Dobrotvorna gala večera u Restoranu Strelec impresionirala je i tako već zahtjevne goste

Ljestvica najboljih 100 restorana u Alpe Adrija regiji

Dobrotvorna gala večera u Restoranu Strelec impresionirala  je  i tako već zahtjevne goste

Uz  visoka očekivanja  za dobrotvornu gala večeru, koja se je u utorak, 9.9., održala u sklopu Festivala Okusa 2014 u restoranu Strelec na Ljubljanskom gradu, nikako nismo ostali razočarani. Četvero vrhunskih chefova iz regije Alpe Adria su udružila svoja kulinarsko- umjetnička znanja i zajedno priredila nezaboravnu  večeru od 5 slijeda. Večera je organizirana u  humanitarnom duhu te su svi sudjelovali dobrotvorno. Dio iznosa od prodanih ulaznica je namijenjen projektu podari Malico, u sklopu kojeg se prikupljena sredstva izdvajaju za učenike i đake koji žive u lošim socijalnim uvjetima. Tijekom večere dodijeljena je nagrada  najboljim ugostiteljima u regiji Alpe Adria, koji su tu titulu osvojili prema ljestvici WINNER 100 Alpe Adria Restaurant Club-a.


Image


Nagrađeni restorani su se kroz godinu posebno iskazali svojim radom i pristupom, a izabrani su od strane Restaurant Cluba na temelju prosječne ocjene priznatih domaćih i stranih vodiča restorana Gault Millau, L'Espresso, Michelin, Falstaff, Dobri restorani i medija kao Mladina, Siol, Nedelo i drugih. Ljestvicom WINNER 100 Alpe Adria želimo povezati područje Hrvatske i granična područja Slovenije te poticati turističke razmjene u regiji nudeći najbolje kulinarske ponude. Sastavljajući ovogodišnju ljestvicu primjetili smo da se procjene spomenutih vodiča uvelike razlikuju i priviligiraju domaće restorane što iskrivljuje realnu sliku o kvaliteti ugostitelja naše regije te zbog toga je veoma važna prva regionalna neovisna ljestvica WINNER 100 Alpe Adria. Vodič i ljestvica Restaurant Cluba obavlja važnu ulogu promicanja ugostitelja u regiji te im pomaže u potrazi za novim gostima stoga je naše priznanje ujedno i poticaj za bolji rad u budućnosti.

Nova ljestvica Restaurant Cluba WINNER 100 Alpe Adria 2014:



Što sve ukusnog su pripremili odabrani chefovi za posjetitelje večere Franzin Roberto iz restorana La Taverna, Denis Zembo iz Hotela Amfiteatar, Alessio Cazzador iz restorana Al Bagatto, te Igor Jagodic iz restorana Strelec pripremivši svaki svoj slijed, obradovali su nas sa svojim najboljim kombinacijama i kulinarskim specijalitetima.

Franzin Roberto se podpisuje pod ponudu restorana La Taverna, kojem je sa svojim kulinarskim umjećem pridobio Michelin zvijezdicu. U svoje specijalitete uključuje tradicijalnu kuhinju  austrijskog i talijanskog  pograničnog područja sa Slovenijom, pri čemu na kreativan način koristi najnovije pristupe. Dolazi iz kuharske obitelji tako da je njegova želja da postane veliki kuharski majstor bila stalno prisutna. Svoju kulinarsku priču započeo je kao konobar te se uz veliku ljubav prema kuhinji i kulinarskim vještinama brzo približio tituli kuhara koja ga je odvela sve do restorana La Taverna . Njegova najdraža kuhinja je kuhinja Furlanijsko Julijskog kraja, za koju kaže da je područje najbolje hrane i vina. Rado ide u restorane makar je njemu najdraži restoran u četiri zida njegovog doma, kada sam pripremi jela i tada najviše uživa u njima. Za ovu prigodu pripremio je dva kulinarska specijaliteta, koji se nalaze na meniju La Taverne i koji su njemu najdraži. Za predjelo smo se najprije razdražili sofficama sa pijenom od lješnjakova ulja, u slatkom kontrastu tankih bučinih kriška i kozica, posutih maslinovim pepelom. Večeru je Franzin Roberto zaključio sa slasticom, tiramisuom, kojega je pripremio u potpuno vlastitoj interpretaciji  u koju je ubacio i sir u maslinovom ulju, maline i nekoliko tajnih sastojaka. Ovo je bila prva suradnja restorana La Taverne sa ostalim državama Alpe Adria regije, što Franzinu Robertu i restoranu La Taverna ide na veliku čast.


