Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Darko Kontin

Počeo je kuhati tijekom faksa, a danas je jedan od najpoznatijih food blogera u Hrvatskoj

S food blogerom Darkom Kontinom razgovarale smo o njegovoj ljubavi prema kuhanju, o blogu, ali i o omiljenim receptima

darko-kontin.jpg
Foto: Privatni album
Budi najbolja verzija sebe.

Vjerojatno ne postoji ljubitelj kuhanja koji nije čuo za Darka Kontina, jednog od najpoznatijih food blogera u Hrvatskoj, koji na svom blogu Darkova Web Kuharica iz dana u dan donosi odlične recepte, bilo da je riječ o desertima ili nečemu "konkretnom". Sebe opisuje kao geeka i zaljubljenika u kuhanje, hranu i fotografiju, a kaže i da je jedna od rijetkih osoba koja može pojesti samo jednu kockicu čokolade, ali zato ne može ostaviti niti zrno soli u pakiranju čipsa. S Darkom Kontinom razgovarale smo o njegovoj ljubavi prema kuhanju, o blogu, ali i o njegovim omiljenim receptima.

Image

Donosimo ti tri jednostavna i pikantna recepta našeg poznatog food blogera

"Kuhanje i jedenje nisam smatrao ničim više od ljudske potrebe sve do odlaska na fakultet. Tada sam počeo kuhati za sebe i cimerice, i kroz par mjeseci sam kuhanje počeo doživljavati kao nešto više od puke potrebe", započinje Darko i prisjeća se da mu je ideju za pokretanjem bloga u glavu usadila prijateljica Petra jednog vikenda prije izlaska.

"Nisam imao nikakvih izazova jer sam pristupio blogu od samog početka kao nečemu što ću pisati i voditi isključivo iz ljubavi prema hrani, kuhanju i fotografiji. Tako da je sve išlo svojim lijepim ugodnim tokom", kaže Darko.

Kao i svaki food bloger, kuhar i zaljubljenik u kuhanje, i on ima neke svoje favorite koje voli pripremati, kao i jela koja mu i nisu baš draga.

"S desertima sam na 'vi', a s tijestima i mesom na 'ti'. Najviše volim pripremati razne umake, tjestenine i peciva. S druge strane, uvijek imam tremu kada radim neki desert, ali njih koliko ne volim pripremati, obrnuto proporcionalno ih više volim fotografirati nego slana jela", priznaje Darko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

A kako to točno izgleda prosječni radni dan jednog food blogera? Iza jedne fotografije na društvenim mrežama stoji puno pripreme, a Darko je objasnio kako to točno ide.

"Krenem s glavnom namirnicom i oko nje razradim nekoliko ideja za jela. Kada suzim izbor na dva do tri jela pokušavam zamisliti kako bi ih prezentirao na fotografiji kroz brza i neuredna skiciranja seta. Najljepši set odabirem i krećem s pripremom jela. Kada jelo bude gotovo, testirano i potvrđeno, krećem na stiliziranje tanjura i seta, fotografiranje i prvu selekciju fotografija. Kada sve to napravim i odaberem najbolje fotografije po svom ukusu, krenem s obradom fotografija prije nego ih objavim na društvene mreže", govori nam Darko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Kada je riječ o jelima i receptima koje želi predstaviti na blogu, posebno ako radi nešto što prije nije imao priliku, cijeli proces može trajati od jednog radnog dana za recept, pa čak i do nekoliko dana ako se iz nekih drugih razloga proces testiranja razvuče.

"Sve ovisi o receptu i jelu kojeg želim predstaviti na blogu. Ako radim s nepoznatim namirnicama ili tehnikama, recept isprobam i nekoliko puta da budem siguran u njega i njegove okuse. Za neka druga jela i recepte mogu s većom sigurnošću garantirati da će uvijek tako ispasti i drugima bez da ga ponavljam nekoliko puta", kaže Darko koji je za sam kraj podijelio i koristan, ali i optimističan savjet za sve početnike u kuhanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

"Svako jelo, koliko god bilo komplicirano, kada se podijeli na manje segmente postane samo skup manjih jednostavnijih recepata. Predlažem da svakom receptu i jelu pristupate na taj način jer, koliko vidim, najveći strah kod osoba koje prvi put kreću s kuhanjem je upravo zbog dojma složenosti nekih jela. I premda nešto uvijek može poći po zlu, puno je manje vjerojatno da će se desiti nešto da će hrana postati nejestiva. Zato čak i svaki neuspjeli pokušaj treba smatrati ukusnom školom", zaključuje Darko.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.