
Kako napraviti savršeni pesto? Donosimo najbolje recepte

Pesto, taj aromatični umak živahne zelene boje, potječe iz Ligurije, regije u sjeverozapadnoj Italiji. Njegovo ime dolazi od talijanske riječi "pestare", što znači "drobiti" ili "tući", što savršeno opisuje tradicionalni način pripreme – ručno drobljenje sastojaka u mužaru i tučku. Iako je najpoznatiji
Kako koristiti pesto?
Pesto je izuzetno svestran umak koji se može koristiti na bezbroj načina. Osim što je savršen preljev za tjesteninu, izvrstan je i kao namaz za sendviče i bruschette, dodatak juhama i salatama, ili kao marinada za meso i ribu, a može se koristiti i za pripremu jaja. Njegova svježina i intenzivan okus obogaćuju svako jelo, dajući mu mediteranski štih. Bez obzira jesi li ljubitelj tradicionalnih okusa ili si sklona eksperimentiranju, pesto će te zasigurno oduševiti svojom jednostavnošću i bogatstvom okusa.
Recepti za domaći pesto
U nastavku donosimo nekoliko recepata za pesto, od klasike do zanimljivih varijacija, koje možeš jednostavno pripremiti kod kuće.
Pesto alla Genovese (klasični pesto od bosiljka)
Sastojci:
2 šalice svježeg bosiljka (najbolje manji, nježniji listovi)
1/3 šalice pinjola (ili oraha, tostiranih)
1-2 režnja češnjaka, nasjeckana
Sok od 1/2 limuna
1/2 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
Priprema:
U kipuću vodu ubacite listove bosiljka na 5-10 sekundi, dok ne uvenu. Odmah ih prebacite u ledenu vodu da zaustavite kuhanje. Dobro ih osušite papirnatim ručnicima. U multipraktiku ili blenderu usitnite bosiljak, češnjak, pinjole (ili orahe) i limunov sok dok ne dobijete smjesu s malim komadićima. Dok multipraktik radi na laganoj brzini, polako ulijevajte maslinovo ulje. Nemojte miksati predugo, pesto treba imati malo teksture. Prebacite smjesu u zdjelu, dodajte ribani parmezan, sol i papar po ukusu. Dobro promiješajte. Ako je pesto pregust, dodajte još malo maslinovog ulja.
Pesto od rikole i oraha
Sastojci:
2 šalice rikole
1/3 šalice oraha, tostiranih
1-2 režnja češnjaka
Sok od 1/4 limuna
1/2 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1/2 šalice ribanog parmezana
Sol i papar po ukusu
Priprema: Slijedite korake kao za Pesto alla Genovese, ali umjesto bosiljka koristite rikolu, a umjesto pinjola, orahe.
Pesto od medvjeđeg luka
Sastojci:
2 šalice listova divljeg češnjaka (medvjeđeg luka)
1/3 šalice pinjola ili oraha
1/2 šalice ribanog parmezana
1/2 šalice maslinovog ulja
Sok od 1/4 limuna
sol i papar po ukusu
Priprema: Priprema je ista kao i za pesto alla Genovese, samo umjesto bosiljka koristite medvjeđi luk.
Savjeti za čuvanje pesta
Pesto možeš čuvati u hladnjaku do dva tjedna, u staklenci prelivenoj tankim slojem maslinovog ulja (kako bi se spriječila oksidacija). Također ga možeš zamrznuti u posudicama za led, a zatim zamrznute kockice prebaciti u vrećicu za zamrzavanje. Tako ćeš uvijek imati pri ruci male porcije pesta.
Pesto je zaista svestran i ukusan umak koji može obogatiti mnoga jela. Isprobaj ove recepte i otkrij svoj omiljeni!

Horoskop za četvrtak: Blizanci će se fokusirati na pozitivno, strijelci će izgladiti nesporazume

Tvoje su usne kao čokolada! Smeđe nijanse na usnama hit su ove jeseni

Stigli su prvi topli kaputi, ove modele ćemo nositi tijekom jeseni i zime
