Limun, sok od bazge i vanilija - spoj za savršenu proljetnu tortu

S dolaskom toplijih dana počinjemo ostavljati teške kreme i zimske kolače iza sebe te se okrećemo laganim, svježim desertima s voćnim notama. Ako još nisi probala napraviti proljetnu tortu od bazge i limuna, sad je pravi čas, jer finiji i laganiji desert za početak proljeća ne možeš ni zamisliti.

Limun, sok od bazge i vanilija - spoj za savršenu proljetnu tortu
Foto: www.profimedia.hr
U proljeće volimo igranje s laganim voćnim okusima koji nam nepce pripremaju za toplije doba godine. S dolaskom svježeg voća na naše tržnice širi se i paleta deserata koje pripremamo, a najdraže nam je kada u jednom receptu uspijemo spojiti omiljene nam biljne i voćne arome. Ova torta od limuna, bazge i vanilije čini upravo to - spaja osvježavajuće proljetne okuse u prekrasnu prozračnu biskvitnu teksturu koja je obogaćena aromatičnom kremom. Pripremi ju već danas i razveseli sve svoje ukućane.

Sastojci

1 veliko jaje
100 grama šećera
1 paketić vanilin šećera
130 ml tekućeg jogurta
70 ml ulja
1 korica limuna
190 grama griza
1 paketić praška za pecivo
1 dl sirupa od bazge
40 grama šećera
50 ml soka od limuna
300 grama krem sira
100 grama maslaca sobne temperature
1 prstohvat soli
2 žličice arome vanilije
130 grama šećera u prahu

Priprema

01.

Pećnicu upali na 180°C i ostavi da se grije. Kalupu za torte dno obloži papirom za pečenje, a stranice namasti.

02.

Pjenasto izmiksaj jaje i šećere (običan i vanilin šećer), dodaj ostale sastojke (jogurt, prašak za pecivo, ulje, limun, griz) i sve spoji mikserom. Smjesu izlij u kalup i stavi peći 30 minuta, ovisno o jačini pećnice. Torta će tako ostati sočnija i vlažnija. Pečenu tortu ohladi pa je izbodi vilicom ili slamkom te je prelij preljevom koji si prethodno prokuhala u manjem lončiću. Za preljev će ti trebati sok od limuna, sirup od bazge i šećer.

03.

Za kremu od sira izmiksaj krem sir, maslac sobne temperature, sol i aromu vanilije oko 3 minute sve dok ne postane kremasto. U kremu prosij šećer u prahu i još jednom sve izmiksaj dok ne dobiješ lijepu, glatku kremu. Kremom premaži prohlađenu tortu. Ukrasi po želji.

Savjet

Ovaj je recept namijenjen za tortu koja se peče u kalupu promjera 23 centimetra, no možeš biskvit peći i u manjem kalupu, pa ga prerezati na pola i zatim slagati redove kreme i redove biskvita. Tako ćeš dobiti impresivnu malu, ali visoku proljetnu torticu idealnu za obiteljske ručkove ili slavlja.

žena.hr
3.4.2022.