Mascarpone, jagode i kokos savršena su kombinacija u ovom desertu

Prve ovogodišnje jagode već se mogu pronaći na štandovima tržnica diljem Lijepe Naše, pa je pravo vrijeme da ih iskoristimo u desertima. Ovaj kombinira neodoljive okuse kokosa, piškota, mascarpone sira i jagoda te će oduševiti sve ljubitelje tradicionalnog talijanskog tiramisua.

Mascarpone, jagode i kokos savršena su kombinacija u ovom desertu
Foto: www.profimedia.hr
Tiramisu je jedan od najprepoznatljivijih deserata svijeta. Kombinacija mascarpone sira, piškota, kakaa i kave oduševljava mnoge, pa ne čudi stoga da se ovo talijansko gastronomsko čudo s godinama počelo modernizirati te da su svi pokušali napraviti svoju verziju klasičnog tiramiusa. I dok tradicionalni tiramisu svoje korijene vuče s područja Venecije i sjeverne Italije, danas ga možemo u raznim oblicima kupiti i kušati diljem svijeta, a gastro blogeri stalno malo izbace novu verziju recepta koja oduševi naša nepca. Tako smo pronašle i recept za pravi proljetni tiramisu – onaj s jagodama i kokosom! Svakako neobičan, osvježavajuć i lagan, ovaj desert će zadiviti svakoga kome ga poslužiš.

Sastojci

50 g kokosa
500 g jagoda
500 ml soka od naranče
500 ml likera od kokosa
1 sjemenke mahune vanilije
500 g mascarpone sira
50 g šećera
1 žlica soka od limuna
50 g bijele čokolade
125 ml slatkog vrhnja
150 g piškota

Priprema

01.

Kokos u jednoj tavici bez dodatka masnoće tostirati dok ne dobijemo zlatno-smeđu boju. Jagode oprati, odstraniti zeleni dio i ostaviti da se posuše. 100 grama jagoda sa sokom od naranče i likerom od kokosa pasirati štapnim mikserom dok se ne dobije ujednačena smjesa.

02.

Unutrašnjost mahune vanilije, mascarpone, šećer i sok od limuna pjenjačom sjediniti u glatku masu. Čokoladu naribati. Slatko vrhnje izmiksati u čvrsti snijeg. Sve zajedno s 30 grama kokosa umiješati u mascarpone kremu. 350 grama jagoda nasjeći na sitne komadiće i umiješati u kremu.

03.

Na dno zdjele poslagati piškote i preliti polovicom pirea od jagoda. Raspodijeliti polovicu kreme. Opet poslagati piškote, preliti ostatkom pirea i premazati ostatkom kreme. Ostaviti, prekriveno, najmanje 3 sata u hladnjaku.

04.

Prije serviranja izreži 50 g jagoda na ploškice i raspodijeli po tiramisuu te pospi s 20 grama kokosovih listića.

Savjet

Iako u ovaj recept ne ide kava, koja je inače sastavni dio svakog tiramisua, ti uvijek možeš svoje piškote njome namočiti te tako dodatno obogatiti okus svog kolača.

žena.hr
26.3.2022.