Jesen na tanjuru

Iskoristite blagodati sezonskog povrća

Jesen na tanjuru

Izvori dragocjenih vitamina i minerala, kojima trebate opskrbiti organizam kako biste ga pripremili za sezonu prehlada i gripa, ljekovitost poznata još kod drevnih naroda, raznolike mogućnosti pripreme, sve su to odlike jesenskog sezonskog povrća koje bi trebalo naći neizostavno mjesto u vašem svakodnevnu jelovniku u idućim mjesecima. Sve su to namirnice koje će organizmu dati energiju i važne nutrijente, poput željeza i vitamina B, koji jačaju organizam i imunitet pred zimu.

Ljekovita moć cikle

Zbog njezinih je ljekovitih svojstava zovu superhrana, jer zahvaljujući svom sastavu može iznimno povoljno djelovati na ljudsko zdravlje i pomoći organizmu da se bori s brojnim bolestima. Sadrži niz vitamina, ponajviše C i B skupine, bjelančevine, ugljikohidrate, te sve važne minerale, kao što su kalij, fosfor, kalcij, magnezij, željezo, fluor, sumpor, jod, brom. Cikla je posebice učinkovita kod anemije, osobito u djece i mlađih osoba. Bogata je željezom, te sadrži tvari koje sudjeluju u stvaranju vitamina B12, koji je jedan od čimbenika u stvaranju eritrocita u krvi. Anemija je smanjenje broja crvenih krvnih stanica, eritrocita, odnosno smanjenje količine hemoglobina koji ti eritrociti nose.

Crvena boja cikle potječe od antocijana, koji utječe na regeneraciju krvi u organizmu.Betain i betanin iz cikle pomažu u učvršćenju krvnih žila, reguliranju krvnog tlaka, smanjuju kolesterol u krvi, potiču metabolizam i rad jetara, a jačaju i obrambeni sustav organizma.Cikla sadrži i jod, koji pomaže u borbi protiv ateroskleroze i kod usporavanja procesa starenja, stoga se preporučuje i starijim osobama.

Priprema cikle u kuhinji

Cikla se lako priprema i probavlja.Najbolje bi bilo ciklu iskoristiti sirovu, naribanu za salatu ili od nje iscijediti sok, jer će tako biti što više sačuvane njezine ljekovite tvari. U svježi sok od cikle može se dodati žlica meda ili se može kombinirati sok s drugim voćem ili povrćem, dobro se slaže s jabukom i mrkvom. Sok od cikle  učinkovito djeluje na niz bolesti. Krijepi i jača cijeli organizam i djeluje povoljno na metabolizam. Najbolje ga je piti u kombinaciji s medom, po pola čaše tri puta na dan. Jestivo je i lišće cikle, koje se može pripremati kao špinat ili blitva. Kuhanu i oguljenu ciklu možete čuvati u hladnjaku do sedam dana, a cijelu ili narezanu do 10 mjeseci u zamrzivaču. Kuhanu ciklu možete i kiseliti, pa ju upotrijebiti kao ukusnu zimsku salatu.

Priprema kisele cikle:
5 kg cikle
2 l vode
0,5 dcl octa
10 dag soli
7,5 dag šećera
konzervans

Ciklu skuhati, oguliti i izrezati na ploške. Složiti je u staklenke. Ocat i ostale sastojke zakuhati i ohladiti pa time preliti ciklu i pustiti da odstoji 24h. Nakon tog vremena , ciklu slagati u staklenke i zaliti mješavinom octa i ostalih sastojaka. Zatvoriti staklenke. Pasterizirati ih u vodenoj kupki 15 minuta na 85 stupnjeva Celzijusa.


Image



Svi okusi kupusa

Jesen je vrijeme kada možemo uživati u povrću zelenih listova, kao što su kupus, kelj, špinat, brokula. Sadrže lutein, tvar iz porodice karotenoida koja ima zaštitno djelovanje na oči, te prevenira starenje zahvaljujući svom antioksidacijskom djelovanju.Brojna su istraživanja dokazala kako se lutein iz zelenog povrća uspješno bori protiv slobodnih radikala i da je djelotvoran kod degenerativnih bolesti očiju. Kupus ili zelje, namirnica je primjerice u čijem su okusu uživali još stari Grci i Rmljani, dok su postupak kiseljenja kupusa otkrili stari Slaveni.

Kao i ostalo lisnato povrće, kupus ima malu energetsku vrijednost, zato se u svježem, kiselom ili kuhanom kupusu može uživati bez straha od kalorija. Bogat je pak vitaminima i mineralima. Najviše sadrži kalija, željeza i magnezija, a ima i povoljan odnos kalcija i fosfora koji osigurava najbolju iskorištenost kalcija u organizmu. Kupus je odličan izvor vitamina C, no, on kao i ostali najvažniji sastojci kupusa gube se kuhanjem i prženjem. Zato je kiseli svježi kupus najbogatiji hranjivim sastojcima i prirodan izvor vitamina C. Koliko je važan izvor vitamina C govori i to da se kupus može svrstati uz bok naranči i limunu.

Kupus kao lijek

Sok od svježeg kupusa pomaže kod čira na želucu i upale debelog crijeva. Pomiješan sa sokom od mrkve i repe pomaže kod zacjeljivanja lomova, i preporučuje se ženama  kako bi zaustavio proces osteoporoze. Kupus je bogat celulozom koja poboljšava probavu, djeluje povoljno na zacjeljivanje rana te preventivno pomaže kod prehlade i kašlja. Oblozi od kupusova lišća djelotvorni su pak kod  reumatskih bolova.Umjesto kupusova lišća za oblog može poslužiti i rasol. Sirovi kupus, ako se često jede pomoći će kod slabokrvnosti, nesanice, depresije.

(M.G.)