Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Mascarpone, jagode i kokos savršena su kombinacija u ovom desertu

Prve ovogodišnje jagode već se mogu pronaći na štandovima tržnica diljem Lijepe Naše, pa je pravo vrijeme da ih iskoristimo u desertima. Ovaj kombinira neodoljive okuse kokosa, piškota, mascarpone sira i jagoda te će oduševiti sve ljubitelje tradicionalnog talijanskog tiramisua.

Mascarpone, jagode i kokos savršena su kombinacija u ovom desertu
Tiramisu je jedan od najprepoznatljivijih deserata svijeta. Kombinacija mascarpone sira, piškota, kakaa i kave oduševljava mnoge, pa ne čudi stoga da se ovo talijansko gastronomsko čudo s godinama počelo modernizirati te da su svi pokušali napraviti svoju verziju klasičnog tiramiusa. I dok tradicionalni tiramisu svoje korijene vuče s područja Venecije i sjeverne Italije, danas ga možemo u raznim oblicima kupiti i kušati diljem svijeta, a gastro blogeri stalno malo izbace novu verziju recepta koja oduševi naša nepca. Tako smo pronašle i recept za pravi proljetni tiramisu – onaj s jagodama i kokosom! Svakako neobičan, osvježavajuć i lagan, ovaj desert će zadiviti svakoga kome ga poslužiš.
Budi najbolja verzija sebe.

Sastojci

50 g kokosa
500 g jagoda
500 ml soka od naranče
500 ml likera od kokosa
1 sjemenke mahune vanilije
500 g mascarpone sira
50 g šećera
1 žlica soka od limuna
50 g bijele čokolade
125 ml slatkog vrhnja
150 g piškota

Priprema

01.

Kokos u jednoj tavici bez dodatka masnoće tostirati dok ne dobijemo zlatno-smeđu boju. Jagode oprati, odstraniti zeleni dio i ostaviti da se posuše. 100 grama jagoda sa sokom od naranče i likerom od kokosa pasirati štapnim mikserom dok se ne dobije ujednačena smjesa.

02.

Unutrašnjost mahune vanilije, mascarpone, šećer i sok od limuna pjenjačom sjediniti u glatku masu. Čokoladu naribati. Slatko vrhnje izmiksati u čvrsti snijeg. Sve zajedno s 30 grama kokosa umiješati u mascarpone kremu. 350 grama jagoda nasjeći na sitne komadiće i umiješati u kremu.

03.

Na dno zdjele poslagati piškote i preliti polovicom pirea od jagoda. Raspodijeliti polovicu kreme. Opet poslagati piškote, preliti ostatkom pirea i premazati ostatkom kreme. Ostaviti, prekriveno, najmanje 3 sata u hladnjaku.

04.

Prije serviranja izreži 50 g jagoda na ploškice i raspodijeli po tiramisuu te pospi s 20 grama kokosovih listića.

Savjet

Iako u ovaj recept ne ide kava, koja je inače sastavni dio svakog tiramisua, ti uvijek možeš svoje piškote njome namočiti te tako dodatno obogatiti okus svog kolača.

žena.hr
26.3.2022.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.