Domaćica Sanja ima najbolji recept za kuglof - savršen novogodišnji desert

Sanja, koja stoji iza bloga Domaćica, s nama je podijelila recept za zimski božićni kuglof koji će savršeno upotpuniti tvoju novogodišnju trpezu

Domaćica Sanja ima najbolji recept za kuglof - savršen novogodišnji desert
Foto: Domaćica Sanja
Božić je iza nas, bliži se Nova godina, a kako bismo ju dočekali kako treba, potrebno je pripremiti blagdansku trpezu. Osim klasičnih jela koje pripremamo u ovo doba godine, tu su i neki kolači bez kojih su nam blagdani nezamislivi, a jedan od njih je i zimski božićni kuglof. Ovaj kuglof u sebi ima cimet, naranču, brusnice, sočan je i mirisan, i kao takav savršen je novogodišnji desert. Recept je s nama podijelila blogerica Sanja koja stoji iza bloga Domaćica, a možeš ga pripremiti i ti - vrlo je jednostavno.

Sastojci

3 veća jaja
200 ml tekućeg jogurta
150 ml ulja
1 veća naranča
1 žličica cimeta u prahu
150 g šećera
220 g glatkog brašna
1 vrećica vanilin šećer
1 vrećica praška za pecivo

Priprema

01.

Pećnicu zagrij na 200°C.

02.

Kalup za kuglof namasti i pobrašni (mjere mogu ići i u manji i u veći kalup).

03.

Sve sastojke za kuglof izmiješaj pjenjačom pa smjesu izlij u kalup. Stavi peći oko 30-40 minuta, zavisno od pećnice.

04.

Pred kraj pečenja na kuglof možeš staviti komad masnog papira za pečenje kako gornji dio kuglofa ne bi previše potamnio.

05.

Ako želiš napraviti glazuru, tada samo 1 bjelanjak lagano izmiješaj pjenjačom da se malo zapjeni pa mu dodaj otprilike 200-250 g šećera u prahu, možda i više. Smjesa treba biti jako gusta, da je jedva promiješaš.

06.

Glazuru prelij po hladnom kuglofu i ostavi da se osuši.

Savjet

U kuglof po želji dodaj šaku brusnica i šaku grožđica, a naranču iscijedi i naribaj koricu te dodaj u smjesu.

N.B.
28.12.2021.