Lagano i prefino – ovo su najbolji recepti sa šparogama

Obožavamo šparoge na sve načine...

Lagano i prefino – ovo su najbolji recepti sa šparogama

Šparoge se smatraju jednim od najzdravijeg povrća. Nevjerojatno su sočne i ukusne, a nude mnoge zanimljive mogućnosti u kulinarstvu. Odlične za su rižota, a izvrsno se slažu s jajima u svakom doručku, Isprobaj ovih 7 laganih ali preukusnih recepata sa šparogama.

Risotto od šparoga

Sastojci:
1 šalica Arborio riže
1 vezica šparoga
3 šalice povrtnog temeljca ili vode
1 srednji luk
½ šalice parmezana
½ šalice grubo usitnjenih oraha
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica maslaca
Sol, papar

Priprema:
Luk nasjeckaj pa ga pirjaj na 2 žlice ulja. Dodaj mu rižu i pirjaj je miješajući 1 minutu. U rižu dodaj temeljac ili vodu i kuhaj 12-15 minuta, poklopljeno na srednjoj vatri (po potrebi dodaj još vode). Šparoge očisti, nareži na komade 1-2 cm debljine, i dodaj ih riži 5 minuta prije nego je kuhana. Dok je riža kuhana umiješaj u nju maslac, sol, papar i na kraju parmezan i orahe.

Kremasta fritaja od šparoga

Sastojci:
2 žlice maslaca
½ luka
1 vezica šparoga
6 velikih jaja
¾ šalice ricotta sira (može i bilo koji drugi krem sir)
½ žličice soli
1 žlica svježeg sjeckanog vlasca
½ šalice ribanog sira

Priprema:
Uzmi vatrostalnu posudu (bilo koja posuda koju možeš u cijelosti staviti u pećnicu), i najprije u njoj pirjaj luk uz malo maslaca (na vatri). Dok luk posmeđi dodaj mu narezane šparoge i pirjaj sve još 3 minute.  U posudi pomiješaj jaja sa sirevima i začinima. Dodaj ih u šparogama i sve dobro promiješaj na laganoj vatri. Stavi sve u pećnicu na 170C, 15-20 minuta.


Nabujak od šparoga

Sastojci
1 vezica šparoga
2 žlice maslaca
2 žlice glatkog brašna
1 šalica mlijeka
1 žličica soli
Prstohvat kajenskog papra
½ režnja češnjaka
4 jaja
½ šalice parmezana

Priprema
Šparoge nareži na kolutiće i kuhaj minutu u kipućoj vodi. U tavi na srednjoj vatri otopi maslac, dodaj mu brašno pa kuhaj sve miješajući 2 minute. Umiješaj mlijeko konstantno miješajući kako se ne bi stvorile grudice, i kuhaj do dok se ne zgusne. Dodaj češnjak i šparoge pa sve usitni štapnim mikserom da dobiješ glatku smjesu. Dok se smjesa malo ohladi u nju umiješaj sir i žumanjke. Od bjelanjaka napravi snijeg pa ga lagano umiješaj u ostale sastojke. Keramičke posudice za nabujak premaži maslacem i napuni ih smjesom do ¾ volumena. Peci ih na 190C 20-25 minuta.

Galette od šparoga

Sastojci:
1 Šalica oštrog brašna
1 šalica glatkog brašna
12 žlica maslaca
1 žumanjak
2 jaja 
1 šalica kremastog sira
1 šalica ribanog sira
1 vezica šparoga
½ žličice muškatnog oraščića Sol, papar

Priprema:
Brašno, maslac i žumanjak umijesi u glatku smjesu, omotaj je prozirnom folijom pa stavi u hladnjak na pola sata. Šparoge nareži na kolutiće i pomiješaj ih sa svim ostalim sastojcima. Tijesto izvadi iz hladnjaka i razvaljaj u krug debljine 0.5 centimetra te prebaci na kalup za pečenje. Smjesu stavi u sredinu tijesta i razmaži je tako da ostane otprilike 3 centimetra praznog tijesta sa svake strane. Rubove tijesta prebaci preko smjese i peci na 200C, 30 minuta.

Juha od šparoga

Sastojci:
1 vezica šparoga
1 veći krumpir
1 srednji luk
1/3 šalice vrhnja za kuhanje
2 žlice maslinovog ulja
Sol, papar

Priprema:
Luk nasjeckaj i pirjaj ga na ulju. Dodaj mu šparoge narezane na veće komade pa pirjaj još minutu. Dodaj im krumpir narezan na sitnije kockice, ulij vode tek toliko da sve prekrije i kuhaj na laganoj vatri 7-10 minuta. Sve usitni štapni mikserom, pa dodaj sol, papar i vrhnje za kuhanje.

Muffini od šparoga

Sastojci:
12 stabljiki šparoga
400 g brašna
200 g ribanog sira
125 g maslaca
1 šaka svježeg vlasca
150 ml mlijeka
100 ml jogurta
2 jaja
2 žličice praška za pecivo

Priprema:
Šparoge nareži i kuhaj minutu u kipućoj vodi. Pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sir, a u posebnoj posudi pomiješaj sve ostale mokre sastojke pa ih lagano umiješaj u brašno i sir. Dodaj šparoge i smjesu ravnomjerno rasporedi u kalupe za muffine. Peci ih 25 minuta na 200C.

Hrskave šparoge

Sastojci:
1 vezica šparoga
½ šalice krušnih mrvica
½ šalice sezama
½ šalice parmezana
2 bjelanjka

Priprema:
Bjelanjke umuti pa u njih umoči šparoge. Nakon toga ih uvaljaj u mješavinu krušnih mrvica, parmezana i sira. Položi ih na papir za pečenje i peci u zagrijanoj pećnici do dok ne poprime lijepu zlatno-smeđu boju. Šparoge posluži uz majonezu, tartar ili neki drugi umak od vrhnja.