Jednostavan recept za najsočniji kolač od palente i jabuka

Ako tražiš super jednostavan recept - predlažemo ovaj sočan kolač od palente i jabuka koji će bez sumnje oduševiti sve za stolom

Jednostavan recept za najsočniji kolač od palente i jabuka
Foto: Profimedia
Za one dane kada ti se jede pošteni desert, a ne želiš slistiti još jednu cijelu čokoladu i s druge strane, ne da ti se provesti dva sata u kuhinji, imamo rješenje za tvoje probleme. Nešto između pite od jabuka i francuskog clafoutis kolača - ovaj super jednostavan i super sočan kolač od palente i jabuka upravo je onaj tip kolača koji će zadovoljiti svako nepce, a istovremeno te neće 'ubiti' kalorijama. Jabuke, palenta i mlijeko glavne su zvijezde ovog recepta, a ono najbolje je da doslovno trebaš pomiješati mokre i suhe sastojke, staviti u pećnicu i nakon manje od sat vremena možeš uživati u sočnom i ukusnom desertu. A poslužiš li ga uz kuglicu sladoleda od vanilije - dobit ćeš savršenu toplo-hladnu kombinaciju!

Sastojci

1 kockica maslaca
100 grama kukuruzne palente
200 grama glatkog brašna
100 grama krušnih mrvica
100 grama šećera
500 militara punomasnog mlijeka
3 velika jaja
100 grama meda
55 mililitara maslinovog ulja
500 grama jabuka
1 žličica cimeta
1 žličica soli

Priprema

01.

Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva i namaži maslacem kalup za torte promjera 28 cm. Pomiješaj palentu, brašno, krušne mrvice i šećer u velikoj posudi.

02.

U posebnoj posudi izmiksaj mlijeko, jaja, med i maslinovo ulje. Mokru smjesu dodaj suhoj, pazeći da sve dobro promiješaš. Dodaj nasjeckane jabuke, cimet i sol te ponovno promiješaj.

03.

Ulij smjesu u kalup za torte i peci oko 50 minuta. Pripazi na kolač tijekom pečenja; možda ćeš ga morati pokriti folijom ako primijetiš da počinje previše smeđiti na rubovima. Prije posluživanja pospi s malo šećera po želji. Iako je odličan i kada se ohladi, toplo ga preporučujemo poslužiti odmah uz kuglicu sladoleda od vanilije jer je savršen kao toplo-hladna kombinacija!

Savjet

Ako želiš dodatno 'začiniti' kolač, zajedno s jabukama možeš dodati i i nasjeckane suhe smokve i/ili sušene grožđice.

žena.hr
8.3.2022.