Dr.Oetker - sjajni recepti naših čitateljica

U sklopu interaktivnog natječaja Dr. Oetkera donosimo vam pobjednički recept za prošli tjedan kada je glavni sastojak bio Garant za dizano tijesto

Dr.Oetker - sjajni recepti naših čitateljica

Dr.Oetker i žena.hr pripremili su za vas svaki tjedan u 12. mjesecu interaktivni nagradni natječaj putem kojeg možete pokazati svoje kulinarsko umijeće i osvojiti Dr.Oetker poklon paket.

Svaki tjedan zadajemo Dr.Oetker sastojak koji mora biti dio vašeg recepta, a ostatak je na vama.

Prošlotjedni sastojak bio je:Garant za dizana tijesta

Image


Sve što je trebalo jest:

  • osmisliti recept sa zadanim sastojkom
  • napraviti jelo i fotografirati ga tako da je pakiranje zadanog Dr.Oetker sastojka jasno vidljivo u kadru
  • poslati prijavu sa tekstom recepta i fotografijom.


Pogledajte koji recept je osvojio poklon paket Dr.Oetkera, a donosimo vam i nekoliko drugih recepata naših čitateljica koji su nas oduševili svojom kreativnošću, sastojcima i fotografijom.



Pobjednički recept (emalen)

Tri od jednog

Sastojci za tijesto:

800 g brašna (pola glatkog, pola oštrog)
2 vrećice Dr.Oetker Garant kvasca
žličica šećera
soli po ukusu
500 ml mlijeka sobne temperature
3 žlice ulja
1 jaje
1 žumance
150 g m hladnog margarina
300 g mljevenih čvaraka

Za nadjev:
umak od rajčice za pizzu
origano
šunka u ovitku
gauda ili edamer

Za premazivanje:
1 razmućeno jaje

U brašno usipati dvije vrećice Dr.Oetker Garant kvasca, žličicu šećera, soli po ukusu, mlijeko, ulje, jaje i žumance. Spiralnim nastavcima miksera dobro izraditi tijesto dok se ne počne odvajati od posude, pokriti kuhinjskom krpom ili alu folijom i ostaviti da se diže dok tijesto ne udvostruči volumen. Naraslo tijesto razvaljati na debljinu od cca 1 cm pa jednu trećinu tijesta premazati mljevenim čvarcima, a na dvije trećine jednoliko naribati margarin. Tijesto zaviti u roladu, odrezati trećinu namazanu čvarcima i razvaljati je na cca 2 cm pa je presaviti/preklopiti na tri dijela, razvaljati pa opet presaviti/preklopiti. Ako imate vremena ponovite to više puta, a između toga stavljate tijesto u hladnjak.


Ostale dvije trećine tijesta podijelite na pola pa jednu polovinu razvaljajte, režite kalupićima u obliku krugova, zvijezda, cvjetića, premažite umakom za pizzu, stavite šunku i ribanu gaudu/edamer te zapecite u pećnici. Dobiti ćete oko 12 pizzeta zavisno i veličini kalupića. Drugu polovinu koja je bila zarolana sa margarinom podijelite na pola, pa svaku polovicu razvaljajte u krug, a svaki krug podijelite na 8 trokuta i zamotajte u obliku kroasana. Premažite razmućenim jajetom i pecite dok ne porumene. Ukupno ćete dobiti 16 kroasana. Tijesto koje je bilo sa čvarcima razvaljajte i kalupićima raznih oblika izrezujte pogačice, premažite ih razmućenim jajetom i ispecite. Zavisno o obliku i veličini kalupića dobiti ćete cca 20 komada pogačica od čvaraka.

Savjet više:

Ako ne želite raditi pogačice od čvaraka na naraslo tijesto naribajte 200 - 250 g hladnog margarina, tijesto zarolajte pa napravite kroasane, pizzete, odnosno različitim oblicima izrezujte tijesto, premažite ga razmućenim jajetom, posipajte sezamom, kimom, krupnom solju... Kroasane možete i puniti slatkim ili slanim nadjevom. Osnovno tijesto (prije nego što se po njemu nariba margarin odnosno čvarci) možete koristiti i kao izvrsno tijesto za piroške. Narežite tijesto na kvadrate, nadjenite ga svježim sirom ili drugim nadjevom po želji, zarolajte i čvrstvo stisnite rubove pa pržite u dubokoj masnoći. Da spriječite curenje nadjeva možete koristiti i kalupe za raviole i tako oblikovano nadjeveno tijesto pržite kao što se prže krafne ili pokladnice.

