Gastro
PRAVI GURMANSKI UŽITAK

Najbolje slastice s pistacijama koje možete napraviti kod kuće

Najbolje slastice s pistacijama koje možete napraviti kod kuće
Pistacije su pravi dragulj među orašastim plodovima – svojim bogatim okusom, kremastom teksturom i prekrasnom zelenom bojom svaku slasticu pretvaraju u malo umjetničko djelo

Pistacije, sa svojim prepoznatljivim zelenim nijansama i bogatim, orašastim okusom, zauzimaju posebno mjesto u svijetu slastičarstva. Ovi luksuzni orašasti plodovi svakom desertu daju jedinstven karakter, savršenu ravnotežu okusa, teksture i boje. Njihova popularnost ne jenjava, a u posljednje je vrijeme dodatno porasla zahvaljujući viralnim trendovima na društvenim mrežama, poput "Dubai čokolade" koja je osvojila svijet. Od klasičnih francuskih slastica do modernih interpretacija, pistacija je postala sinonim za eleganciju i profinjenost.

Osim što su iznimno ukusne, pistacije su i hranjive, bogate proteinima, zdravim mastima i antioksidansima. Njihov blago slatkast i prepoznatljiv okus čini ih nezaboravnim, a prirodna zelena boja vizualno uljepšava svaku poslasticu. U nastavku donosimo tri provjerena recepta za deserte s pistacijama koje možete lako pripremiti kod kuće i oduševiti svoje ukućane i goste.

Najbolje slastice s pistacijama koje možete napraviti kod kuće

Brzi cheesecake od pistacija

Kada poželite brz, kremast i osvježavajući desert, a ne želite paliti pećnicu, ovaj cheesecake je idealno rješenje. Spoj hrskave podloge i svilenkaste kreme od pistacija gotov je za manje od 20 minuta aktivnog rada, a rezultat je desert dostojan najboljih slastičarnica.

Sastojci za podlogu:

  • 150 g mljevenog keksa (npr. petit beurre)
  • 80 g otopljenog maslaca
  • 3 žlice toplog mlijeka

Za kremu:

  • 200 g mascarpone sira
  • 200 g vrhnja za šlag
  • 100 g bijele čokolade
  • 100 g kreme ili namaza od pistacija

Za glazuru (po želji):

  • 100 g kreme od pistacija

Priprema:

  • Podloga: Pomiješajte mljeveni keks s otopljenim maslacem i toplim mlijekom dok ne dobijete smjesu sličnu mokrom pijesku. Smjesu ravnomjerno utisnite na dno kalupa za tortu (promjera 20-22 cm) obloženog papirom za pečenje. Stavite u hladnjak dok pripremate kremu.
  • Krema: Vrhnje za šlag izradite u čvrsti šlag. Bijelu čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici te je pustite da se malo ohladi. U drugoj posudi pjenjačom sjedinite mascarpone sir, otopljenu bijelu čokoladu i kremu od pistacija. Na kraju lagano špatulom umiješajte šlag u smjesu s mascarponeom dok krema ne postane homogena i prozračna.
  • Slaganje: Kremu ravnomjerno rasporedite preko pripremljene podloge od keksa.
  • Glazura: Ako želite, kratko otopite kremu od pistacija u mikrovalnoj pećnici (15-20 sekundi) kako bi postala tekuća i prelijte je preko kreme.
  • Cheesecake stavite u hladnjak na najmanje 3-4 sata, a idealno preko noći, kako bi se potpuno stisnuo. Prije posluživanja ukrasite sjeckanim pistacijama.

Domaći sladoled od pistacija

Zaboravite na kupovne sladolede i pripremite vlastitu, nevjerojatno kremastu verziju kod kuće. Za ovaj recept ne treba vam aparat za sladoled, već samo tri sastojka i malo strpljenja dok čekate da se zamrzne.

Sastojci:

  • 500 ml mliječnog vrhnja za šlag (minimalno 30% m.m., dobro ohlađeno)
  • 400 g zaslađenog kondenziranog mlijeka (1 konzerva)
  • 100 g očišćenih neslanih pistacija

Priprema:

  • Pasta od pistacija: Pistacije kratko tostirajte na suhoj tavi nekoliko minuta kako biste pojačali njihov okus i olakšali otpuštanje ulja. Ohlađene pistacije stavite u snažan blender ili sjeckalicu i miksajte dok se ne pretvore u glatku pastu. Proces može trajati 5-10 minuta, stoga budite strpljivi i povremeno zaustavite blender kako biste sastrugali smjesu sa stijenki.
  • Priprema baze: Dobro ohlađeno vrhnje za šlag izmiksajte u čvrsti šlag. U drugoj posudi pomiješajte zaslađeno kondenzirano mlijeko i pripremljenu pastu od pistacija pa dobro izmiksajte dok se ne sjedine.
  • Spajanje: Špatulom, u tri navrata, lagano umiješajte šlag u smjesu s pistacijama i kondenziranim mlijekom. Miješajte nježno kako bi smjesa ostala prozračna.
  • Zamrzavanje: Smjesu prebacite u posudu pogodnu za zamrzavanje. Po želji, pospite s malo krupno sjeckanih pistacija za dodatnu teksturu. Zamrzavajte najmanje 8 sati, odnosno dok se sladoled potpuno ne stisne.

Najbolje slastice s pistacijama koje možete napraviti kod kuće

Domaća krema od pistacija

Ova krema je izuzetno svestrana – možete je koristiti kao namaz za kruh ili palačinke, punjenje za kroasane i kolače ili kao dodatak drugim desertima. Okusom i kvalitetom nadmašuje većinu kupovnih verzija, a priprema je jednostavnija nego što mislite.

Sastojci:

  • 150 g oljuštenih neslanih pistacija
  • 180 ml mlijeka
  • 30 g maslaca
  • 100 g bijele čokolade
  • 1 žlica šećera u prahu

Priprema:

  • Priprema pistacija: Oljuštene pistacije prelijte kipućom vodom i ostavite da stoje nekoliko minuta. Ocijedite ih i rasporedite na kuhinjsku krpu. Trljajte ih drugom krpom kako biste im što lakše skinuli tanku smeđu opnu. Ovaj korak nije obavezan, ali rezultirat će kremom intenzivnije zelene boje.
  • Blendanje paste: U blender dodajte očišćene pistacije, 80 ml mlijeka i šećer u prahu. Blendajte oko 5 minuta, povremeno stružući smjesu sa stijenki, dok ne dobijete potpuno glatku pastu.
  • Topljenje sastojaka: U manjoj posudi na laganoj vatri otopite preostalo mlijeko (100 ml), maslac i nasjeckanu bijelu čokoladu dok se svi sastojci ne sjedine u glatku smjesu.
  • Završni korak: Otopljenu smjesu dodajte u blender s pastom od pistacija. Blendajte još 2-3 minute dok se sve ne poveže u glatku i kremastu smjesu.
  • Gotovu kremu prelijte u čistu staklenku. Čuvajte je u hladnjaku do dva tjedna. Krema će se u hladnjaku stisnuti, pa je prije upotrebe ostavite kratko na sobnoj temperaturi ili lagano zagrijte.
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx