Recept

Jednostavno i egzotično: Japanska pileća juha s rezancima

Jela s Dalekog istoka ne moraju biti komplicirana, a to dokazuje i ovaj recept

melissa-walker-horn-sjiX2VEVtpc-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Ovaj zdravi japanski recept za juhu s povrćem, piletinom i rezancima može biti zanimljiv novitet u tvojoj kuhinji. Miso pasta unijet će neke nove okuse u već poznate namirnice.

Image
Omiljene slastice

Recept za brzu i jednostavnu, ali slasnu čokoladnu tortu

Miso je fermentirana sojina pasta koja dodaje okus jelima. Ako juhu pripremiš bez rezanaca i misa može stajati u hladnjaku do tri dana. Kad je poželiš servirati samo dodaj pastu i kuhane rezance.

Sastojci:

  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 šalica nasjeckanog luka
  • 2 velika češnja češnjaka, usitnjena
  • 1 žlica mljevenog svježeg đumbira
  • 8 šalica pilećeg temeljca
  • 800 grama pilećih prsa bez kože
  • 3 šalice narezanog kupusa
  • 2 šalice narezanih shiitake gljiva
  • 2 šalice mrkve narezane na trake
  • 1,5 žličica soli
  • 0,5 žličice mljevene paprike
  • 3 šalice kuhanih udon rezanaca ili špageta od cjelovite pšenice
  • 2 žlice bijelog misa (shiro miso)

Priprema:

Ulje zagrij u velikom loncu na srednje jakoj temperaturi. Dodaj luk i češnjak te pirjaj uz lagano miješanje dok ne omekša. Dodaj đumbir i nastavi pirjati jednu minutu. Dodaj pileći temeljac i piletinu. Pokrij poklopcem, pojačaj temperaturu i pusti da se lagano kuha. Kuhaj oko 20 minuta uz povremeno miješanje. Ukloni pjenu s površine koja se skupila tijekom kuhanja. Nakon kuhanja, izvadi piletinu na dasku za rezanje te kada se dovoljno ohladi ukloni kosti i nareži piletinu.

Zatim u juhu dodaj kupus, gljive i mrkvu te nastavi lagano kuhati. Povrće kuhaj dok ne omekša, 4 do 10 minuta. Na kraju dodaj narezanu piletinu, sol, papar i rezance te sve kuhaj dok se ne zagrije, oko 3 minuta. Makni s vatre i umiješaj miso. Još za kraj jedan mali trik, kako bi se miso bolje sljubio s drugim sastojcima, prije dodavanja u juhu pomiješaj malo juhe i miso te ga zatim dodaj jelu.

Dobar tek!