Image


Blagdanske kiflice od oraha (fairytale)


Sastojci:

Dr.Oetker Garant za dizano tijesto
1 kg glatkog brašna
10 žlica šećera
3 vanilin šećer
200 g margarina
mlijeko, rum, orasi

Napraviti tijesto od Garant za dizana tijesta, brašna, šećera, malo mlijeka, ruma i margarina. Razvaljati, te pomoću velikog tanjura izrezati krugove. Potom pojedini krug izrezati na četvrtine, a zatim svaku četvrtinu izrezati po dijagonali da bi se dobilo ukupno 8 dijelova koji izgledaju poput trokuta. Napraviti nadjev od oraha, vanilin šećera i malo mlijeka kako bi se dobila gusta smjesa. Malo nadjeva staviti na tijesto gdje je najširi dio trokuta, a zatim motati prema užem dijelu dok se ne dobije kiflica. Krajevi kiflica se prema želji mogu savinuti ili ostaviti ravni. Svaku kiflicu premazati razmućenim žumanjkom.
Peći na 180 °C 30 minuta.

Image



Ružice od dizanog tijesta sa jabukama (mirjana15)

500 g brašna
1 Dr.Oetker Garant
1,5 dcl mlijeka
1 dcl vode
1 dcl ulja
1 žlica šećera
1 žlica soli

3-4 kom jabuka
75 g maslaca (može i margarina)
2 vanili šećera
10 g cimeta (po ukusu i više)
5 dcl vode
1 žlica šećera
1 žlica soka od limuna
3-4 žlice pekmeza od šipka
2-3 žlice štaub šećera

Jabuke oguliti i narezati na tanke polumjesece, staviti pola litre vode sa žlicom šećera i limunovim sokom da prokuha, staviti jabuke unutra i kuhati još oko 2-3 minute. Dobro procijediti jabuke. Brašno prosijati i pomješati sa Garantom Dr.Oetkera, dodati mlijeko, vodu, ulje, šećer i sol i umjestiti tijesto. Razvaljati tijesto, premazati rastopljenim maslacom, posuti vanilin šećerom i cimetom, pa rezati trake oko 2 i pol centimetra širine. Redati jabuke cijelom dužinom trake, pa traku zarolati da dobijete ružu. Stavila sam u kalupe od muffina, ali nije nužno, može na papir za pečenje. Staviti u zagrijanu pećnicu na 180 i peći oko 25-30 minuta. Izvaditi i premazati sa pekmezom od šipka. Po želji posuti još sa štub šećerom. U slast!

Image



Kuglof s borovnicama i čokoladom (irairaira)

Upute:

Jednu vrećicu Dr.Oetker Garanta za dizana tijesta pomiješati s 400 g brašna. U drugoj posudi 80 g maslaca, 40 g šećera i 2 žumanjka pjenasto izmiješati. Dodati brašno s Garantom i 200 ml mlijeka te dobro umijesiti tijesto rukama ili spiralnim nastavkom miksera. Dodati 125 g borovnica i 200 g isjeckane čokolade za kuhanje. Staviti tijesto u kalup za kuglof i ostaviti da se diže petnaestak minuta. Peći na 200 stupnjeva 40 minuta. Preliti preljevom koji smo dobili od soka borovnice i šećera u prahu uz dodatak ljubičaste jestive boje za jači učinak.

Image



Slani brioš (ecume)

1 vrećica Dr. Oetker Garant kvasca
500 g brašna
3 dcl mlijeka
žličica soli
9 g soli
80 g rastopljenog maslaca
250 g sira za mazanje
150 g šunke
sezam
žumanjak

Pomiješati brašno, kvasac, šećer, sol. Dodati mlijeko i maslac. Umijesiti tijesto. Razvaljati u oblik pravokutnika. Premazati sirom i posuti sitno nasjeckanom šunkom. Zarolati. Rolu horizontalno presjeći na dva dijela te ih umotati kao da pravite pletenicu. Spojiti sva kraja pletenice. Ostaviti sat i pol da se diže. Premazati žumanjkom, posuti sezamom i peći u zagrijanoj pećnici dok ne poprimi zlatnu boju.

Image



Salenjaci (anazz)

1 kg glatkog brašna
4-6 žumanjka
15 dag šecera
1 vrećica Dr. Oetker Garant za dizana tijesta
2 žlice kiselog vrhnja
2,5 dcl bijelog vina
1/2 kg mljevenog sala
pekmez (najbolje domaći od šljiva)
šećer u prahu za uvaljati pečene

Priprema:

1. Salo samljeti, podijeliti na tri dijela, svaki dio pomiješati sa malo brašna.
2. Od svih ostalih sastojaka zamijesiti srednje tvrdo tijesto, razvaljati u obliku
pravokutnika oko 1 cm debljine i premazati cijelo jednim dijelom sala. Preklopiti jednu
stranu do pola, drugu preko nje, pa još jednom donje strane. Ostaviti na hladno oko 1/2 h.
Isto ponoviti tri puta, svaki put tijesto se mora "odmoriti" 1/2 h.
3. Na kraju razvaljati na oko 1/2 cm debljine i rezati kvadrate 8X7 ili veličine po želji, na
sredinu svakog staviti pekmez i preklopiti samo lagano pritiskajući.
4. Slagati na papirom obložen pleh i peći u dobro zagrijanoj pećnici
na 180 C oko 15-20 min.
5. Pečene vruće uvaljati (ili obilno posipati ) u šećer u prahu i ostaviti da se ohlade.

Image