Češnjak iz pećnice s uljem - kako pripremiti ukusan namaz od češnjaka

I ti možeš pripremiti češnjak u rolu s uljem kako bi dobila namaz koji možeš iskoristiti na više načina, a u nastavku ti donosimo recept

Češnjak iz pećnice s uljem - kako pripremiti ukusan namaz od češnjaka
Foto: Unsplash
U posljednje vrijeme sve češće viđamo videe na TikToku i Instagramu u kojima nam influenceri donose razne jednostavne recepte, a posljednji u nizu koji je postao viralan je recept za "garlic bread" ili kruh s češnjakom, čija je glavna zvijezda upravo češnjak iz pećnice preliven uljem. Zamotan u aluminijsku foliju, češnjak se prelije maslinovim uljem i zapeče, a rezultat je mekani namaz od češnjaka koji možeš pomiješati s bilo čime i koristiti ga kao umak ili kao namaz za kruh kako bi napravila popularan "garlic bread". A priprema nikada nije bila jednostavnija - u nastavku saznaj kako napraviti u rolu s malo maslinovog ulja.

Sastojci

1 cijela glavica češnjaka
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Priprema

01.

Zagrij pećnicu na 200°C. Oguli vanjske slojeve cijele lukovice češnjaka i ostavi netaknute ljuske pojedinih češanja češnjaka. Oštrim nožem odreži vrhove češanja češnjaka.

02.

Češnjak stavi na lim za pečenje ili u kalup za muffine, prerezanom stranom prema gore (kalup za muffine izvrsno odgovara za ovo, jer sprječava da se lukovice češnjaka kotrljaju).

03.

Češnjak prelij maslinovim uljem - nakapaj nekoliko žličica maslinovog ulja preko svake izložene glavice, a zatim prstima utrljaj maslinovo ulje preko svih izrezanih režnjeva češnjaka. Pokrij aluminijskom folijom.

04.

Peci na 200°C otprilike 30-40 minuta, ili dok češnji ne porumene i ne budu mekani kada se pritisnu. Ohladi, a zatim vilicom ili prstima izvuci ili istisni pečeni češnjak iz ljuske.

05.

Mekani češnjak možeš zgnječiti vilicom i koristi za kuhanje. Može se namazati i preko toplog kruha za popularni "garlic bread", pomiješati s kiselim vrhnjem za preljev za pečeni krumpir ili pomiješati s parmezanom i tjesteninom.

N.B.
28.2.2022.