Međunarodni dan čaja

Znaš li da od čaja možeš raditi i kolače? Imamo 3 super recepta

Svake godine, 21. svibnja, obilježava se Međunarodni dan čaja, a tim povodom donosimo ti neke zanimljivosti o ovom zdravom napitku, kao i tri recepta za slastice u kojima je glavna zvijezda upravo čaj

BeFunky-collage.jpg
Foto: Unsplash

Dok neki vole miris i okus jutarnje kave, postoje i s druge strane spektra oni koji se nipošto nisu spremni odvojiti od svoje omiljene šalice vrućeg čaja. Bilo da se radi o zelenom, crnom ili pak biljnom i voćnom čaju, jedno je sigurno – ovaj napitak jednistvenog okusa već tisućljećima oduševljava ljude diljem svijeta, a današnji dan, 21. svibnja, proglašen je i Međunarodnim danom čaja. Ako i ti voliš čaj, ovo je definitivno praznik za tebe. Neka te obilježavanje i slavljenje omiljenog vrućeg napitka nagna da si skuhaš svoj omiljeni čaj te zaroniš u dubinu njegova okusa, ali i da saznaš nešto novo o povijesti ovog rasprostranjenog pića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Crni vs. zeleni čaj: Znaš li koji je bolji?

Legenda o nastanku čaja

Za početak, ono što bi trebala znati o čaju je to kako je uopće došlo do toga da se listići čaja počnu ispijati kuhani u vrućoj vodi. Legenda o otkriću čaja tako kaže da je kineski car Shen-Nong prvi otkrio tajnu pripreme ovog napitka. Navodno je tijekom jednog od svojih lovačkih izleta 2737. godine prije Krista želio prokuhati riječnu vodu u posudi na vatri, a dok je to radio, vjetar je slučajno u vodu nanio listić čaja sa stabiljke čajevca koja se nalazila u blizini. Kada je Car kušao vodu, oduševio se njezinom aromom i mirisom, a osjetio je i nagli nalet energije - te je tako započela tradicija ispijanja čaja u Kini, domovini ove biljke.  

Zdravstvene dobrobiti čaja

Od tada do danas, čaj je postao omiljeno piće diljem svijeta, a mnoge nacije poznate su kao prave čavopije. Tu se ubrajaju Britanci, Rusi i Česi, a iako je kod nas zastupljenija kultura ispijanja kave, zapravo su dobrobiti pijenja čaja mnogo izraženije no one od pijenja kave. Naime, liječnici i nutricionisti tvrde da svakodnevno ispijanje barem jedne šalice zelenog čaja smanjuje rizik od srčanog udara, rehidratizira tijelo, održava kosti zdravima i pospješuje apsorpciju minerala. Uz to, flavonoidi u crnom čaju smanjuju proizvodnju štetnog kolesterola, pomažu kod proljeva i poboljšavaju mentalne sposobnosti.

Image

Vrste čajeva

Osim zdravstvenih dobrobiti čaja, trebaš znati i da postoje više vrsta čaja – ali svi potječu od biljke čajevca. Naime, hoće li čaj biti crni, bijeli ili zeleni ovisi o tome kako je obrađen, odnosno koliko je sušen i na koji način tretiran. Tako se crni čaj duže suši, a zeleni puno kraće, dok bijeli čaj nije izložen visokim temperaturama tijekom prerade i suši se prirodno na suncu pa ima i laganiji, blaži okus. Biljni čajevi, poput kamilice i mente, zapravo po strogoj definiciji i nisu pravi čajevi jer ne potječu od biljke čajevca. Radi se zapravo o biljnim napitcima koje smo navikli nazivati čajevima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je svakako najbolje konzumirati čaj u listićima, iz rinfuze, danas ga je najpraktičnije kupiti i kuhati u vrećicama. Zanimljivo je da su vrećice za čaj izmišljene početkom 19. stoljeća u SAD-u, no s vremenom su se toliko proširile da se danas 96 posto svih čajeva konzumira iz vrećica. Osim toga, još jedan 'fun fact' koji govori o popularnosti čaja je i činjenica da se dnevno u svijetu ispije oko 3 milijarde šalica čaja - impresivno, zar ne?

Ono što je nas oduševilo je i činjenica da se od čajeva mogu raditi i jako ukusni kolači, a kako bismo i tebe upoznale s njima izdvojie smo tri deserta na bazi čaja. Sve ih pronađi u nastavku.

1/4