Jednostavno i zdravo

Kraljica jeseni: Donosimo tri recepta za ukusna jela s bundevom

Bundeva je sjajna namirnica jer ju možeš kombinirati s raznim jelima, a pritom je i zdrava. Tragaš li ove jeseni za novim kulinarskim inspiracijama, uskačemo u spas i donosimo tri jednostavna i ukusna jela s bundevom!

profimedia-0176279301.jpg
Foto: Profimedia

Što nam prvo padne na pamet kad netko spomene jesen? Lišće, hladniji dani, dekica, kesteni i – bundeva. Suprotno američkim običajima, ova narančasta kraljica jeseni nije rezervirana samo za kraj listopada i ulogu ukrasa, već je bogata hranjivim tvarima.

Image
Isprobaj ih

Slatka jesen: Tri recepta za deserte kao stvorene za hladnije dane

Sadrži beta karoten koji jača organizam, ali i puno vitamina i mineralnih tvari. Njena je vrijednost zato prepoznata u narodnoj medicini, ali i gastronomiji, stoga je bundeva neizostavan sastojak brojnih jela.

Image
Foto: Profimedia

Može biti dodatak tjestenini, spojiti se s rižom, ječmom, ugrijati te u gustoj juhi, ali i biti glavna zvijezda brojnih poslastica. Ima li što bolje u prohladnim jesenskim danima? Iz hrpe recepata, mi smo izvukle tri jednostavna, a opet nesvaskidašnja recepta s bundevom.

Tražiš li inspiraciju za sutrašnji ručak ili večeru, zašto ih ne isprobati? Evo recepata!

Rižoto s bundevom

Ovaj recept predviđa četiri porcije, a ukupno vrijeme pripreme mu oko jednog sata. Dosta ti je rižota s plodovima mora ili piletinom? Isprobaj ovu kombinaciju.

Sastojci:

  • 850 g bundeve
  • 2 režnja češnjaka
  • povrtni temeljac
  • 1 srednji crveni luk
  • 300 grama bijele riže
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 50 grama maslaca
  • ružmarin (svježi ili sušeni)
  • parmezan
  • sol i papar

Priprema:

Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva, očisti bundevu od koštica, ali joj ostavi koru te ju nareži na sitne kocke. U lim za pečenje dodaj tri žlice maslinovog ulja pa dodaj narezanu bundevu, no pazi da bude ravnomjerno prekrivena uljem. Dodaj sol i papar i peci 45 minuta ili dok ne omekša. Sitno nasjeckani luk prži u tavi, a poželjno je dodati i maslinovo ulje. U istu tavu dodaj maslac i čekaj da se otopi. Kad se maslac otopi, pomiješaj rižu i luk – pripazi na to da riža bude 'premazana' maslacem. Zakuhaj povrtni temeljac i nekoliko žlica izlij na rižu. Riži bi otprilike trebalo dvadeset minuta da ga apsorbira. U rižu dodaj pečene komade bundeve – za dodatnu aromu u lim u koji ju pečeš dodaj ružmarin i češnjak – i to nakon 20 minuta pečenja na spomenutih 200 stupnjeva. Za kraj slobodno dodatno začini i dodaj parmezan.

Juha od bundeve

Juha od bundeve apsolutni je klasik, a ova dolazi s dodatkom slanine.

Sastojci:

  • 1 žlica biljnog ulja
  • 50 grama maslaca
  • 1 glavica luka
  • 150 grama slanine, narezane na male komadiće
  • 500 grama 'mesa' bundeve
  • litra pilećeg temeljca
  • 100 mililitara punomasnog vrhnja
  • 3 žlice prženih sjemenki bundeve
  • javorov sirup za prelijevanje

Priprema:

U tavi zagrij ulje s 25 grama maslaca. Dodaj luk i prstohvat soli i ostavi na vatri desetak minuta. Dodaj 60 grama slanine i prži dok slanina ne pusti masnoću. Pojačaj vatru, dodaj bundevu i temeljac te poklopljeno kuhaj četrdesetak minuta. Ulij vrhnje, ponovno zakuhaj i makni s vatre. Odvoji malo tekućine, a zatim miksaj preostalu bundevu dok ne postane glatka. Pritom dodavaj malo po malo tekućine natrag u tavu. Zatim procijedi, začini i ostavi sa strane. U tavi na jakoj vatri otopi preostali maslac i prži ostatak slanine. Slaninu rasporedi u četiri posude, juhu zagrij pa prelij. Naposljetku dodaj sjemenke bundeve i pokapaj javorovim sirupom.

Image
Foto: Profimedia

Tjestenina s umakom od bundeve

Tražiš li umak kojim bi tjestenini dala sočnost, a dosta ti je uobičajenih recepata, isprobaj umak koji sadrži ovu jesensku namirnicu broj jedan!

Sastojci (za jednu porciju):

  • oguljena i očišćena bundeva
  • 200 mililitara povrtnog temeljca
  • pola glavice luka
  • začini po izboru
  • kokosovo mlijeko ili vrhnje po želji

Priprema:

Narezanu bundevu peci na 200 stupnjeva u pećnici 25 minuta ili dok ne omekša. Dodaj je u lonac s prokuhanim povrtnim temeljcem i stavi malo začina – osim soli i papra možeš posegnuti za muškatnim oraščićem. Sve zajedno kuhaj na jakoj vatri pet minuta pa sve izmiksaj štapnim mikserom. Po želji dodaj malo kokosovog mlijeka ili vrhnja za kremastiju teksturu te kuhaj još 5 minuta. Ovaj se umak sjajno stapa s tjesteninom po izboru!