Domaći njoki od cvjetače - savršeni prilog s kojim ne možeš pogriješiti

Domaći njoki od cvjetače - savršeni prilog s kojim ne možeš pogriješiti
Foto: Doris Valković
Ovi ukusni, mekani i zdravi njoki napravljeni su od cvjetače umjesto od tradicionalnih krumpira, a ono najbolje - potrebna su ti samo tri sastojka. Čak i ako nisi velika ljubiteljica cvjetače, ovi njoki toliko su fini da ćeš zaboraviti da su napravljeni od zeljaste biljke, a ne od omiljenih krumpira. Osim toga, zdraviji su, jednostavniji za pripremu i savršeni kao prilog, uz dodatak omiljenog umaka ili čak samostalno. Mljac!

Sastojci

1 veća cvjetača (samo bijeli dio)
2 žlice zobenog brašna
3 žlice škroba od tapioke
0.5 žličice soli

Priprema

01.

Na pari skuhati cvjetaču narezanu na komadiće. Pustiti da se malo ohladi, zatim prebaciti u čistu krpu/gazu, zatvoriti sve strane te gnječiti rukama odnosno istiskati višak tekućine. Što više tekućine izađe, to bolje.

02.

Prebaciti ižmikanu cvjetaču u multipraktik/sjeckalicu i kratko izmiksati. Ne smije imati komadiće. Trebala bi dobiti oko jednu šalicu izmiksanog pirea.

03.

Prebaciti u zdjelu, dodati brašno, škrob i sol te umjesiti u tijesto. Nemoj predugo mijesiti, dovoljno je da se ujedine sastojci i ne raspada se već održava kompaktnost (imaj na umu da će biti malo ljepljivije od klasičnog tijesta).

04.

Prebaciti na pobrašnjenu površinu, oblikovati kuglu i razrezati četiri jednaka dijela. Svaki dio razvaljati u valjak i rezati njoke istih veličina.

05.

U velikoj posudi zakuhati vodu sa soli, staviti njoke (nemoj pretrpavati!) i pustiti kratko da se skuhaju (40-60 sekundi). Kada se dignu na površinu, izvadi ih u cjedilo i malo poškropi uljem da se ne lijepe.

06.

U tavu staviti maslac te dodati nasjeckanu kadulju, kratko popržiti te ubaciti njoke i pržiti nekoliko trenutaka, dok ne dobiju hrskavu koricu. Ovaj dio se svakako preporučuje (inače su njoki prilično ljepljivi).

žena.hr
30.1.2021.