Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Međunarodni je dan sendviča: isprobajte ove kombinacije popularnog jela!

Varijacije ovog jela su bezbrojne, a granica je samo naša mašta. Isprobajte neke od ovih prijedloga što staviti između dva komada kruha...

Međunarodni je dan sendviča: isprobajte ove kombinacije popularnog jela!

Diljem svijeta danas se obilježava Dan sendviča, omiljenog jela koji podrazumijeva određenu vrstu sastojaka između dva komada kruha ili peciva. Kod nas su klasika neka vrsta salame i sir, no varijacije koje su moguće sa sendvičima zaista su raznovrsne, zapravo bezbrojne - a ograničenje je jedino naša vlastita mašta.

Povodom slavlja sendviča donosimo vam nekoliko zanimljivih kombinacija koje biste mogli isprobati, no prije toga ćemo malo istražiti povijest ovog slavnog jela.

Povijest sendviča, piše portal volim-meso.hr, seže u davnu 1762. godinu i povezana je s čovjekom koji je zaista nosio titulu ‘Sandwich’. Grof John Montagu, odnosno ‘Fourth Earl of Sandwich’, živio je u razdoblju od 1718. – 1792. i zadužio svijet – sendvičem. Legenda kaže kako je u jednoj noći 1762. godine grof Montagu bio u noćnoj zabavi i kartao. Od konobara je navodno zatražio ‘roast-beef’ između dva komada kruha. Na taj je način mogao nastaviti kartati i jesti bez da umrlja karte!

Ni ne sluteći, Montagu je izmislio sendvič koji svoje ime nosi po staroj britanskoj riječi ‘Sandwich’. Doslovno prevedena, znači ‘pjeskovito selo’, odnosno ‘sand village’ ili ‘sandy place’. No, iako je grof Montagu nosio titulu ‘Earl of Sandwich’, nije bio iz tog mjesta, već je naziv dodao u titulu kako bi odao počast stanovnicima, zbog njihovih doprinosa u jednom od ratova.

Zanimljivo je da je Montagu originalno nosio titulu ‘Earl of Portsmouth’, što znači da se sendvič kakvog danas poznajemo mogao zvati i ‘Portsmouth‘!
Montagu nije bio omiljena ličnost. Kockanje je, kažu, bila jedna od njegovih blažih loših navika. No, povijest će ga najviše pamtiti po tome što mu je prvom sinulo iskombinirati hranu, iz praktičnih razloga, u oblik koji danas rado volimo jesti – sendvič.


Ok, sad kad smo saznali povijest sendviča, krenimo i na kreativne ideje što staviti između ta dva komada kruha - po želji birajte hoće li biti integralni, bijeli, polubijeli, lepinja, kajzerica ili bilo koja druga vrsta kruščića, a možete kruh i istostirati i prije slaganja sendviča, ili kod nekih i nakon što ste stavili unutra željene sastojke...Budi najbolja verzija sebe.
1/11
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.