Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Kako zamrznuti špinat

Donosimo vam savjete i trikove za zamrzavanje špinata kako biste uštedjeli tonu vremena i novca. Naučite kako zamrznuti špinat za smoothie, juhe i umake i olakšajte si dan.

Kako zamrznuti špinat
Budi najbolja verzija sebe.

Smrznuto povrće spremno za brzu pripremu i dodavanje obrocima nevjerojatno je ušteda vremena.

Smrznuti špinat možete kupiti i u gotovoj svakoj trgovini mješovite robe ali ako vaš vrt proizvodi više nego što možete pojesti ili imate vrećicu u hladnjaku koja vam je ostala, zamrzavanje vlastitog špinata svakako pomaže u smanjenju otpada i štedi novac. 

Je li zamrznuti špinat dobar kao i svježi špinat?
Može biti. Ovisi o tome kako ga želite koristiti. Špinat ne možete zamrznuti i očekivati da ga možete koristiti za salatu ili za druge recepte u kojima on mora biti svjež i cjelovit.

Nešto hranjivih sastojaka se gubi blanširanjem, ali smrzavanje špinata na vrhuncu svježine i dalje je zdravije od konzumacije špinata izvan sezone koji dolazi brodom s 1500 kilometara udaljenosti.

Je li potrebno blanširati špinat prije zamrzavanja?
Može biti. Ovisi o tome kako ga želite koristiti.
Ako planirate koristiti smrznuti špinat u roku od nekoliko tjedana, nema potrebe da ga prvo blanširate. No, blanširani špinat ostavljen u zamrzivaču predugo postat će smeđi zbog enzimskih aktivnosti koje će promijeniti teksturu, okus i boju.

Koliko je dugo potrebno blanširati špinat za zamrzavanje?
Špinat treba držati samo dvije minute u kipućoj vodi za blanširanje.

Zamrzavanje špinata za smoothie
Ako planirate koristiti špinat za smoothie, možete ga miješati mikserom s mrvicom vode dok ne postane pire. Najlakše ga je zamrznuti u silikonskim ladicama za led.

Alati potrebni za smrzavanje špinata

  • Velika tava
  • Cjedilo
  • Vrećice za zamrzavanje za višekratnu upotrebu ili kalupi za muffine ili ladice za kockice leda ili plastične vrećice za zamrzavanje
  • Led
  • Velika zdjela


Dodatni savjet Špinat ne treba odmrzavati prije nego što ga dodate juhama ili umacima!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.