Evo kako sama možeš jednostavno napraviti svoju domaću tjesteninu

Priprema domaće tjestenine vrlo je jednostavna, a može biti mnogo ukusnija od kupovne

Evo kako sama možeš jednostavno napraviti svoju domaću tjesteninu

Pravljenje domaće tjestenine možda ti zvuči zastrašujuće i užasno komplicirano, no ustvari uopće nije. Možda ti se čak čini i nepotrebno s obzirom na to da tjesteninu možeš jeftino kupiti u bilo kojoj trgovini, no svježa domaća tjestenina nekada ima mnogo bolju strukturu od kupovne a odlično je i to što možeš koristiti i bilo koje brašno po tvom izboru (po mogućnosti neko zdravije od običnog bijelog).

Image

Izgleda da tjesteninu možemo jesti čak 3 puta tjedno bez straha od debljanja

Priprema domaće tjestenine ustvari je nevjerojatno lagana i može ti oduzeti čak manje vremena od odlaska u trgovinu. Aparat za valjanje tijesta može ti puno pomoći, no on ubiti uopće nije potreban. Sve što ti treba je valjak i samo malo dobre volje u kuhinji.

Domaća tjestenina uglavnom se sastoji od tri ili četiri sastojka. Potrebno ti je kvalitetno brašno, inače će tvoja tjestenina biti samo neznatno kvalitetnija od kupovne, što vjerojatno nije cilj tvog truda. Možeš koristiti i obično bijelo brašno ako se zaista ne možeš odreći ''obične'' tjestenine, no u tom su slučaju skuplja organska brašna tipa uvijek najbolji izbor.


Ako se želiš poigrati teksturom ili dobiti tjesteninu koja će biti zaista zdrava, dijetalna i općenito dobra za tvoj organizam, razmisli o nekom drugom brašnu. Organsko integralno brašno može biti dobar izbor, no tvoja će tjestenina biti još bolja ako izabereš slanutkovo, pirovo ili čak bademovo brašno. Možeš se poigrati s izborom brašna, a najbolje od svega je to da osnovni recept uvijek može biti isti, koje god brašno izabrala.

Sve što ti treba jest brašno po tvom izboru, jaja i malo ulja. Ako želiš da stvar bude još jednostavnija uvijek možeš dodati i par kapi ulja, no ono čak i nije potrebno. Tjesteninu možeš praviti i od 2 sastojka – vode i brašna, pa će ti u tom slučaju biti potrebno 4-6 žlica vode umjesto jaja. Ova je tjestenina malo teža za razvaljati, a vole je ljudi koji iz određenih razloga ne jedu jaja.


Jednostavni recept

Sastojci:
1 ½ šalice brašna
2 jaja
2 žlice maslinovog ulja
½ žlice soli

Priprema:
Brašno složi u piramidu na čistoj ravnoj površini. Prstima napravi malu udubinu u brašnu te u nju razbij jaja i dodaj ulje i sol. Vilicom umuti jaja i ulje, uključujući i malu količinu brašna svakim zamahom. Rukama umijesi glatko tijesto. Za to će ti trebati malo više vremena (oko 7 minuta), i pobrini se da su svi sastojci dobro ukomponirani u smjesu. Smjesu podijeli na dva jednaka dijela, te ih tanko razvaljaj uz dodavanje male količine brašna. Razvaljano tijesto presavini na 4 dijela, te ih reži na debljinu po želji. Tjesteninu kuhaj u kipućoj vodi 2-3 minute.

Isprobaj i ovaj recept od samo 2 sastojka: