Brownies - najbolji recept za najsočniji čokoladni desert

Savršen hrskavi vrh, super fudgy sredina, sočnost na svim pravim mjestima i otopljeni komadići čokolade - riječi su koje najbolje opisuju savršene browniese, a mi imamo najbolji recept

Brownies - najbolji recept za najsočniji čokoladni desert
Foto: Profimedia
Čisti čokoladni raj - tako slobodno možemo nazvati čokoladne pravokutne kolačiće koji su se i kod udomaćili pod svojim izvornim imenom - brownies. Iako sami po sebi ne predstavljaju neki kulinarski izazov, svi koji su ih ikad radili, znaju da se recepti za browniese poprilično razlikuju i da je dovoljna samo jedna sitnica koja će ih od običnog čokoladnog kolačića učiniti savršenim čokoladnim zalogajem koji se topi u ustima. Upravo takav recept ti donosimo danas: ne samo da su super čokoladni, super sočni i super fudgy - ovi browniesi su i nevjerojatno jednostavni za pripremu, a jedina mana im je što će s tanjura nestati za tren!

Sastojci

240 grama rastopljenog maslaca
2 žlice biljnog ulja
250 grama šećera
4 velika jaja
1 žlica ekstrakta vanilije
130 grama glatkog brašna
100 grama kakaa u prahu
200 grama nasjeckane čokolade

Priprema

01.

Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva. Lagano namaži kalup za pečenje 20 x 30 cm s malo maslaca. Ako želiš, dodatno obloži papirom za pečenje i stavi na stranu.

02.

U zdjeli srednje veličine pomiješaj otopljeni maslac, ulje i šećer. Dobro umuti da se sjedini. Dodaj jaja i vaniliju; tuci do svjetlije boje (još jednu minutu).

03.

Prosij brašno, kakao prah i sol. Lagano pomiješaj suhe sastojke s mokrim sastojcima dok se ne sjedine (nemoj pretjerati jer to utječe na teksturu browniesa). Smjesi dodaj 3/4 komadića čokolade ili čokoladnih kapljica.

04.

Izlij tijesto u pripremljeni kalup, ravnomjerno zaglađujući gornji dio, a na vrh stavi preostale komadiće čokolade.

05.

Peci 25-30 minuta za tek gotove browniese slabije teksture ili mslo dulje dok sredina kolačića više ne podrhtava, a ako želiš da su browniesi nešto čvršći - peci 35-40 minuta.

06.

Browniesi će se nastaviti peći u vrućem kalupu i nakon što ih izvadiš iz pećnice. Ako testiraš čačkalicom, čačkalica bi trebala ispasti prljava za kolače s fudge, odnosno sočnijom teksturom. Nakon 15-20 minuta pažljivo ih izvadi iz kalupa i ostavi da se ohlade na sobnoj temperaturi prije nego što ih narežeš na 16 komada (koliko će ti ih ispasti ako radiš u kalupu navedenih omjera).

Savjet

U svoje browniese uvijek možeš dodati dodatke po želji, primjerice: usitnjene orahe, kikiriki, bademe, pekane, komadiće maslaca od kikirikija, nasjeckani kokos, sušeno voće (brusnice, grožđice, itd.), a čuvati ih možeš na sobnoj temperaturi 3 dana, ili u hladnjaku do 5 dana.

a.š.
10.2.2022.