Image


Denis Zembo svoje kulinarske specijalitete predstavlja u restoranu Hotela Amfiteatar i svoj trag ostavlja sa jednostavnom, ali inovativnom mediteranskom kuhinjom. Sa svojom kreativnošću se pozicionirao kao jedan od najboljih hrvatskih kuhara u kulinarskom vodiču Gault Millau, i upravo tako osvojio treće mjesto na cjenjenom španjolskom sajmu u Alicanteu. Iako nikada nije imao veliku želju da postane kuhar, životni ga je put odveo do titule vrhunskog chefa i sudjelovanja u najboljim restoranima na svijetu. Za sebe kaže da rado kuša sve vrste kuhinja, od najjednostavnijeg frtalja, čevapčića do kavijara i najbolje pripremljenih kulinarskih specijaliteta. Na Festivalu okusa 2014 se po drugi puta predstavio jer je prošle godine sudjelovao na gala večeri u Zagrebu. Rado sudjeluje sa drugim chefovima tijekom kuhanja jer tada razmjenjuju iskustva te tako stječu nova znanja, ali i trikove. Upravo tako je u prošlosti surađivao sa Igorom Jagodicem, a u budućnosti će rado surađivati na projektima povezanima sa Alpe Adria regijom. Najviše bi ga veselilo povezivanje čim većeg broja kuhara sa cijele Alpe Adria regije, u sklopu sve većih i češćih večera. Za večeru je pripremio sasvim novo jelo, koji se do sada pojavilo samo na predstavljanju novog menija Hotela Amfiteatar i Le Mandrač. Ovu totalnu novu kreaciju, s konceptom kombiniranja toploga i hladnoga, nazvao je opatijskim sushjiem. Nepce smo tako lako razdražili lignjama, punjenim sa rižotom, paškim sirom i pancetom u umaku cikle obogačenom uljem od vlasca i peršinom .


Image


Chef restorana Al Bagatto, Alessio Cazzador, je za prvo hladno predjelo pripremio hobotnicu, koja se kuhala oko deset sati na nižim temperaturama. Pobrinuo se za stvaranje dodatnog mediteranskog doživljaja i dodao mozzarello buffalo, te na to sladoled od rajčice. Sve to je poslužio uz svježe pečen kruh od maslina. Za glavni slijed je pripremio gof, koji je bio u cjelosti težak oko 80 kg. Komadiće gofa je poslužio sa umakom od rajčice i škampa te sa svježim kruhom i bosiljkom. Ovo nije prva suradnja Al Bagatta sa regijom 3Alpe Adria nego već odavno surađuju sa Hrvatskom, Slovenijom i Austrijom. Restoran Al Bagatto je drugi najstariji restoran u Trstu sa već 48-godišnjom obiteljskom tradicijom te je današnji vlasnik Roberto Marussi predstavnik treće generacije. Kuhinja Al Bagatta je od samog početka nekoliko puta renovirala svoj koncept, te se sada predstavlja sa ponudom najboljih jela od svježih i lokalnih riba.


Image


Igor Jagodic, vrhunski chef Restorana Strelec, je svoje znanje usavršio pri slavnom Reneu Redzepiju iz Nome, jednom od najboljih kuhara svijeta. Kao jedan od najboljih chefova na našem području, sa svojom vizijom kulinarskog stvaranja želi podsjetiti i potaknuti na kulinariku naših predaka. Smatra, da je suradnja sa drugim kuharima dobrodošla, kako za kuhare, tako i za same goste. Kuhari tako lako uče i nadopunjuju jedni druge, a za goste je veliko zadovoljstvo i doživljaj biti dio večere, koju sprema više vrhunskih kuhara. Za večeru je pripremio glavno mesno jelo, sastavljeno iz telečeg repa, koji se cijelu noć kuhao u juhi. Tanjur posut sa mrkvinim mrvicama je dodatno ukrasio pireom i hruskavim chipsom od mrkve te prženim krumpirom. To je jedan od posljednjih kulinarskih projekata u Restoranu Strelec kojim žele podsjetiti na stara ljubljanska jela, kojima će uz dodatak nečeg modernog, stvoriti svima zanimljivu kombinaciju.


Image


Uz vrhunski odabrane gurmanske užitke bili smo opskrbljeni vrhunskim prirodnim vinima Kmetije Štekar, koji su nas različitim kombinacijama za svaki slijed odveli u drugu harmoniju okusa. Predstavili  su nam vina odličnih sorta i godišta – Rebula 2005, Malvazija 2012, Re Piko 2009, Pinot Draga 2009, Brajda 2006 te Merlot 2006.

