Mediteranska poslastica za Uskrs

Torta makarana

Mediteranska poslastica za Uskrs

Bademi, naribana korica limuna i naranče, jaja, maslac, šećer, maraskino, iza ovih sastojaka, a posebice u recepturi njihovih omjera i pripreme, krije se tajna zašto je torta makarana jedna od najpoznatijih slastica makarskoga područja. Bez nje ne može proći Uskrs, domaćice ju iznose na trpezu u najsvečanijim prigodama, a prošle godine zaslužila je i da se rješenjem Ministarstva kulture nađe na listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara. Torta makarana tako je i službeno uvrštena u originalnu gastronomsku ponudu toga kraja.

Uz rafiole neizostavna na blagdanskom stolu
Glavni sastojci torte makarane su bademi, šećer i jaja, a onda se dodaju razne arome. Koje arome, to je tajna svake domaćice. Recept za ovu originalnu tortu star je nekoliko stotina godina. Grad Makarska oformio je tim koji je prikupljao recepte i dokumentaciju i uspjeli su izradu torte makarane uvrstiti na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara.


Sastojci Tijesto:
400 g brašna,
200 g maslaca
3 jaja
naribana kora 1 limuna,
rožulin ili maraskino (ili prošek)
2 žlice šećera

Nadjev:
1 kg badema,
1 kg kristalnog šećera
1 vanilin šećer,
15 jaja,
naribana kora 1 limuna,
naribana kora 1 naranče

Priprema:
Od sastojaka za tijesto napraviti masu, koja se mora dobro izraditi. Tijesto ostavite u hladnjaku oko 1 sat ili preko noći. Zatim od dijela se razvije tanki list kojim se obloži podloga za tortu, po dnu i okolo stijenki. Dio koji je ostao izrežete na trakice koje stavite na vrh torte prije pečenja. Za nadjev posebno umutite žumance sa šećerom, dodajte ostale navedene sastojke te na kraju dodajte pjenasto umućene bjelanjke. Kalup za tortu s tijestom punite pripremljenom smjesom i sve zajedno stavite peći u pećnicu, zagrijanu na 180°C.  Nakon 45 minuta tortu izvadite iz pećnice i po njoj pomoću tučenog bjelanjaka priljepite polovice badema u raznim oblicima poput cvjetića i sl.  Tortu makaranu po želji možemo ukrašavati i trakicama od prhkog tijesta u obliku rombova koje ukrašavamo bademima. Zatim tortu vratite u pećnicu, temperaturu smanjite na 150°C i pecite još 30-ak minuta. Gotovu tortu izvadite iz pećnice, ostavite je da se potpuno ohladi, te je premjestite na prikladan tanjur na kojem ćete je poslužiti.


(M.G.)
Foto: www.makarska-info.hr