Krumpir: zašto ga toliko volimo?

Bogat izvor energije, ugljikohidrata (škroba) i biljka koja se može pripremiti na sto različitih načina

Krumpir: zašto ga toliko volimo?

Jedna od najraširenijih namirnica na svijetu - krumpir - povoljan je za prehranu zbog svojeg bogatog izvora energije, ugljikohidrata (škroba), a bogat je izvor vitamina i minerala. Krumpir je hrana koja povoljno djeluje na čovjekovo zdravlje, a koristi se u narodnoj medicini kao ljekovito sredstvo kod reumatizma, glavobolje, opekotina, visoke temperature... Velika je prednost ove namirnice što je dostupna tijekom čitave godine. Zanimljiva je činjenica da krumpir svoje korijene vuče iz davnih dana. Prvi krumpir počeli su uzgajati Indijanci iz Perua, a iz Amerike u Europu donio ga je krajem 16. stoljeća pomorski istraživač, sir Francis Drake. 

Kada govorimo o pripremi jela s krumpirom - vjerujemo da je ovo jedna od namirnica koja se može pripremiti na sto različitih načina! Može se poslužiti kao samostalno jelo, kao prilog, u salatama, varivima, juhama... Prije bilo kakvog spremanja, važno je krumpir oguliti i termički obraditi (kuhanjem, pečenjem, prženjem). 

Odabrali smo za vas nekoliko recepata i svakako preporučujemo da ih isprobate još danas - ili barem što prije - i da se uvjerite (još jednom) zašto toliko volimoooo krumpir :)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvor: allrecipes.com
"Slasna jela s krumpirom", Mozaik knjiga, 2007.
Foto: dream79 Fotolia

1/10