Gala večera je bila dobrotvorne naravi, zato su svi kuhari, organizatori i ostali sponzori, sudjelovali dragovoljno. S ciljem upozorenja šire javnosti  na položaj mladih te potrebnu pomoć, dio prikupljenih sredstava  dobrotvorne gala večere je namijenjen projektu podariMalico. Kao pravi predstavnik projekta podariMalico, Željka Kitić, se večeri rado pridružila jer svako dodatno prisustvo znači veći broj vesele djece i njihovih roditelja. Sa donacijom od samo 150 kuna možemo omogućiti nekom djetetu dva tjedna školske prehrane.

Kao partner dobrotvornoj gala večeri se pridružio i Select Box Gormet, koji se sa više od 900 doživljaja predstavlja u tri od trinaest poklon paketa. Dobrotvorna nagradna igra je trojici sretnika donijela jedan od tri gurmanskih paketa, Avantura okusa, Stol za dvoje ili Ekstravagantna večera. Veselje dobitnika je bilo još i veće jer umjesto paketa prilažu pretplatnički bon kojim mogu uživati u nezaboravnim trenucima provedenim u restoranima iz mreže SelectBox-a uz to da novčanik niti ne otvore.
Zahvaljujemo se svima koji su prisustvovali i time uvećali dobrotvornu gala večeru te se zahvaljujemo svim sponzorima koji su nam pomogli ostvariti ovu nezaboravnu večeru. Zahvaljujemo se i svim četvero kuhara i Restoranu Strelece te naravno Kmetiji Štekar koja nas je opskrbila sa vrhunskim prirodnim vinima. Sa uljima vrhunske kvalitete sudjelovali su Oljarstvo Lisjak, kojima su razdražili svako nepce , tvrtka Dana je priskočila u pomoć donirajući vodu u bocama, dok je Hotel Four Points by Sheraton Ljubljana Mons sudjelovao osiguravajući smještaj. Voditelj odnosa s javnošću hotela mons ,g. Jure Kumljanc, pridaje veliku važnost dobrotvornom radu kao i hotel koji je dio lanca Starwood Hotels & Resorts koji usko surađuje sa Unicefom, rado sudjeluje u dobrotvornim priredbama izjavio je : ''Ovogodišnjoj dobrotvornoj gala večeri , koja se odražala u sklopu Festivala okusa  2014,  pridružili smo se sa veseljem  te nam je velika čast biti partner jednom tako velikom projektu''

Restoran Strelec  - Restoran Strelec se nalazi na vrhu dvorca na brežuljku Ljubljanskog starog grada. U čudnovatom okolišu koji vrhunski spaja prošlost i sadašnjost , ambijent restorana pruža kulinarske, umjetničke i kulturne doživljaje na najvišem nivou. Velik pažnju posvećuju meniu , koji su sastavili u suradnji sa etnologom, prof. dr. Janezom Bogatajem i chefom Igorom Jagodicem. Kulinarska ponuda restorana povezuje kuhinju sa područja Alpa, Jadrana i Panonije te je njihova vizija podsjetiti na okuse kuhinje naših  predaka obogaćene čarima dvorca.

PodariMalico -  podariMalico je dobrotvorni projekt  organiziran u   suradnji  eAsistenta sa dobrotvornom zakladom Dan Filantropa. Projekt je namijenjen učenicima i đacima koji žive u teškim materijalnim uvjetima.
Vina Štekar® – u srcu Goriških brda, u selu Snežato, obitelj Štekar nastavlja višestoljetnu tradiciju vinarstva. Uz prirodna vina Štekar ®, iz ekološki uzgojenog grožđa, nude posjetitelje bogatom ponudom domaće hrane i mogućnosti smještaja.
Uljarstvo Lisjak – Njihovi počeci sežu od godine 1992, kada su  Gigliola i Franko Lisjak počeli sa proizvodnjom maslinovog ulja, dok sinovi Gregor i Matej strasno proizvode ostale domaće proizvode. Ekstra djevičansko maslinovo ulje proizvode sa željom za savršenstvom što ih vodi do pozicije najboljih.

Dana – Misija im je potaknuti bolji život, živjeti bolji život, što provode širokom ponudom svojih proizvoda. Nude proizvode raznolike kvalitete i cijene tako da mogu zadovoljiti sve segmente kupaca. Njihova tradicija seže sve od godine 1952. do godine 2005.kada se okreću stilu suvremenog potrošača koji teži zdravom načinu života.
Hotel Four Points by Sheraton Ljubljana Mons – nalazi se tek par minuta  od centra grada Ljubljane i udaljen je oko 25km od zračne luke Brnik. Gosti mogu započeti dan odličnim doručkom u Restoranu Atrium dok se usred napornog dana mogu opustiti u The Baru s velikim izborom lokalnog piva iz programa vrhunskih piva Best BrewsTM. Na raspolaganju imaju 350 parkirnih mjesta, šest konferencijskih dvorana i tri sobe za sastanke u kojima se mogu organizirati poslovni i svečani događaji.