u nekim se hrvatskim krajevima prave kompoti, a u Dalmaciji se dunja kuha zajedno sa šećerom kako bi se dobio posebni slatki žele. Kotunjata  ili voćni sir od dunja, još je jedna autoizvrsna poslastica dubrovačkog područja, vizualno atraktivna, a okusom fantastična.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Sastojci:
2 kg dunja
600 g šećera
1 limun

Priprema:
Dunje operite, očistite od sjemenki, u nekim receptima se preporučuje da ih ne gulite. Narežite na kocke i kuhajte u vodi dok ne omekšaju. Kuhane dunje propasirajte, dobivenoj smjesi dodajte šećer, limunov sok  i kuhajte sve dok se smjesa sama ne počne odvajati od kuhače. Topli sir od dunja izlijte u odgovarajuće plitke posudice refeljnog oblika koje ste prethodno premazali uljem. Dobro ohladite, istresite iz kalupa i narežite. Kotunjatu poslužite uz očišćene polovice oraha.

2/5