Francuska salata s pršutom, sarma i kolač s narančom: Recepti s kojima je Gordana pobijedila

Pobjednica petog tjedna 'Večera na selu za 5' voli peku i divljač, a preferira tradicionalnu kuhinju

Francuska salata s pršutom, sarma i kolač s narančom: Recepti s kojima je Gordana pobijedila

Nakon istarskog tjedna, ovaj tjedan je 'Večera za 5 na selu' po prvi put bila u okolici Imotskog. Za titulu najbolje ili najboljeg borili su se Ivan, Gordana, Danijela, Zlata i Mijo, a pobijedila je 49-godišnja Gordana Lozo. Imamo njezine pobjedničke recepte: 

Francuska salata uz pršut i domaći kruh.

Recept za domaći kruh

Sastojci za 10 osoba:

  • 1 kvasac
  • 2 kg brašna
  • 1 žlica šećera
  • 2 žlice soli
  • 1 dcl maslinova ulja
  • voda- prema potrebi

Priprema:

1. Kvasac otopiti u malo vode, dodati 1 žlicu šećera i 2-3 žlice brašna, izmiješati i ostaviti na toplom mjestu da se digne.

2. U drugoj posudi dobro pomiješajte 2 kg brašna s vodom, soli i maslinovim uljem.
3. Dodati kvasac i umijesiti glatko tijesto te ostaviti da se diže 1 sat na toplom mjestu.
4. Kad se tijesto digne premijesiti ga i ostaviti još 20-tak minuta.
5. Na ognjištu naložiti vatru, malo šire.
6. Kad spadne žerava, pomaknuti je sa strane pomjeriti metlicom ognjište , složiti listove raštike i na njih staviti tijesto.

7. Poklopiti sačom, posuti lugom rubove sača te po vrhu također posuti prvo lugom a onda žeravom.

8. Peći 50 min., ovisi koliko vam je jaki žar.

Sastojci:

  • 1 suhi svinjski buncek
  • suha rebra
  • malo suhe kobasice 
  • malo suhe slanine 
  • 3-4 lovorova lista 
  • 3-4 češnja češnjaka 
  • 3-4 zrna crnog papra 
  • Glavica izrezanog kiseli kupusa

Priprema:

1. Suho meso dan ranije oprati i staviti u posudu s vodom da odstoji preko noći.

2. Ujutro ga izvaditi iz vode i ponovo oprati, te staviti u posudu u kojoj će se kuhati.

3. Kiseli kupus nasjeći na komade, ovisno koliko sitno volite i operite ga pod vodom ako je previše slan.

4. Na meso stavite lovor, bijeli luk u češnjevima i papar u zrnu.

5. Nakon toga sve prekrijte kiselim kupusom i zalijte vodom toliko samo da prekrije kupus.

6. Poklopite posudu i kuhajte na jakoj vatri sve dok ne prokuha, nakon toga vatru smanjite da lagano krčka i kuhajte dok meso nije skoro gotovo. Na kraju dodati knedle na vrh da se kuhaju na pari.

Dizane knedle na pari

Sastojci:

  • 1/2 kg glatkog brašna 
  • 2,5 dl mlijeka 
  • 1 jaje 
  • 40 grama svježe germe (1 kocka)
  • 60 grama svinjske masti 1 žličica soli malo šećer

U brašnu razmutiti germu sa malo mlijeka i šećera i ostaviti da se digne. U međuvremenu razmutiti ostatak mlijeka, soli, jaje i svinjske masti, te dodati u brašno. Umijesiti tijesto i ostaviti da se digne. Sa žlicom vaditi i staviti na vrh kiselog kupusa i suhog mesa da se sve zajedno još kuha na pari 20 minuta.


Image


Sastojci

•230 grama brašna 

•4 jaja 

•180 grama šećera  

•180 grama naribane mrkve

•2 dcl ulja 

•130 grama oraha 

•malo soli/ prstohvat

•½ vrećice prašaka za pecivo

•1 žlica mlijeka

Priprema:

1. Mrkvu naribati, orahe samljeti malo krupnije ili isjeckati.

2. Pećnicu zagrijati na 180 *C

3. U dubljoj posudi pomjesati brašno, sol, prašak za pecivo i šećer.

4. Lagano umijesati prvo ulje, a zatim jedno po jedno jaje i kasiku mlijeka.

5. Dodati naribanu mrkvu i orahe. Peći otprilike 50 min, probati čačkalicom je li je gotovo.