Danas pripremite raviole

Nije vam potrebno puno iskustva da biste pripremili ukusne, raznovrsne raviole

Danas pripremite raviole

Domaći ravioli puno su ukusniji od gotovih, no za njihovu se izradu treba potruditi. Izrada domaćih raviola ne zahtjeva puno iskustva već ponajprije strpljenje i tehniku. Za njihovu pripremu potrebni su brašno, jaja, ulje, a mogu se puniti raznim sastojcima kao što su meso, pršut, povrće, sir ili gljive.


Isprobajte neki od ovih recepata koji slijede...

Ravioli s pršutom i mozzarelom

Image


Izvor: dobartek.spar.hr

Sastojci: Za tijesto:  
5 jaja
50 dag oštrog brašna
1 žlica maslinova ulja
sol

Za nadjev:
200 g tanko narezanog pršuta
200 g mozzarele
listovi bosiljka
1 žlica nasjeckanih sušenih rajčica
2 žlice naribanog parmezana
maslinovo ulje
sol
papar

Priprema:
Pomješajte sve sastojke za tijesto i umjesite čvrsto glatko tijesto. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta. Za to vrijeme pripremite nadjev. Izvadite tijesto iz hladnjaka i podjelite ga u dvije kugle. Poravnajte kuglu lagano dlanom i na pobrašnjenoj podlozi ga razvaljajte na 1 mm debljine. Izrežite tijesto na pravilne kvadratiće veličine 7 x 7 cm.U posudu stavite naribani parmezan, natrgani bosiljak, narezanu sušenu rajčicu i izmrvljenu mozzarellu. Posolite, popaprite po želji pa sve dobro izmješajte. Komade narezanog pršuta prerežite popola. Na svaku polovicu pršuta stavite punu žličicu nadjeva pa ga zarolajte u pršut tako da dobijete kuglicu. Postupak ponavljajte sve dok ne potrošite nadjev ili pršut. Stavite kuglicu nadjeva na svaki kvadratić tijesta. Premažite rubove s kistom namočenim u vodu pa preklopite drugim kvadratićem tijesta. Dlanom istisnite zrak ispod gornjeg tijesta koje onda laganim pritiskom na rubove zalijepite za donji dio tijesta. Zakuhajte posoljenu vodu pa formirane raviole stavljajte u kipuću vodu na 4 – 5 minuta dok ne omekšaju. Izvadite ih direktno na tanjure i lagano poprskajte maslinovim uljem, pospite natrganim bosiljkom i pospite svježe naribanim parmezanom.

Domaći ravioli punjeni mortadelom

Image


Izvor: volim-meso.hr

Sastojci: Za tijesto:
2 jaja
240 g glatkog brašna
čajna žličica maslinova ulja
malo soli
po potrebi vode

Za nadjev:
200 g mortadele s maslinama u komadu
3 – 4 odkoštene crne masline
1 velika žlica riccotte, skute ili nekoga drugoga neutralnoga mekoga, kremastog sira
4 – 5 listića svježeg bosiljka
1 – 2 žlice vrhnja za šlag

Za umak:
10-ak odkoštenih crnih maslina
10-ak cherry rajčica
3 – 4 češnja češnjaka
žlica maslaca i žlica maslinova ulja
žlica aceto balsamica
3 – 4 grančice svježeg bosiljka + bosiljak za serviranje
ribani parmezan za serviranje

Priprema:
Prosijte brašno na radnu površinu, pa u sredini načinite bazen, u koji dodajte lagano razmućena jaja s malo soli. Zamijesite glatko mekano tijesto zahvaćajući po rubovima, uz po potrebi dodavanje manjih količina vode ili još brašna. Tijesto mora biti glatko i podatno, ali se ne smije lijepiti. Ostavite ga dobro umotanog da odleži u hladnjaku najmanje pola sata do nekoliko sati. Miješenje možete obaviti i u multipraktiku i tako si olakšati ovaj dio.

Dok tijesto odmara, napravite nadjev. Mortadelu narezanu na kockice i masline stavite u multipraktik i usitnite, dodajte sir, a zatim u tankom mlazu dodajte malu količinu vrhnja za šlag da dobijete kremastu smjesu za punjenje. Na kraju dodajte i listove bosiljka. Ako imate mašinu za izradu tjestenine, tijesto podijelite na 4 dijela i protiskujte ga kroz valjke mašine od najvećeg broja prema manjima, sve do broja 2 – 3 da dobijete lijepe tanke plohe tijesta. Ako valjate ručno, učinite isto, podijelite tijesto i razvaljajte ga na debljinu otprilike 2 mm.

Nemojte odmah razvaljati svo tijesto da vam se ne presuši dok čeka da ga napunite nadjevom. Razvaljane plohe tijesta formirajte, odrežite na veličinu koja će vam omogućiti da na nju smjestite 8 komada raviola, dužine bridova otprilike 5 × 5 cm. Na jednakim razmacima spustite hrpice nadjeva, prostor oko nadjeva premažite kistom lagano namočenim u vodu, pokrijte drugom plohom tijesta, pritisnite nježno prstima oko nadjeva da istisnete zrak, pa rezačem za raviole izrežite kvadrate. Stavljajte ih sa strane lagano posute brašnom, najbolje potpuno razdvojene da vam se međusobno ne zalijepe.

Kuhajte ih u dovoljno zakuhane posoljene vode, još vrlo kratko vrijeme nakon što isplivaju na površinu. Riječ je svježoj tjestenini kojoj treba manje vremena da se skuha. Raviole izvadite, ocijedite, pa nakapajte rastopljenim maslacem ili maslinovim uljem.

Za umak na mješavini maslaca i maslinova ulja, lagano prepržite na kolutiće narezane masline i usitnjen češnjak, dodajte cherry rajčice narezane na polovice ili četvrtine i još kratko pržite. Dodajte papar, aceto balsamico, promiješajte, dodajte listove svježeg bosiljka i maknite s vatre, pa prelijte preko raviola. Servirajte odmah uz dodatak svježih odkoštenih crnih maslina i cherry rajčica i bosiljka. Po želji dodajte ribani parmezan.

Ravioli punjeni svježim sirom

Izvor: Recepti.hr Sastojci:
Za nadjev:
400 g glatkog brašna
4 jaja
1 žlica suncokretovog ulja
sol

Za tijesto:
500 g svježeg kravljeg sira
1 jaje
80 g parmezana
150 g kuhane šunke

Priprema:
U brašnu napravite udubinu u sredini i u nju stavite jaja. Posolite i dodajte žlicu ulja. Vilicom umutite jaja i polako u njih dodajte brašno, pa dobro izmijesite rukama. Tijesto omotajte folijom i pustite da odstoji dok pripremite nadjev. Pomiješajte sve sastojke za nadjev. Tijesto vrlo tanko razvaljajte. Izrežite ga na pravokutnike oko 4 x 3 cm (ili kalupićem na krugove) i na sredinu svakog stavite malo nadjeva. Svaki pravokutnik lagano navlažite, spojite krajeve i pripazite da nemate zračne džepiće. Slažite ih tako da se ne dodiruju i pustite da se malo posuše. Kuhajte 10-ak min u posoljenoj vodi, pa poslužite s umakom prema želji.