Isprobajte ukusne voćne proljetne slastice

Zasladite si tople i sunčane proljetne dane finim desertima

Isprobajte ukusne voćne proljetne slastice

Proljeće zasladite ukusnim i laganim kolačem od jabuka, ili pak poslasticom s jagodama. Obožavatelji kremastih, bogatih kolača zasigurno ne propuštaju Schwarzwald tortu, oko koje se treba malo više potruditi, no, zato je neodoljiva i neponovljiva.       


Kolač s jabukama

Image



Sastojci za tijesto:
65 dkg brašna
20 dkg šećera
2 jaja
40 dkg margarina
malo soli

Za nadjev:
15 dkg grožđica
4 žlice ruma
2 kg kiselkastih jabuka
sok od limuna
1 puding od vanilije
7,5 dl slatkog vrhnja
1 vanilin šećer
12,5 dkg šećera
žumanjak za premazivanje

Priprema:
Umijesite prhko tijesto od brašna, margarina, soli, šećera i jaja te ostavite sat vremena na hladnom da odstoji. Grožđice operite, namočite u rumu. Jabuke prepolovite, očistite od koštica i premažite limunovim sokom. Prašak za puding izmiješajte s 1,5 dl slatkog vrhnja, a 6 dl slatkog vrhnja skuhajte sa šećerom i vanilin šećerom. Ukuhajte prašak za puding i prelijte preko jabuka. Polovicu tijesta razvaljajte na namašten i pobrašnjen lim. Polovice jabuka napunite grožđicama i utisnute u razvaljano tijesto, jednu do druge. Jabuke prelijte pudingom ukuhanim u slatkome vrhnju. Razvaljajte drugu polovicu tijesta i prekrijte kolač, pritisnite rubove tijesta. Peći na 200 stupnjeva do sat i pol vremena. Petnaest minuta prije kraja pečenja izvaditi kolač i premazati razmućenim žumanjkom.       


Krema od sira s jagodama

Image



Sastojci:
500 g jagoda
500 g posnog sira
3 velike žlice meda
1 limun
4 velike žlice jogurta

Priprema:
U sir dodajte jogurt, med i limunov sok po ukusu, naribajte i koricu ako je domaći limun, neprskani. Možete dodati i 1 malu žlicu ekstrakta vanilije ako želite. Sve skupa dobro izmiješajte metlicom. Narežite jagode na manje komadiće i poslužite s rashlađenom kremom od sira (po potrebi ju stavite u frizer na nekoliko minuta). Po želji sve možete preliti sa žličicom meda.



Dolazi vrijeme trešanja - i kraljice među tortama

Schwarzwald torta sa višnjama je krem-kolač, koji se proširio u Njemačkoj i postao  vremenom najpopularniji njemački kolač. Predstavlja jednu od najpoznatijih torti koja je dobila ime po Schwarzwaldu u pokrajini Baden-Württembergu,  području nadaleko poznatom po višnjama i voćnoj rakiji. Smatra se kako se ova torta, koja je danas svjetski poznata, počela praviti krajem 16. stoljeća, ali originalni recept i njegov autor nisu ni danas poznati. Glavni sastojci torte su biskvit, čokolada, višnje,vrhnje i komadići čokolade kao ukras.

Schwarzwald torta

Image



Sastojci:
Za biskvit:
3 jaja
5 žlica šećera
3 žlice ulja
3 žlice brašna
3 žlice kakaa
3 žlice mlijeka
 ½ praška za pecivo

Za nadjev od višanja:
350 g kompota od višanja
250 ml soka od višanja iz kompota
1 vrećica crvenog preljeva za torte
25 g šećera
3 žlice likera od višanja

Za kremu:
800 ml tekućeg slatkog vrhnja
40 g šećera u prahu
5 žlica hladne vode
1 vanilin šećer
1 vrećica mljevene bijele želatine

Priprema:
Za biskvit umutite jaja sa šećerom, dodajte ostale sastojke i izlijte u okrugli kalup za torte. Stavite peći na 200 °C oko 15 minuta. Potrebno je ispeći tri kore. Gotove kore ostavite da se dobro ohlade. Zatim pripremite nadjev i kremu i to tako da višnje ocijedite i odvojite oko 12 komada za ukrašavanje.

Prema uputama na omotu pripremite preljev za tortu s 250 ml soka i 75 g šećera, u njega odmah dodajte višnje i ostavite da se smjesa ohladi. Na kraju umiješajte liker. Namočite želatinu u vodi i ostavite da nabubri 10 minuta, a zatim zagrijavajte dok se ne otopi. Istucite tekuće slatko vrhnje i umiješajte mlaku želatinu. Šećere pomiješajte i dodajte ih u kremu.

U čist okrugli kalup počnite slagati tortu. Najprije stavite jedan biskvit, pa nanesite nadjev od višanja tako da ostavite nepokriven rub od 1 cm. Na to nanesite 1/3 kreme od slatkog vrhnja, poklopite drugim biskvitom, pa namažite polovicom preostale kreme od slatkog vrhnja. Položite i treći biskvit te cijelu tortu premažite kremom, ali ostavite 3 žlice za ukrašavanje. Nakon završnog ukrašavanja tortu ukrasite nastruganom čokoladom i ostatkom višanja.

(M.G.)