Budi najbolja verzija sebe.
Ključ za sreću?

Dopaminska dijeta sve je popularnija - što trebaš znati o ovom načinu prehrane

Što je zapravo dopaminska dijeta i može li ti pomoći da budeš sretnija i snažnija? Evo što kaže nutricionistkinja

U potrazi za vrhunskim zdravljem, hrana je od jednostavnog poticanja mišićne funkcije postala alat koji se koristi za usmjeravanje moždanih neurotransmitera u emitiranje koktela hormona sreće, a čini se da je trenutno dopamin u središtu pozornosti.

Potaknuti okretanjem industrije zdravlja i fitnesa ka cjelovitijem pristupu dobrobiti, gotovo kao da nam se prodaje ideja da možemo hranom doći do sreće, kroz svjesne kuharice i planove obroka koji obećavaju puno više od toga da samo budu gorivo za našu tjelovježbu i zadovoljavanje naše gladi.

Nije tajna da određene namirnice, poput probiotika, mogu izazvati specifične reakcije hormona koje pomažu u regulaciji našeg raspoloženja. No, dopaminska dijeta je nedavno popularizirani način prehrane, koji se oslanja na studije koje sugeriraju da hrana bogata proteinima djeluje kao modulator raspoloženja, pa se stoga može koristiti u liječenju uobičajenih poremećaja raspoloženja.

Budi najbolja verzija sebe.

"To je zato što je dopamin neurotransmiter koji je uključen u procese nagrađivanja i zadovoljstva u mozgu. Kad jedemo hranu koja promiče dopamin, povećavamo razinu dopamina i osjećamo zadovoljstvo ili sreću ", objašnjava nutricionistica Christina Mamada za Stylist.

No, koliko sreće zaista možeš dobiti svojom prehranom? Sve o ovom, sve popularnijem načinu prehrane - provjeri u nastavku.

1/4
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.