"Crnac bez jaja": Ultra čokoladni kolač koji će oduševiti svako nepce

Čokoladna rapsodija gotova u samo pola sata - tako bismo mogli ukratko opisati ovaj kolač koji baš svima uspijeva iz prvog pokušaja

"Crnac bez jaja": Ultra čokoladni kolač koji će oduševiti svako nepce

Obožavate čokoladne torte no ne da vam se provoditi sate u kuhinji miješajući kreme, rastapajući čokoladu na pari i čekajući da se različiti slojevi biskvita ispeku? Ne brinite, imamo rješenje i ne, ne uključuje mikrovalnu. Iako su trenutno jako popularne tortice gotove u tek nekoliko minuta, a koje stavite u mikrovalnu pećnicu i jednostavno zagrijete, mi smo pronašle recept koji će vas znatno više zadovoljiti i kvalitetom i kvanitetom. Uz samo nekoliko sastojaka, malo vremena i dobre volje dobit ćete veliki sočan kolač od čokolade, popularno zvani "crnac bez jaja". 

Poznato je i kako konzumiranje čokolade može imati blagotvorne učinke na naš organizam, pa se ne trebate osjećati loše ako se odlučiti počastiti ovom tortom. Čokolada, osobito ona tamna, sadrži antioksidanse za koje je utvrđeno kako smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti. U povijesti su čokoladi pripisivali ljekovita svojstva, a i danas nutricionisti preporučaju povremeno uživanje u čokoladi. 

Iako ovaj recept nije niskokaloričan, njegovi ga sastojci čine odličnom alternativom mnogo težim i kremastijim čokoladnim tortama, a kao što mu naziv i govori - ne sadrži jaja. Kontroverzan naziv ovog kolača svojedobno je privlačio mnogo pažnje, no u posljednje je vrijeme nepravedno zaboravljen. Baš zbog toga smo odlučili predstaviti vam ovaj recept za kolač koji baš svima uspijeva iz prve. 


Crnac bez jaja

Sastojci: 

  • Za biskvit:
  • 3 jogurta (3×180 g)
  • 300 g pšeničnog glatkog brašna 
  • 250 g šećera
  • 120 ml ulja
  • 25 g kakaa
  • 2 žličice sode bikarbone
  • maslac za premazivanje lima
  • Za glazuru:
  • 150 g maslaca
  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 120 g šećera
  • 120 ml mlijeka

Priprema: 

  • Jogurt, brašno, šećer, ulje, kakao i sodu bikarbonu miješajte električnom miješalicom 2-3 minute.
  • Smjesu izlijte u lim veličine 20×30 cm prethodno premazan maslacem i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 20 minuta.
  • Maslac zakipite, maknite s vatre, umiješajte čokoladu natrganu na kockice, šećer i mlijeko pa miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  • Kolač ohladite i prelijte čokoladnom glazurom.

Ako nemate kuhinjsku vagu ili ste u žurbi, pripremi "crnca bez jaja" olakšat će vam način mjerenja sastojaka po čašicama jogurta. Tako će vam trebati 3 čaše jogurta, 3 čaše od jogurta brašna, 2 šećera, 1 ulja, 3 velike žlice kakaa, 10 žlica mlijeka.