Dr.Oetker - sjajni recepti naših čitateljica (4)

U sklopu interaktivnog natječaja Dr. Oetkera donosimo vam pobjednički recept za prošli tjedan kada je glavni sastojak bio Tradicionalni dodatak za Medenjake

Dr.Oetker - sjajni recepti naših čitateljica (4)

Dr.Oetker i žena.hr pripremili su za vas svaki tjedan u 12. mjesecu interaktivni nagradni natječaj putem kojeg možete pokazati svoje kulinarsko umijeće i osvojiti Dr.Oetker poklon paket.

Svaki tjedan zadajemo Dr.Oetker sastojak koji mora biti dio vašeg recepta, a ostatak je na vama.

Prošlotjedni sastojak bio je:  Tradicionalni dodatak za Medenjake

Image


Sve što je trebalo jest:

  • osmisliti recept sa zadanim sastojkom
  • napraviti jelo i fotografirati ga tako da je pakiranje zadanog Dr.Oetker sastojka jasno vidljivo u kadru
  • poslati prijavu sa tekstom recepta i fotografijom.


Pogledajte koji recept je osvojio poklon paket Dr.Oetkera, a donosimo vam i nekoliko drugih recepata naših čitateljica koji su nas oduševili svojom kreativnošću, sastojcima i fotografijom.

Pobjednički recept (mare81)

Medenjaci

650g glatkog brašna
250g šećera
4 jaja
120g meda
300g maslaca
vrečica Dr. Oetker Tradicionalni dodatak za Medenjake
žlica sode bikarbone
prstohvat soli

Glazura za ukrašavanje:

1 bjelanjak
150g šećera u prahu
žlica gustina
žlica limunova soka

Pomiješajte u posudi sve sastojke osim brašna i sode bikarbone i onda usipajte i brašno pomiješano sa sodom bikarbonom i zamijesite tijesto. Onda ga još jednom premijesite sa malo brašna, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite jedan dan u frižideru. Sljedeći dan razvaljajte tijesto i formicama izrezujte željene oblike. Pecite na limu obloženom papirom za pečenje cca 10 minuta na 180C. Kad se medenjaci ohlade možete ih ukrasiti glazurom napravljenom od šećera u prahu, bjelanka, gustina i malo limunova soka.

Image




Moja medena srca (ines1408)

Potrebno:

1,5 čaša brašna
1 čaša šećera
1,5 čaša mlijeka
3 žlice ulja
5 žlica pekmeza od marelice
1 žlica sode bikarbone
1 žlica Tradicionalnih dodataka za medenjake Dr. Oetker
Za premaz: 5 žlica pekmeza od marelice + 10 dkg naribane čokolade za kuhanje
Za glazuru: 15 dkg tamne čokolade + 3 žlice ulja

Priprema:

Pomiješati u posudi sve suhe sastojke pa postepeno uz miksanje uliti mlijeko, ulje i pekmez.
Dobivenu biskvitnu smjesu koja bi trebala prilično rijetka izliti u mjernu posudu radi lakšeg odvajanja na dva jednaka dijela.
U namašćen i pobrašnjen lim izliti polovicu smjese pa peći u pećnici na 175°C 15 minuta.
Izvaditi iz pećnice pa odmah pažljivo premazati pekmezom i posipati ravnomjerno naribanom čokoladom.
Izliti po tome drugi dio smjese pa vratiti u pećnicu i nastaviti peći još 30 min.
Pečeni kolač prohladiti, rezati kalupićem u obliku srca, umakati u čokoladnu glazuru i pustiti da se stvrdne.

Image



Omiljeni medenjaci (mirjana15)

250 g brašna
85 g mljevenih badema
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice sode b.b.
1 i pol žličica Dr.Oetkera Medenjaci začina (može i više ako volite jači okus)
200 ml.bistrog meda
85 ml.maslaca
naribana korica eko.limuna

Za glazuru:

oko 100 g šećera u prahu, žličica limunovog soka, malo vode.

Suhe sastojke pomješati, maslac i med zagrijati u šerpici i dodati svemu ostalm s limunovom koricom,
izmješati, pokriti i ostaviti da se ohladi. Što je smjesa mekša medenjaci će biti mekši.
Smijesu podjeliti na 30 loptica, koje spljoštiti između dlanova i staviti na papir za pečenje
(ukrasiti po želji s listićima badema kao na slici).
Peći na 180 oko 10 minuta, čim malo dobiju boju vaditi, prohladiti,
premazati glazurom, ili otopljenom čokoladom...staviti u kutiju limenu par dana i savršeno!

Image




Mirišljavi muffini (monstrum)

Sastojci:

100 gr.margarina
120 g šećera
175 g pirovog brašna
1 prašak za pecivo
60 gr.mlj.badema
2 zrele banane
1 vanilin šećer
1 žlica dr.Oetker začina za medenjake
1 žličica zelenog kardamoma
1 dl bademovog mlijeka
2 rebra ribane čokolade

Pomijepati brašno i prašak za pecivo. Posebno izmiksati margarin sobne temperature i
šećer, te dodati vanil šećer i mlijeko. Banane zgnječiti, dodati smjesi;
promiješati dodati ribanu čokoladu i ostale mirišljave začine-začine za medenjake i kardamom.
Na kraju dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo, te sve zajedno promješati ili lagano miksati.
Napuniti kalupiće za muffine te peći u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20-tak minuta.
Muffine po želji ukrasite.. naši su bili po želji klinaca ukrašeni šarenim bombončićima, šlagom i listićima badema.
Dobar tek ;)

Image



Medenjaci i Medeni čovječuljci (nivesnives)

350 g oštrog brašna
1 žličica praška za pecivo
3 žlice meda
100 g mljevenih oraha
2 jaja
200 g šećera
150 g maslaca
1 vrećica Dr. Oetker mješavine začina Medenjaci
polovice oraha za dekoraciju

Brašno, prašak za pecivo i maslac dobro izmrvite.
Dodajte šećer, jaja, mljevene orahe, med i Dr. Oetker mješavinu začina Medenjaci i sve dobro izradite.
Tijesto ostavite na hladnome 1 sat, a zatim oblikujte valjke koje ćete izrezati na ravnomjerne
komade i od njih napraviti kuglice ili tijesto razvaljajte i izrezujte kalupima u obliku čovječuljaka.
Složite ih na namašćeni lim, kuglice malo spljoštite, premažite bjelanjkom,
po želji ukrasite polovicom oraha. Pecite na temperaturi od 200°C oko 10-15 minuta, ovisno o pećnici.
Poslužiti uz finu šalicu čaja! :)

Image



Medenjaci (ivci)

pola kilograma oštrog brašna
16 dkg meda
10 dkg margarina
20 dkg štaub šećera
3 jaja
1 vrećica Dr. Oetker mješavine začina Medenjaci

Priprema:

Med otopiti i dodati margarin. skinuti s vatre i umiješati brašno, vrećicu začina
Dr. Oetker za medenjake i tri žutanjka, a zatim dodati pripremljeni snijeg od tri bjelanjka i štaub šećera.
Pripremljeno tijesto ostaviti u frižideru oko tri sata.
Tijesto razvaljati na pobrašnjenoj radnoj površini i oblikovati medenjake po želji.
Složiti na papir za pečenje i peći oko 10 minuta na 180 stupnjeva. Ukrasiti po želji,
Dobar tek :)

Image